Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
opisovi.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
455.07 Кб
Скачать

18.Поняття, класифікація і структура капіталу й основних фондів підприємства

Капітал – це головна сума коштів необхідних для започаткування та здійснення діяльності підприємств. Структура: основний капітал ( частина постійного капіталу, яка складається з вартості засобів праці та обертається протягом кількох періодів виробництва і переносить свою вартість на готовий продукт частинами та відшкодовується виробнику по мірі реалізації готових товарів продукції чи послуг); оборотний капітал (частина постійного капіталу, яка витрачається на придбання на ринку предметів праці). Класифікація: за джерелами формування капітал: -власний;-позичений.

Основні фонди — це засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживній формі, а їх вартість переноситься конкретною працею на вартість продукції, що виробляється, (на платні послуги) частинами в міру спрацювання.Оборотні фонди — частина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються в кожному виробничому циклі, змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять всю свою вартість на вартість продукції, що виробляється (на вартість платних послуг).

Класифікація основних фондів:-за функціональним призначенням (виробничі, невиробничі);-за галузевою належністю (фонди виробничих і невиробничих галузей);-за натурально-речовим складом (будівлі, споруди; передавальні пристрої; машини та обладнання; транспортні засоби; інструменти і прилади та інші основні фонди);-за використанням (діючі, недіючі, запасні);-за належністю (власні, орендовані).Види структур основних фондів: виробнича, галузева, вікова.

19.Облік та оцінка основних фондів підприємства.

Облік ОФ здійснюється в натуральній та вартісній формі.

Оцінка основних фондів підприємства є грошовим вираженням їхньої вартості.

Основні фонди підприємства оцінюються: залежно від моменту проведення оцінки — за первісною (початковою) чи відновленою вартістю; залежно від стану основних фондів — за повною або залишковою вартістю.

Первісна вартість основних фондів — це фактична їхня вартість на момент уведення в дію чи придбання.Відновлена вартість основних фондів — це вартість їхнього відтворення за сучасних умов виробництва.Залишкова вартість основних фондів характеризує реальну їхню вартість, іще не перенесену на вартість виготовленої продукції.Взалишкова=Впервісна-Взносу

Ліквідаційна вартість- вартість основних фондів після завершеня терміну їх експлуатації.

20.Спрацювання, амортизація відтворення основних фондів підприємства.

Основні фонди протягом свого тривалого функціонування зазнають фізичного (матеріального) і морального (техніко-економічного) старіння.

Під фізичним (матеріальним) спрацьовуванням основних виробничих фондів розуміють поступову втрату ОФ своїх первісних техніко-експлуатаційних якостей, тобто споживної вартості, що призводить до зменшення їхньої реальної вартості.Два види фіз.. спрацювання:усувне і неусувне.

Моральний знос основних фондів це процес знецінення діючих засобів праці до настання повного фізичного спрацювання під впливом науково-технічного прогресу.Розрізн. Моральний знос першого та другого роду.

При моральному зносі 1 роду споживчі властивості основних фондів не змінюються, а змінюється лише їх вартість за рахунок здешевлення.

Моральний знос 2 роду відбувається тоді, коли за тою самою ціною на ринку зявляються основні фонди з більш високими споживчими властивостями.

Амортизація основних фондів- систематичний розподіл вартості, яка амортизується, основних засобів протягом строку їх корисного використання (експлуатації). Методи амортизації: прямолінійний, зменшення залишкової вартості, прискорене зменшення залишкової вартості, кумулятивний, виробничий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]