Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
opisovi.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
455.07 Кб
Скачать

36.Структура та принципи організації виробничого процесу

Виробничий процес – це сукупність взаємопов»язаних дій людей, засобів праці, предметів праці та природи, необхідних для виготовлення продукції.

Основними елементами виробничого процесу є: процес праці, предмети та засоби праці.Класифікація виробничих процесів:

За призначенням розрізняють основні, допоміжні і обслуговуючі виробничі процеси.Основні процеси – це процеси безпосереднього виготовлення основної продукції підприємства, яка визначає його виробничий профіль, спеціалізацію і поступає на ринок як товар для продажу.Допоміжні процеси – це процеси виготовлення продукції, яка використовується на самому підприємстві для забезпечення нормального перебігу основних процесів.

Обслуговуючі процеси забезпечують нормальні умови здійснення основних і допоміжних.За перебігом у часі виробничі процеси поділяють на дискретні та безперервні.Дискретним процесам притаманна циклічність, пов»язана з виготовленням виробів певної форми, які обчислюються в штуках.Безперервні процеси властиві виробництву продукції, яка не має сталого об»єму і форми, тому їхній перебіг не потребує технологічної циклічності.За ступенем автоматизаціїрозрізняють ручні, механізовані, автоматизовані та автоматичні виробничі процеси.Ручні процеси здійснюються безпосередньо робітником, фізична сила якого є основним джерелом енергії.Механізовані процеси виконуються робітником за допомогою машин.Автоматизовані процеси виконуються машинами під наглядом робітника.Автоматичні процеси здійснюються машинами без участі робітника за попередньо розробленою програмою.

Принципи організації виробничого процесу:

  1. Принцип спеціалізації.Він означає обмеження різноманітності елементів виробничого процесу, передусім зменшення номенклатури продукції. Збільшуючи однорідність виробництва, спеціалізація спрощує його організацію.

  2. Принцип пропорційності.Потребує узгодження пропускної спроможності всіх частин виробничого процесу. Порушення цього принципу призводить до виникнення «вузьких місць» або не повного завантаження окремих підрозділів.

  3. Принцип паралельності.Передбачає одночасне виконання окремих операцій і процесів. Паралельність досягається раціональним поділом виробів на складові частини, суміщенням часу виконання різних операцій над ними, одночасне виготовлення різних виробів.

  4. Принцип прямоточності.Означає, що предмети праці в процесі обробки повинні пересуватися найкоротшим шляхом на всіх стадіях виробничого процесу.

  5. Принцип безперервності.Потребує, щоб перерви між суміжними технологічними операціями були мінімальними або зовсім ліквідованими.

  6. Принцип ритмічності.Полягає в тому, що робота всіх підрозділів підприємства і випуск продукції мають здійснюватися за певним ритмом, планомірною повторюваністю.

  7. Принцип автоматичності.Передбачає економічно обгрунтоване звільнення людини від безпосередньої участі у виконанні операцій виробничого процесу.

  8. Принцип гнучкості.Означає, що виробничий процес має оперативно адаптуватися до зміни організаційно-технічних умов, пов»язаних з переходом на виготовлення іншої продукції або з її модифікацією.

  9. Принцип гомеостатичності.Полягає в тому, щоб виробнича система була здатною стабільно виконувати свої функції в межах допустимих відхилень і протистояти дифункціональним впливам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]