Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
conspect.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
775.68 Кб
Скачать

11.3. Фінансові джерела санації.

За джерелами мобілізації фінансових ресурсів розрізняють: автономну санацію,  що здійснюється за рахунок коштів підприємства та капіталу його власників) і зовнішню (гетерономну) санацію, у проведенні якої беруть участь сторонні щодо підприємства особи – кредитори, держава, клієнти тощо.

Фінансування санаційних заходів може здійснюватися за рахунок таких основних джерел:

власних коштів підприємства (самофінансування);

фінансових коштів власників;

коштів кредиторів;

коштів персоналу суб’єкта підприємництва;

через одержання державної фінансової підтримки.

Власними джерелами фінансування санації підприємства є кошти отримані від:

а) реструктуризації його активів: (продажу окремих об’єктів основних засобів, зайвих матеріальних запасів, пакетів цінних паперів, індексації балансової вартості майна; використання зворотнього лізингу; здачі у лізинг основних засобів; зменшення частини низьколіквідних оборотних активів; продажу окремих структурних підрозділів підприємства; рефінансування дебіторської заборгованості шляхом переведення її в інші форми через факторинг, врахування векселів, форфейтинг  тощо);

б) зменшення операційних, фінансових та інвестиційних витрат підприємства (економія матеріальних витрат, скорочення витрат на оплату праці персоналу, запровадження неповного робочого дня, неоплачуваних відпусток, звільнення персоналу, скорочення невиробничих витрат тощо);

в) збільшення виторгу від реалізації продукції через активізацію маркетингових досліджень ринку збуту, рекламування товарів, використання гнучкої системи знижок тощо.

Санація із залученням коштів власників здійснюється шляхом збільшення статутного капіталу підприємства за рахунок додаткових внесків засновників та реінвестування прибутку, а також за рахунок надання підприємству позик, цільових внесків на безповоротній основі тощо від їх власників.

При здійсненні санації підприємства за участю кредиторів можливе проведення пролонгації та реструктуризації поточної заборгованості підприємства, застосування  повної або часткової відмови кредиторів від своїх вимог, надання підприємству додаткових кредитних ресурсів та кредитного забезпечення (поручительств, гарантій), трансформування боргу у власність кредиторів.

Фінансова участь персоналу у санації реалізується у формі надання працівниками позики підприємству, їх повної або часткової відмови від винагороди за свою працю на підприємстві, купівлі працівниками акцій підприємства тощо.

Державна підтримкам санації підприємств здійснюється шляхом: прямого бюджетного фінансування (бюджетні позики, субсидії, дотації, частковий викуп державою акцій); надання державних гарантій на отримання кредиту; надання дозволу на тимчасове недотримання антимонопольного законодавства; списання і реструктуризації податкових зобов’язань; надання податкових пільг; проведення протекціоністських заходів тощо.

Висновок

Вплив сукупності негативних економічних чинників об’єктивного і суб’єктивного характеру на діяльність підприємства може спричинити виникнення фінансової кризи. Для подолання кризових явищ у фінансово-економічній діяльності підприємства проводиться фінансова санація. Фінансова санація охоплює комплекс послідовних, взаємопов’язаних заходів з метою мобілізації і використання внутрішніх і зовнішніх джерел оздоровлення підприємства. Для здійснення фінансової санації підприємство може використати як власні фінансові ресурси так і залучати їх зі сторони (від засновників, кредиторів, персоналу, коштів фонду стабілізації підприємств та організацій, внесених до реєстру неплатоспроможних тощо). Успішне проведення фінансової санації багатьох вітчизняних підприємств – необхідна умова подолання економічної кризи в Україні.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]