Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Великі шпори адмін.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
655.87 Кб
Скачать

37. Колективні суб'єкти (юридичні особи) як суб'єкти адміністративної відповідальності.

Адмін відповідал юр осіб здійснюється на загал принципах адмін відповідал, має ознаки, які притаманні адмін відповідал фіз осіб, тобто вона встан законами та ін норм актами, норми яких утвор самостійний інститут адмін права. Підставою її є адмін проступок, за який передбачено адмін стягнення; застосов численними органами викон влади і суддями (судами); характериз оперативністю, застосовується за порушення норм ін галузей права – обслуговує їх; має особливе провадження.Поряд з тим адмін відповідал юр осіб має свої особливості. Гол особливістю є те, що до адмін відповідал притягають не конкретного громадянина чи посадову особу, а в цілому підприємство, установу, орг-цію в особі адміністрації підприємства. Об’єктивна сторона правопорушень юр осіб є тривалий х-ер проступків і повторюваність.Найпоширенішим видом адмін стягнення, яке покладається на юр осіб, є адмін штраф у різних формах.У пит адмінвідповідал юр осіб далеко не все вирішено. Передусім, законодавчо не розроблена концепція відповідал, не визначені принципи, в КУпАП мають бути закріплені не тільки положення про можливість притягнення до адмін відповідал юр осіб і види стягнень, які на них накладаються, але й складу проступків.Можливо, доцільно виділити окрему главу в КУпАП про відповідальність юр осіб.

38.Особливості адміністративної відповідальності непов­нолітніх.

До осіб у віці від 16 до 18 років застосовуються такі заходи впливу:зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого; застереження; передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, що їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.До неповнол у віці від 16 до 18 р за здійсн адмін правопор застосовуються заходи, передб ст. 24-1 КУпАП.- попередження. В окремих випадках неповнолітні згідно ч. 2 ст. 13 КУпАП можуть нести адміністративну відповідальність на загальних підставах (у випадку здійсн дрібного розкрадання, поруш окремих правил дор руху, дрібного хуліганства, стрілянини з вогнепальної, холодної метальної або пневматичної зброї в населених пунктах, злісної непокори, порушення правил поведінки з вогнепальною, холодною або пневматичною зброєю й бойовими припасами). Однак і в цих випадках не виключається застосування заходів, передбачених ст. 24-1 КУпАП- попередження. До неповнолітнього не може бути застосований адміністративний арешт.

  1. Поняття та особливості адміністративного примусу. Співвідношення адміністративного примусу і примусу, передбаче­ного нормами адміністративного права.

Адмін примус - це метод вольового забезпеч відповідно прав нормі поведінки громадян, посадових та юр осіб за допом застос заходів впливу, врегульованих адмін-прав нормами, з метою досягнення відповідного порядку, припин та попередж правопор, притягнення до відповідал правопорушників.Адмін примус характериз особливостями:

- застосув адмін примусу завжди поєднується із широким використ багатогранних виховних засобів, з активним формуванням правосвідомості, нетерпимого ставлення до антигромадс вчинків;- адмін примус використ в держ управлінні для охорони сусп відносин, що виник у цій сфері держ д-сті;- заходи адмін примусу застосов органами викон вл та їх посадовими особами без звернення до суду;- застосовувати заходи адмін примусу правомочні не всі органи вик вл і не всі їх посадові особи, а лише ті, кому таке право надано законод актами (держ інспекції, воєнізовані правоохор формування — міліція, служба безпеки, прикордонні, внутр війська);- адмін-примусові заходи можуть застосов не тільки у зв'язку із вчиненням правопоруш;- на відміну від ін видів держ примусу, які за своєю сутністю рівнозначні відповідному виду юр відповід (н-д, крим-прав примус практично цілком збігається з крим відповідал), адмін примус за змістом значно ширший за адмін відповідал. Адже адмін відповідал—це складова адмін примусу;

- заходи адмін примусу застосов як до фіз, так і до юр осіб;- д-сть щодо застосув заходів адмін примусу здійсн відповідно до адмін-процесуал норм, які на цей час закріплюються переважно на рівні підзаконних актів, і від норм матер права в основному не відокремлені; - заходи адмін примусу дуже різноманітні, вони можуть мати х-ер морального, майнового, особистісного впливу, допускається застосування фіз сили і вогнепальної зброї; - заходи впливу застосов саме в примусовому порядку, тобто незалежно від волі й бажання суб'єкта, до якого застосовується, часто з можливістю викор для його реалізації ін примус заходів; - застосовується адмін примус з потрійною метою: 1) для запобігання різним антигромадс проявам, недопущення виникнення певної протиправної ситуації; 2) для припин розпочатого або вже вчиненого протиправного діяння та забезпечення провадж в справах про адмін проступки; 3) для покарання осіб, які вчинили правопоруш.Співвідношення:адмін примус – це поняття родове. Залежно від мети призначення всі заходи адмін примусу можуть бути зведені у відповідні однопорядкові групи. Остан роками фахівцями з адмін права запропонована тричленна класиф цих заходів: 1)адмін-попереджувальні заходи;2) заходи адмін припинення та забезпеч адмін провадж; 3) адмін стягнення. Кожен вид примусу має специфічні особливості, що визнач його сутність і особливості, відносну самостійність у с-мі держ примусу. Отже, зазначений поді цілком стосується примусу, передбаче­ного нормами адмін права. Більшість адміністративістів підтримує поділ адмін примусу на заходи запобігання, припинення та адмін. відповідал, тобто віднесення адмін примусу до зазначених заходів. Водночас наведена класиф дещо умовна, її головна мета — якнайповніше з'ясувати сутність заходів адмін примусу, підстави та порядок їх застосув у нормах адмін пр.