Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PsychiatrPidr.pdf
Скачиваний:
1009
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Г.Т. СОННИК, О.К. НАПРЄЄНКО, А.М. СКРИПНІКОВ

ПСИХІАТРІЯ

Допущено Міністерством охорони здоров’я України як підручник для студентів стоматологічних факультетів вищих медичних навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації

Київ

“ЗДОРОВ’Я”

2003

УДК 616.89 (075.8)

Автори: проф. Г.Т. Сонник, проф. О.К. Напрєєнко, проф. А.М. Скрипніков

Рецензенти: проф. В.Л. Гавенко, проф. В.М. Козідубова

Цей підручник висвітлює загальні та окремі питання психіатрії і за структурою та змістом відповідає чинній навчальній програмі. За своєю структурою він складається з двох основних розділів. У першому висвітлюються питання загальної психопатології та симптоматики психічних захворювань, а другий присвячений клінічній психіатрії, головним чином тим захворюванням, знання яких необхідне для майбутніх лікарівстоматологів.

Клінічні уявлення про головні форми психічних розладів у підручнику викладено з урахуванням новітніх досягнень теоретичної медицини, вміщено тлумачний словник психіатричних термінів. Значне місце також відведено сучасним методам лікування та профілактики психічних захворювань, представлені сучасні погляди на етіологію та патогенез психічних розладів. Систематику патології подано як за традиційною національною, так і прийнятою в Україні у 1998 році Міжнародною класифікацією ICD–10 та поширеним у світі Довідником по діагностиці та статистиці психічних розладів Американської асоціації психіатрів (DSM-IV).

Для студентів стоматологічних факультетів вищих медичних закладів

ІІІ-IV рівнів акредитації.

В дизайні обкладинки використано фрагмент картини Р. Флері "Філіп Пінель звільняє психічно хворих з кайданів".

2

КОРОТКІ БІОГРАФІЧНІ ДОВІДКИ ПРО АВТОРІВ ПІДРУЧНИКА

Сонник Григорій Трохимович

Доктор медичних наук, професор кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Української медичної стоматологічної академії, академік Нью-Йоркської академії наук та Української академії сексологічних досліджень.

Закінчив Вінницький медичний інститут. Автор понад 200 наукових праць, у тому числі трьох монографій і семи збірників по психіатрії. Співавтор підручника по психіатрії для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, “Тлумачного словника психіатричних термінів”. Нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України та медаллю “За доблесный труд”, почесним дипломом та срібною медаллю за досягнення у психіатрії у ХХ сторіччі (Кембріджський біографічний центр, Англія), знаком “відмінник освіти України”, почесними грамотами МОЗ України і обласної Ради народних депутатів, Лауреат премії імені академіка В.П. Протопопова. Автор патенту України “Електропровідний адгезив”. Занесений в книжку “Національний довідник. Медична еліта України”.

Напрєєнко Олександр Костянтинович

Доктор медичних наук, професор.

У 1973 р. закінчив Київський медичний інститут ім. О.О. Богомольця. Завідувач кафедри психіатрії Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, головний психіатр Міністерства охорони здоров’я України.

Крім досліджень традиційних проблем вітчизняної психіатрії, наркології, психотерапії та організації охорони здоров’я, одним із перших став розвивати в Україні психосоматичну медицину, екстремальну

3

психіатрію, груповий психоаналіз та інші особистісно орієнтовані лікувально-діагностичні підходи. Співзасновник пріоритетного напрямку клінічної психіатрії, пов’язаного з радіаційним опроміненням та іншими несприятливими впливами зовнішнього середовища (екологічна психіатрія). Автор понад 200 наукових праць, які видані у 11 країнах світу, у тому числі 13 монографій, підручників, навчальних та клінічних посібників.

Брав активну участь у розробці першого Закону України “Про психіатричну допомогу”, низки директивних документів спрямованих на його практичну реалізацію. Значну увагу надає підготовці кандидатів та докторів медичних наук, роботі в наукових часописах.

Член Ради Всесвітньої асоціації екстремальної психіатрії, президії правління Товариства невропатологів, психіатрів та наркологів України, голова Київського регіонального товариства психіатрів, наркологів і медичних психологів.

Скрипніков Андрій Миколайович

Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Української медичної стоматологічної академії. Закінчив Полтавський державний медичний стоматологічний інститут. Автор понад 60 наукових праць, у тому числі однієї монографії та трьох навчально-методичних посібників. Нагороджений Почесною Грамотою МОЗ України та відзнакою “Відмінник вищої школи”.

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]