Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
conspect.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Висновок.

Фінансовий стан підприємства безпосередньо залежить від стану і ефективності використання його оборотного капіталу. Оборотний капітал (обігові кошти) – це кошти, витрачені на придбання чи виготовлення оборотних активів підприємства, які необхідні для забезпечення на підприємстві незперервності процесу виробництва і реалізації продукції та отримання прибутку. Обігові кошти підприємства поділяють на власні і залучені, нормовані і ненормовані, оборотні виробничі фонди і фонди обігу. Обігові кошти необхідні для здійснення усіх видів діяльності підприємства. Важливим завданням фінансових служб є обгрунтування розміру (нормативу) та визначення оптимального співвідношення між складовими  обігових коштів підприємства. Особливу увагу слід приділяти оптимізації структури обігових коштів, дослідженню резервів прискорення їх обертання. Оцінку ефективності використання обігових коштів здійснюють за системою показників, яка дозволяє визначити основні напрямки покращення фінансового стану  підприємства та підвищення його конкурентоздатності на ринку.

 

Основні поняття та їх визначення

Обігові кошти (оборотний капітал) – це кошти, витрачені на придбання чи виготовлення оборотних активів підприємства, які необхідні для забезпечення на підприємстві безперервності  процесу виробництва і реалізації продукції та отримання прибутку.

Оборотні (обігові) активи – це грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати складання балансу.

Оборотні фонди – це обігові кошти у виробничих запасах і у виробництві.

Фонди обігу – це обігові кошти у запасах готової продукції, грошових коштах та їх еквівалентах, у дебіторській заборгованості тощо.

Сталі пасиви – це залучені підприємством кошти, що формально йому не належать, але за прийнятою системою розрахунків постійно перебувають у його розпорядженні.

Нормування обігових коштів – це визначення мінімальної їх потреби для створення запасів оборотних активів, необхідних для забезпечення нормальної операційної, фінансової та інвестиційної діяльності підприємства.

 

 

Контрольні запитання до розділу 6.

1. Поясніть сутність і призначення обігових коштів підприємства.

2. Дайте характеристику сутності і складу оборотних активів підприємства.

3. Поясніть склад і призначення оборотних фондів і фондів обігу.

4. Дайте характеристику складу власних джерел формування обігових коштів підприємства.

5. Назвіть залучені джерела фінансування обігових коштів підприємства.

6. Дайте характеристику сутності і методів нормування обігових коштів підприємства.

7. Який порядок нормування обігових коштів для створення виробничих запасів?

8. Як нормують обігові кошти у незавершеному виробництві, витратах майбутніх періодів та запасах готової продукції?

9. Якими показниками характеризується оборотність обігових коштів підприємства ?

10. Як обчислити суму вивільнення обігових коштів унаслідок прискорення їх обертання?

11. За якими показниками можна оцінити ефективність використання обігових коштів підприємства?

  

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]