Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУК навчальний посібник.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
2.85 Mб
Скачать

К. А. Іванова, А. П. Лантух, Г. О. Хіріна,

С. І. Шитов, А. О. Якуба

Історія світової та української культури

Міністерство охорони здоров’я України

Національний фармацевтичний університет

К. А. Іванова, А. П. Лантух, Г. О. Хіріна,

С. І. Шитов, А. О. Якуба

Історія світової та української культури

Кредитно-модульний курс

Навчальний посібник для студентів

вищих навчальних закладів

Харків

Видавництво НФаУ

«Золоті строрінки»

2012

УДК…..

ББК ….

……

Рецензенти:

Проценко О. П., доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії Харківського національного університету будівництва та архітектури;

Панков Г. Д., доктор філософських наук, професор кафедри культурології Харківської державної академії культури.

Рекомендовано

Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України

для студентів вищих навчальних закладів

(…………………)

Іванова К. А.

Історія світової та української культури. Кредитно-модульний курс: Навчальний посібник для студ. вищих навчальних закладів /К. А. Іванова, А. П. Лантух, Г. О. Хіріна, С. І. Шитов, А. О. Якуба. – Х.: Вид-во НФаУ: Золоті странки, 2012. – ….с.

ISBN …………………….

…………………………..

УДК….

ББК….

ISBN …………………….

Шановний читачу!

Нині проблеми культури перебувають у центрі уваги світової громадськості і набувають глобального характеру. Як наслідок – зростає значення гуманітарного навчання. Одним із пріоритетних напрямів розвитку системи вищої освіти стає його гуманізація і гуманітаризація, розвиток загальної культури майбутніх фахівців.

Культура – індикатор суспільного розвитку, що віддзеркалює стан морального здоров’я суспільства, рівень економічних і політичних свобод, його духовний потенціал. Тому українська культура є тим фундаментом, на якому створюється нова українська реальність. Усе це актуалізує процес вивчення вітчизняної культурі.

Пропонований навчальний посібник містить викладений у доступній формі ґрунтовний науковий матеріал, який дозволить опанувати зміст таких навчальних дисциплін, як «Історія української культури», «Естетика та історія культури», «Культурологія»: зокрема, ознайомитися з основними формами і закономірностями світового процесу розвитку культури, виробити навички самостійного засвоєння цінностей і навчитися використовувати ці знання для самовдосконалення і підвищення рівня особистої професійної майстерності.

Переваги цього навчального посібника в тому, що він:

  • укладений відповідно до вимог кредитно-модульної системи;

  • вирізняється логічністю і структурованістю матеріалу;

  • характеризується доступністю викладу, що сприяє комфортному сприйняттю і засвоєнню розглядуваних тем;

  • пропонує систему самоконтролю у вигляді запитань і тестових завдань;

  • презентує матеріал, адаптований не лише для студентів, а й для широкого загалу читацької аудиторії, яка бажає ознайомитися зі здобутками вітчизняної культури;

  • містить додаток, де наводиться допоміжний матеріал, який сприятиме комплексному, системному засвоєнню матеріалу.

Усе це допоможе студентській аудиторії краще засвоїти навчальний матеріал, ефективно організувати самостійну роботу, перевірити набуті знання і продемонструвати вироблені навички.

Структуру посібника складають вступу, основна частина і додатки. Основна частина містить два змістові модулі. Перший змістовий модуль розкриває теоретичні питання культури і головні етапи розвитку світової культури з її трансформаціями й особливостями. Другий – присвячений історії української культури у контексті світових тенденцій духовного життя. У додатку до кожної теми першого і другого змістового модуля наводиться тематика семінарських занять, теми реферативних робіт, термінологічний словник, перелік наукової та начальної літератури.

З повагою, автори посібника.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1

ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ФІЛОСОФІЇ І ТЕОРІЇ КУЛЬТУРИ