Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
conspect.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
775.68 Кб
Скачать

2.3. Вплив розрахунково-платіжної дисципліни на ефективність господарської діяльності підприємства.

Розрахункова дисципліна передбачає дотримання суб’єктами господарювання певних правил проведення розрахунків. Вона базується на дотриманні основних принципів розрахунків.

  Платіжна дисципліна передбачає забезпечення оплати підприємством своїх фінансових зобов’язань у повному обсязі і у встановлені строки.

Стан розрахункової дисципліни залежить від фінансового стану підприємства. Водночас порушення розрахунково-платіжної дисципліни негативно впливає на фінансовий стан підприємства.

За порушення розрахункової дисципліни до підприємства вживають такі санкції:

договірні санкції (застосовують ділові партнери у формі неустойки у відсотках до суми невиконаного зобов’язання);

банківські або кредитні санкції (за порушення підприємством кредитної дисципліни, нецільове використання коштів, незадовільний стан обліку і звітності, за несвоєчасне повернення кредиту) у формі стягнення штрафу, пені, припинення кредитування, припинення операцій на рахунку;

 фінансові санкції, які застосовуються державними податковими органами.

Фінансові санкції визначено Законами України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», «Про Державну податкову службу», «Про систему оподаткування в Україні», а також законами, які регулюють нарахування і сплату суб’єктами господарювання окремих видів податків. Цими законодавчими актами передбачено застосування штрафних фінансових санкцій за несвоєчасну сплату податків, за несвоєчасне подання податкових декларацій, податкових розрахунків тощо.

Зокрема, у разі неподання податкової декларації у строки, визначені законодавством, платник податків сплачує штраф у розмірі десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або його затримку. Якщо платник податків не подає в установлений термін податкову декларацію і контролюючий орган самостійно визначає суму його податкового зобов’язання, платник  податків крім штрафу у 10 неоподатковуваних мінімумів, сплачує додатково штраф у розмірі 10 відсотків суми податкового зобов’язання за кожний повний або неповний місяць затримки податкової декларації, але не більше 50% від суми нарахованого податкового зобов’язання та не менше 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі заниження суми податкових зобов’язань платник зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 5% від суми недоплати за кожний з податкових періодів, установлених для такого податку чи збору (але не більше 25% такої суми і не менше 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). У разі допущення методологічних та арифметичних помилок у поданій платником податковій декларації, які спричинили до заниження податкового зобов’язання, такий платник податків зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 5% суми донарахованого податкового зобов’язання, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Суб’єкти підприємницької діяльності, які в установлений строк не повідомили про відкриття або закриття рахунків у банках сплачують штраф у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо платник податків самостійно виявив факт заниження податкового зобов’язання, самостійно погасив суму недооплати та штраф у розмірі 10% суми такої недоплати, інші штрафні санкції до нього не застосовуються.

Сума санкцій сплачується у бюджет на спеціальний рахунок ДПА у десятиденний строк з моменту складення акту.

До підприємств можуть також застосовувати фінансові санкції у вигляді штрафів за перевищення встановлених лімітів готівки (у двократному розмірі понадлімітної готівки), за неповне відображення готівки (у п’ятикратному розмірі невідображеної готівки), за невстановленя банком ліміту готівки (п’тдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – для установи банку).

Крім фінансових санкцій, до підприємств застосовують адміністративні штрафи і інші стягнення:

        конфіскація цінностей, отриманих незаконно;

        позбавлення спеціального права на ведення діяльності;

        попередження;

        виправні роботи;

        адміністративний арешт тощо.

Важливою частиною роботи фінансових служб підприємств при організації грошових розрахунків є контроль за своєчасністю платежів. Про обсяги грошових розрахунків підприємства звітуються у звіті про рух грошових коштів. Застосування фінансових та адміністративних санкцій сприяє зміцненню розрахунково -платіжної дисципліни. Однак, суми штрафів за незначні фінансові порушення не повинні бути надмірно високими, щоб не вилучати у підприємств значну частку їх прибутку, який є основним джерелом поповнення власних фінансових ресурсів суб’єктів господарювання.

  

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]