Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
opisovi.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
455.07 Кб
Скачать

37.Організаційні типи виробництва

Є три типи виробництва: одиничне, серійне і масове.

Одиничне виробництво характеризується широкою номенклатурою продукції, малим обсягом випуску однакових виробів, повторне виготовлення яких здебільшого не передбачається.Серійне виробництвомає обмежену номенклатуру продукції, виготовлення окремих виробів періодично повторюється певними партіями.Масове виробництво характеризується вузькою номенклатурою продукції, великим обсягом безперервного і тривалого виготовлення однакових виробів.

38.Організація виробничого процесу в часі

Організація виробничого процесу в часі характеризується способами поєднання операцій технологічного процесу, структурою та тривалістю робочого циклу.Виробничий цикл – це інтервал часу від початку до закінчення процесу виготовлення продукції, тобто час, протягом якого запущені у виробництво предмети праці перетворюються на готову продукцію.

Виробничий цикл включає в себе час виробництва і перерв.Час виробництва складаєтсья з тривалості технологічних операцій, тривалості допоміжних операцій і тривалості природних процесів.Час перерв включає перерви в робочий час і неробочий час.Перерви в робочий час поділяються на перерви партіонності і чекання.Перерви партіонності виникають тоді, коли предмети праці обробляютья партіями.Перерви чекання виникають внаслідок несинхронності операцій виробничого процесу.Основною складовою виробничого циклу є тривалість технологічних операцій, яка становить технологічний цикл. Технологічний цикл партії предметів, які обробляються на кількох операціях, залежить також від того, як поєднується виконання операцій над предметами партії. Існують три способи поєднання операцій:

Послідовне поєднання операцій. Полягає в тому, що наступна операція починається тільки після закінчення обробки всіх предметів партії на попередній операції. Партія предметів передається з операції на операцію повністю. Застосовується в одиничному та серійному виробництвах.

Паралельне поєднання операцій. Характеризується тим, що кожний предмет праці після закінчення попередньої операції відразу передається на наступну операцію й обробляється. Відтак предмети однієї партії виготовляються паралельно на всіх операціях. Застосовується у масовому та великосерійному виробництвах.

Паралельно-послідовне виконання операцій. Відрізняється тим, що обробка предметів праці на наступній операції починається до закінчення обробки всієї партії на попередній, але за умови, що партія обробляється на кожній операції безперервно. Застосовується в умовах великосерійного виробництва.

39.Методи організації виробництва.

Існує три методи організації виробництва: непотоковий і потоковий.

Непотоковому виробництву властиві такі ознаки:На робочих місцях виготовляються різні за конструкцією і технологією виготовлення предмети праці, бо кількість таких є невеликою й недостатньою для повного завантаження устаткування.Робочі місця розміщуються за однотипними технологічними групами без певного зв»язку з послідовністю виконання операцій.Предмети праці переміщуються в процесі обробки за складними маршрутами, внаслідок чого виникають великі перерви між операціями.

Для непотокових методів характерне послідовне поєднання операцій.

Потокове виробництво – високоефективний метод організації виробничого процесу. Має такі ознаки:За групою робочих місць закріплюється обробка або складання предмета одного найменування або обмеженої кількості найменувань подібних предметів.Робочі місця розміщуютья послідовно за ходом технологічного процесу.Технологічний процес має високу диференціацію.Предмети праці передаються з операції на операцію поштучно або невеликими партіями.Потокові методи застосовуються для виготовлення продукції в значних обсягах і протягом тривалого часу, тобто в масовому і великосерійному виробництві.Основною структурною ланкою потокового виробництва є потокова лінія – технологічно та організаційно виокремлена група робочих місць, яка виготовляє один або кілька подібних типорозмірів виробів.Класифікація потокових ліній:

  1. За номенклатурою виробів: одно- і багатопредметні.

  2. За ступенем безперервності: безперервні і переривані.

  3. За способом підтримування ритму: лінії з регламентованим і вільним ритмом.

  4. Залежно від місця виконання операцій: лінії з робочим конвеєром і лінії з зняттям предметів.

  5. За способом переміщення: конвеєри з безперервним і пульсуючим рухом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]