Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
opisovi.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
455.07 Кб
Скачать

8. Ринкове середовище господарювання підприємств та організацій

Риси ринкового середовищаа господарювання:1)стабільність і прогнозованість законодавства2)політична стабільність3)наявність дешевої і кваліфікованої роб.сили4)стимулююча податкова система5)розвинена фінансово-кредитна система6)наявність платоспроможного попиту на ринку7)рівень інтеграції економ.держави у світову економіку8)рівень тонізації економіки9)рівень корумпованості влади10)наявність рівних умов для ведення бізнесу і ступінь вільної конкуренції на ринку11)простота у відкритті і закритті бізнесу12)наявність ринку землі13)розвинена ринкова інфраструктура 14)рівень розвитку техніки і технологій15)захист прав інтелектуальної власності16)відношення населення до підприємницької діяльності і підприємців.

9. Договірні взаємовідносини та партнерські зв'язки в підприємницькій діяльності

У всіх сферах господарювання на ринкових засадах організація підприємницької діяль­ності базується виключно на договірних взаємовідносинах. Це підтверджує незапе­речну істину, що саме договори є визначальною і по суті єдиною правовою формою партнерських взаємин.

Договір (контракт, угода) — це форма документального закріплення партнерських зв’язків (предмета договору, взаємних прав та обов’язків, наслідків порушення домовленостей). Він опосередковує взаємини у процесі праці, виробництва й реалізації продукції чи надання різноманітних послуг.

У ринковій системі господарювання застосовуються два види договорів: установчий та підприємницький. Установчий договір є письмовим документом, що засвідчує волевиявлення фізичних чи юридичних осіб щодо заснування нового організаційно-правового утворення для реалізації конкретної підприємницької ідеї. Підприємницький договір відображає згоду сторін (партнерів) стосовно безпосереднього здійснення вибраної підприємницької (бізнесової) діяльності у певній організаційно-правовій формі.Укладенню договорів передують попередні переговори під час яких в усній або письмовій формі висловлюються наміри або пропозиції щодо встановлення договірних взаємин для наступної співпраці.Розрізняють два види оферти: тверду і вільну.Тверда оферта — це документ, в якому надається письмова пропозиція на продаж визначеного товару, надісланий продавцем одному можливому покупцеві, де вказуються суттєві умови майбутнього контракту й визначено строк дії оферти.Вільна оферта — це документ, який може бути виданий на одну й ту саму партію товару кільком можливим покупцям; не зв'язує продавця своєю пропозицією і не встановлює строк для відповіді.

10. Міжнародна підприємницька діяльність

Сучасний етап розвитку світової економіки характеризується інтенсивним розширенням міжнародної підприємницької діяльності, тобто діяльності, що здійснюється через науково-технічну, виробничу, торговельну, сервісну та іншу взаємокорисну співпрацю суб’єктів господарювання двох чи більше країн (міжнародних партнерів). Основним спонукальним мотивом активізації і розширення участі партнерів у міжнародному бізнесі є можливість збільшення масштабів та ефективності підприємництва за рахунок інтернаціоналізації певних сегментів ринку, використання нових додаткових джерел необхідних матеріальних (інвестиційних) ресурсів, диверсифікації виробничо-господарської діяльності.Суб’єктами міжнародної підприємницької діяльності є її учасники, які спроможні ефективно працювати задля реалізації власних бізнесових інтересів. Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» суб’єктами такої діяльності визнаються:1) фізичні особи — громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, що мають діє — і правоздатність;2) юридичні особи, що зареєстровані в Україні та постійно перебувають на її території;3) структурні одиниці суб’єктів господарської діяльності іноземних держав (дочірні фірми, філії, відділення, представництва);4) спільні підприємства, що мають постійне місцезнаходження в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]