Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
opisovi.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
455.07 Кб
Скачать

54. Організація преміювання персоналу

Преміювання є важливим засобом підвищення матеріальної заінтересованості працівників у покращенні кінцевих результатів господарської діяльності.

Преміювання виконує функції забезпечення заінтересованості працівників у результатах праці. Складовими елементами організації преміювання на підприємствах (організаціях) є визначення показників, умов і розмірів преміювання, джерел виплати премій, періодичності преміювання, категорії персоналу, яким виплачують премії та порядку їх виплати.

Преміювання за основні результати господарської діяльності, а також спеціальне преміювання за виконання окремих важливих для підприємства показників роботи здійснюється за рахунок фонду оплати праці підприємства чи структурного підрозділу в межах коштів, передбачених для преміювання.

Основним документом, який регламентує організацію преміювання на підприємстві, є положення про преміювання, яке розробляється власником або уповноваженим ним органом, погоджується з профспілковим комітетом та включається до колективного договору як додаток.

В умовах ринкової економіки метою преміювання працівників може бути:

- підвищення технічного рівня і якості продукції;

- зниження собівартості продукції і економія усіх видів затрат;

- виконання договірних зобов'язань перед покупцями продукції щодо її своєчасного відвантаження;

- підвищення продуктивності праці у випадках, коли попит на продукцію перевищує пропозицію [6].

На підприємствах застосовуються основні і додаткові показники преміювання, а також визначаються умови преміювання.

55. Загальна характеристика витрат на виробництво продукції (надання послуг).

Витрати та собівартість є найважливішими економічними категоріями, від їх рівня залежить визначення прибутку та рентабельності підприємства, ефективність його господарської дія-льності. Зменшення та оптимізація витрат є одним із напрямів поліпшення економічної діяльності виробничого підприємства.

Витрати — це сукупність переданих у грошовій формі витрачань підприємства, пов’язаних з виробництвом продукції, наданням послуг, виконанням робіт.

У процесі своєї діяльності підприємство здійснює матеріальні та грошові витрати, які мають різне спрямування і поділяють на наступні три групи:

1. Витрати, пов’язані з основною діяльністю підприємства або витрати на виробництво і реалізацію продукції (поточні витрати), які відшкодовуються за рахунок виторгу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

2. Витрати, пов’язані з інвестиційною діяльністю, тобто на розширення та оновлення виробництва. До них належать одноразові витрати на просте та розширене відтворення основних фондів, приріст оборотних коштів та формування додаткової робочої сили для нового виробництва. Джерелами фінансування цих витрат є амортизаційні відрахування, прибуток, емісія цінних паперів, кредити тощо.

3. Витрати на соціальний розвиток колективу (соціально-культурні, оздоровчі, житлово-побутові та інші потреби). Ці витрати не пов’язані з процесом виробництва, тому джерелом їх фінансування є прибуток підприємства.

Найбільшу питому вагу в загальному обсязі витрат підприємства мають витрати на виробництво.

Залежно від ступеня однорідності витрати поділяють на прості та комплексні.

За економічною роллю у формування собівартості продукції витрати поділяють на основні та накладні.

За способом обчислення на окремі види продукції витрати поділяються на прямі та непрямі.

Залежно від зв’язку з обсягом виробництва витрати поділяють на постійні і змінні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]