Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
І і ІІ сигнальні системи Документ Microsoft Off...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
231.94 Кб
Скачать

Згасаюче гальмування

При згасаючому гальмуванні ("гальмування гальмуванням") умовний рефлекс послаблюється або зникає тоді, якщо умовний подразник багаторазово не підкріплювати безумовним. Для відновлення цього умовного рефлексу необхідно:

а) знову провести підкріплення умовного подразника безумовним;

б) певний час не застосовувати цей умовний подразник і поєднати даний умовний подразник із слабким стороннім подразником, який спричиняє орієнтовну реакцію і слабке розлите збудження в корі головного мозку з активацією усіх його центрів, у тому числі й цього умов­ного рефлексу.

Що міцніший умовний рефлекс, то важче його згасити. Згашений умовний рефлекс може через певний час самовідновитися внаслідок розгальмовування.

Розгальмовування є однією з форм зовнішнього гальмування: сторонні по­дразники гальмують будь-який умовнореф­лекторний процес — як збудження, так і гальмування, а якщо гальмується гальму­вання умовного рефлексу, то цей рефлекс виявляється з повною силою, що спостері­гається у вигляді розгальмовування.

Згасаюче гальмування забезпечує консервування недоцільних реакцій.

Диференційоване гальмування

виникає при підкріпленні одного умовного подразника і непідкріпленні іншого, близького за значен­ням (якістю).

Диференціювальне гальмування виконує важливу роль у процесі "шліфування" різ­них рухових навичок, забезпечуючи їх чіт­ку спеціалізацію.

Це дозволяє синтезувати більш адекватні (тонкі) та від­повідні реакції. Наприклад, звук з частотою 2500 Гц підкріплюємо, з частотою 2700 Гц - ні. Спочатку умовний рефлекс виникає на обидва звукові подразники. Потім розвивається диференціювання, і умовний рефлекс виникає тільки на звук з частотою 2500 Гц. Цей вид галь­мування дозволяє розрізняти близькі за якостями подразники і синте­зувати адекватні тонко пристосовні реакції організму.

Умовне гальмо

виробляється втому разі, коли позитивне подразнення у поєднанні з додатковим не підкріплю­ється, а застосований окремо умовний сиг­нал завжди підкріплюється.

Наприклад, у собаки вироблено захисний умовний рефлекс (відсмикування лапи від підло­ги) на світло. Коли ж світло поєднали зі звучанням дзвоника і цю комбінацію не підкріплювали ударом електричного стру­му, то ця комбінація подразників не викликала умовнорефлекторної захисної реакції у тварини — вона стала умовним гальмом.

Таке гальмування забез­печує тонке орієнтування з урахуванням не тільки основного діючого подразника, а й всіх побічних та обумовлених факторів.

Запізнювальне гальмування

у разі утвореного умовного рефлексу подовження часу подання безумовного подразника від дії умовного спричинить поступове запізнювання даного умовного рефлексу.

Це обумовлено тим, що умовний подразник спочатку набуває гальмів­ного значення, а потім внаслідок умовно-рефлекторного переключен­ня стає позитивним.

Біологічне значення запізнювального галь­мування полягає в тому, що умовнореф­лекторна реакція починається в потрібний момент від початку дії умовного сигналу.

Так досягається доцільність біологічних реакцій. Таке гальмування розрізняє момент часу, коли слід відповідати на сигнал, і забезпечує формування реакцій у найбільш фізіологічний момент.