Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rogivka_sud_tr.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
182.78 Кб
Скачать

Дегенеративні процеси рогівки.

Серед них найбільше уваги заслуговує кератоконус, який характеризується замітним випинанням нижньо-центральної частини рогівки. Причина розвитку його не відома. Лікувальний ефект дає ношення контактних лінз, які особливо ефективні при розвитку кератоконуса у вагітних.

До дегенеративних змін відносяться також стареча дуга ( . ) і лентовидна помутніння рогівки, які обумовлені жировим переродженням боуменової оболонки і строми рогівки, а також з гіаліновим відкладанням.

Стареча дуга (помутніння) у вигляді кільця, або його половини, шириною 1-1,5 мм по периферії рогівки на деякій віддалі від рогівки. Лентовидне помутніння має вигляд сірої смужки /3-5 мм шириною/, яка йде в горизонтальному напрямку через всю рогівку.

Наслідки захворювання рогівки.

Всі захворювання рогівки після себе залишають помутніння, які по інтенсивності поділяються на : - хмарка, - пляма і . . - більмо, яка буває простою - і зрощеною з радужнов оболонкою - . Важкі процеси рогівки можуть проводити до розвитку стафіломи. Вибір методу лікування, знаходитьс в прямій залежності від пониження гостроти зору; розподіляють його на консервативне і оперативне.

Із консервативних середників застосовують розсмоктуючі засоби: 10% діонін, 1% жовту ртутну мазь, йонефорез з КУ (3%) кисень п/кон, тканинну терапію, ультразвук, кортикостероїди.

Оперативне лікування: оптична ірідектомія при розміщенні помутнінь в центрі, або пересадка рогової оболонки.

Пересадка рогової оболонки буває тектонічню (пояснення), меліоративною і оптичною. Перша пересадка на кроликах проведена Рейзінгером ( ) в 1924 році, але першою спробою лікування більм рогової оболонки було яросте вирізування більма (Райкрофт, 1761, Англія), яке завжди заміщалось сполучною тканиною. Розвиток кератопластики умовно розділений на 4-ри періоди. Три перші заняли час до 1930 р. Четвертий період знаменуетьея широким впровадженням кератопластики в клінічну практику з застосуванням для пересадки трупної рогової оболонки. Цей період тісно зв'язаний з іменем В.П.Філатова.

Останні роки успішно розвивається кератопластика з використання штучних пластмасових протезів (розповісти по рис. на дошці) при грубих більмах рогівки. Слід згадати такеж рефракційну кератопластику при далекозорості ( ) і близорукості (О.В.Труша).

Результат рефракційної кератопластики всеціло залежить від характеру розрізу рогівки - утворюється більмо

- не буде помутніння.

Японцями запропоновано итрихоподібні насічки (розповісти).

Слід підкреслити, що розвитку проблеми кератопластики серйозно мішають релігійні погляди, які категорично заперечують віручання на трупі. А це виключає можливість забору трупних очей, які як доказано роботами В.П.Філатова, являються найкращим матеріалом для пересадки. В деяких країнах капіталістичного світу і до сьогоднішнього дня не використовується трупний матеріал, а тому й повільними темпами розвивається проблема кератопластики в них. Вам відомий Австрійський кінофільм "Свет й тень", де мати дає своє око, щоб бачив іі син. Про такі речі Ви не так рідко читаєте в періодичній пресі, яка повідомляє про продаж здорових очей бідними для пересадки в умовах капіталістичного світу.

В противагу, в нашій країні дозволено законом використовувати трупні очі для пересадки. А це дало змогу В.ІІ.ФІлатову з учнями прооперувати більше хворих, з більмами як це прооперували всі офтальмологи світу.

Круглий стебель;

Будова трепана.

Операція наближена до практичного лікаря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]