Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Великі шпори адмін.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
655.87 Кб
Скачать

68.Організаційно-правові засади державного управління у галузі транспорту.

Регулювання відносин у сфері транспорту здійснюється за допомогою ЗУ "Про транспорт" від 10.11.1994 p., "Про залізничний транспорт" від 04.07.1996 p., "Про автомобільний транспорт" від 05.04.2001 p. та ін.

Управління тр і дорожнім господарством здійснюється відповідними органами держ вик вл. Вищий орган загальної компетенції - КМУ приймає постанови, на підставі яких забезпечує загальне керівництво усіма видами тр. Тр є однією з найважливіших галузей суспільного виробництва і покликаний задовольняти потреби населення та суспільного виробництва в перевезеннях.

Згідно з ЗУ "Про транспорт", розвиток і вдосконалення тр здійсн відповідно до національної програми з урахуванням його пріоритету та на основі досягнень науково-технічного прогресу і забезпечується державою. Єдину тр систему У становлять:- тр загального користування (залізничний, морський, річковий, автомобільний і авіаційний, а також міський електротр, у тому числі метрополітен); промисловий залізничний тр;- відомчий тр;- трубопровідний тр;

Єдина тр система повинна відповідати вимогам сусп в-ва та нац безпеки, мати розгалужену інфраструктуру для надання всього комплексу тр послуг, у тому числі для складування і технологічної підготовки вантажів до транспортування, забезпечувати зовнішньоекономічні зв'язки У.

Держ управління в галузі тр має забезпечувати:- своєчасне, повне та якісне задоволення потреб населення і сусп. в-ва в перевезеннях та потреб оборони У;- захист прав громадян під час їх тр обслуговування;- безпечне функціонування тр;- ліцензування окремих видів діяльності в галузі тр;- охорону навколишнього природного середовища від шкідливого впливу тр.

Державне управління діяльністю трздійснюється шляхом проведення та реалізації економічної (податкової, фінансово-кредитної, тарифної, інвестиційної-) та соціальної політики, включаючи надання дотацій на пасажирські перевезення.

Управління залізничним транспортом. У відповідності до Положення "Про державну адміністрацію залізничного транспорту У" від 29.02.1996 р. Укрзалізниця є органом управління залізничним транспортом загального користування, підвідомчим Мінтрансзв'язку У.

На сьогодні в У діє шість залізниць, підпорядкованих Укрзалізниці: Донецька, Львівська, Одеська, Південна, Південно-Західна і Придніпровська. Крім вказаних залізниць, цьому відомству підпорядковані також підприємства й організації галузі.

Основними завданнями Укрзалізниці, що визначені Положенням, є:- організація злагодженої роботи залізниць і підприємств з метою задоволення потреб суспільного виробництва і населення в перевезеннях;- забезпечення ефективної експлуатації залізничного рухомого складу, його ремонту та оновлення- розроблення концепцій розвитку залізничного тр;- вжиття заходів для забезпечення безпеки функціонування залізничного тру, його інфраструктури та надійності його роботи.

Укрзалізниця розробляє плани перевезень і затверджує їх на колегії Міністерства транспорту та зв'язку України, а також здійснює заходи щодо розподілу рухомого складу відповідно до цих планів. Розробляється також і затверджується графік руху поїздів і плани їх формування.

Управління авіаційним транспортом. Державне регулювання діяльності цивільної авіації у відповідності до Указу Президента України від 15.07.2004 р. № 803/2004 здійснює Державна служба України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації. Державна служба України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації (Державіаслужба) є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Державіаслужба є головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики в галузі цивільної авіації та у сфері використання повітряного простору України.Основними завданнями Державіаслужби є:- держ нагляд за забезпеченням безпеки авіації;- проведення розслідування авіаційних подій до моменту створення незалежного органу з розслідування;- сертифікація і реєстрація об'єктів і суб'єктів авіаційної діяльності та її ліцензування.

Управління автомобільним транспортом. Завданнями та функціями державного регулювання діяльності автомобільного транспорту є:- формування ринку транспортних послуг шляхом реалізації єдиної економічної, інвестиційної, науково-технічної та соціальної політики;- контроль за виконанням законодавства про автомобільний транспорт;нормативно-правове регулювання з питань автомобільного тр;- ліцензування діяльності перевізників;- захист прав споживачів послуг автомобільного тр.