Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oleksandr_1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.44 Mб
Скачать

30

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Львівський національний університет імені Івана Франка

Природничий коледж

Курсова робота

ПРОЕКТУВАННЯ ДВІЙКОВО-ДЕСЯТКОВИХ СУМАТОРІВ

Виконав:

студент групи ЕЛК – 31

Лемешко О.П .

Наук. керівник

доц. Рабик В.Г.

Львів - 2010 р.

        1. Зміст

Вступ………………………………………………………………………………….3

1.Опис і класифікація існуючих суматорів ……………………………...………….…4 1.1. Однорозрядні схеми суматорів ………………..……………………….…………....6 2. Багаторозрядний послідовний суматор ………………………………………..…..13 3. Двійково-десяткові суматори ……………………………………………...…………16 3.1.  Двійково-десяткові коди………………………………………………………...…..16 3.2. Двійково-десятковий суматор в коді 8-4-2-1………………………………..…..21 3.3. Двійково-десятковий суматор в коді “з надлишком 3”…………………...….22 3.4. Двійково-десятковий суматор в коді, що самодоповнюється (2-4-2-1)….24 4. Проектування суматора в Electronics Workbench..................................................27 Висновки

Література

Вступ

Сучасний етап розвитку науково - технічного прогресу характеризується широким використанням електроніки та мікроелектроніки в усіх сферах життєдіяльності людини. Важливу роль при цьому зіграла поява та швидкий розвиток інтегральних мікросхем – основної елементної бази сучасної електроніки.

Цифрові методи та цифрові пристрої реалізовані на інтегральних мікросхемах різної степені інтеграції, в тому числі з допомогою мікропроцесорів та мікроконтролерів, знайшли широке використання в цифрових системах передачі та поширення інформації, в телевізійній техніці та радіомовленні, апаратурі зв’язку, побутовій техніці.

Арифметично – логічні інтегральні мікросхеми є невід’ємною частиною мікропроцесорів та мікроконтролерів і призначені для виконання арифметичних та логічних операцій над числами, представленими двійковими, двійково – десятковими та іншими кодами. Виконання арифметичних операції в арифметично – логічних пристроях виконується з допомогою суматорів.

Суматором називається цифровий пристрій, який виконує арифметичне додавання двох чисел, представлених сигналами на його входах. При необхідності суматори з допомогою деяких додаткових операції (зсуву числа, інверсія коду числа) можуть виконувати алгебраїчне додавання, віднімання, множення та ділення, порівняння чисел та інші дії над числами.

В даній курсовій роботі розглянуто питання пов’язані з синтезом та роботою суматорів. Зокрема, розглянуто реалізацію двійково-десяткових суматорів в різних кодах та основні властивості кодів.

  1. Опис і класифікація існуючих суматорів

Суматори – це цифрові пристрої, що виконують арифметичне додавання кодів двох чисел. При арифметичному додаванні виконуються й інші додаткові операції: врахування знаків чисел, вирівнювання порядків доданків і т.д. Вказані операції виконуються в арифметично-логічних пристроях (АЛП), процесорних елементах, ядром яких є суматор. Суматори класифікуються по різних ознаках [ ___ ].

По кількості чисел, що одночасно обробляються:

  • однорозрядні;

  • багаторозрядні.

По числу входів та виходів:

  • чвертьсуматори (елементи “додавання по mod 2” або “виключаюче АБО”), що характеризуються наявністю двох входів, на які подаються однорозрядні числа і одним виходом, що представляє собою арифметичну суму даного розряду;

  • напівсуматори, що характеризуються наявністю двох входів, на які подаються однорозрядні числа, і двома виходами: один представляє собою арифметичну сума даного розряду, а другий – переповнення (перенесення) в старший розряд;

  • повні однорозрядні двійкові суматори, що характеризуються наявністю трьох входів, на які подаються однойменні розряди двох чисел, що додаються, і переповнення з попереднього розряду, і двома виходами: один представляє собою арифметичну сума даного розряду, а другий - переповнення в старший розряд.

За способом представлення і обробки даних багаторозрядні суматори діляться на:

  • послідовні, обробка даних в яких відбувається почергово, розряд за розрядом, на одній і тій же схемі;

  • паралельні, доданки в яких додаються одночасно по всіх розрядах, і для кожного розряду є своя схема.

За способом організації міжрозрядних перенесень паралельні суматори, що реалізують структурні методи, діляться на суматори:

  • з послідовним перенесенням;

  • з паралельним перенесенням;

  • з груповою структурою;

  • з спеціальною організацією кіл перенесень.

У суматорах з груповою структурою розрядна сітка розділена на поля, що обробляються групами розрядних схем. В загальному випадку поле має різне число розрядів. В групах і між ними можуть використовуватися різні способи перенесення, причому в найменуваннях суматорів спочатку вказується вид перенесення всередині групи. Наприклад, термін “суматор з паралельно- паралельним перенесенням” вказує на суматор з груповою структурою, в якому в групах і між ними здійснюється паралельне перенесення.

За способом виконання операції додавання і можливостями збереження результату додавання можна виділити два основних види суматорів:

  • комбінаційний (виконує операцію S=A+B і результат видається по мірі його утворення);

  • накопичуючий (виконує операцію S=A+B і результат додавання запам’ятовується).

Накопичуючий суматор будується або на тригерах, або по структурі комбінаційний суматор - регістр збереження.

Залежно від системи числення розрізняють наступні суматори:

  • двійкові;

  • двійково-десяткові;

  • десяткові.

Суматори характеризуються такими часами затримки поширення сигналу:

  • – від подачі вхідного перенесення до встановлення всіх виходів суми при постійному рівні на всіх входах доданків;

  • – від одночасної подачі всіх доданків до встановлення всіх виходів суми при постійному рівні на вході переносу;

  • – від подачі вхідного перенесення до встановлення вихідного перенесення при постійному рівні на всіх входах доданків;

  • – від подачі всіх доданків до встановлення вихідного перенесння при постійному рівні на всіх входах доданків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]