Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Аборт

.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
51.35 Кб
Скачать

1.Аборт ( от лат. abortus — «выкидыш») — искусственное прерывание беременности. По современным медицинским стандартам, аборт проводится, как правило, при сроке до 20 недель беременности или, если срок беременности неизвестен, при весе плода до 400 г.

2. Амбулаторна психіатрична допомога - психіатрична допомога, що включає в себе обстеження стану психічного здоров'я осіб на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами, профілактику, діагностику психічних розладів, лікування, нагляд, догляд, медико-соціальну реабілітацію осіб, які страждають на психічні розлади, в амбулаторних умовах.

3.Аналоги наркотичних засобiв i психотропних речовин - забороненi до обiгу на територiї України речовини синтетичнi чи природнi, не включенi до Перелiку наркотичних засобiв, психотропних речовин i прекурсорiв, хiмiчна структура та властивостi яких подiбнi до хiмiчної структури та властивостей наркотичних засобiв i психотропних речовин, психоактивну дiю яких вони відтворюють.

4. аутотрансплантація, або аутологічна трансплантація - реципієнт трансплантата є його донором для самого себе. Наприклад, аутотрансплантація шкіри з неушкоджених ділянок на обпалені широко застосовується при важких опіках. Аутотрансплантація кісткового мозку або гемопоетичних стовбурових клітин після високодозної протипухлинної хіміотерапії широко застосовується при лейкозі, лімфомах і хіміочутливих злоякісних пухлинах.

5. біоімплантати - засоби медичного призначення, виготовлені з анатомічних матеріалів померлих людей.

6. Благополучна епідемічна ситуація- інфекційні хвороби не реєструються або реєструються їх поодинокі випадки, відсутні сприятливі умови для поширення цих хвороб. З А К О Н У К Р А Ї Н И Про захист населення від інфекційних хвороб (Стаття 1.)

7. гомотрансплантати - анатомічні матеріали людини, призначені для трансплантації;

ЗАКОН УКРАЇНИ Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині (ст.1)

8. Лікарські засоби, фармацевтичні засоби, лікувальні препарати, ліки або медикаменти — речовини або суміші речовин, що вживаються для профілактики, діагностики, лікування захворювань, запобігання вагітності, усунення болю, отримані з крові, плазми крові, органів і тканин людини або тварин, рослин, мінералів, хімічного синтезу або із застосуванням біотехнологій.

9. Дити́на — людина, яка не досягла дорослого віку.

В українській мові існує така градація назв дитини залежно від її віку: немовля, малюк, хлопча/дівча, підліток, юнак, парубок/дівчина.

10. Добровільне лікування - це лікування від наркоманії, яке здійснюється за згодою хворого або його законного представника.

11. До́нор (лат. donor, от dono — «дарю») — это объект, отдающий что-либо другому объекту, называемому акцептором или реципиентом.

12. Донорство крові та її компонентів - добровільний акт волевиявлення людини, що полягає у даванні крові або її компонентів для подальшого безпосереднього використання їх для лікування, виготовлення відповідних лікарських препаратів або використання у наукових дослідженнях.

13. Вспомогательные вещества - это дополнительные вещества, необходимые для приготовления лекарственного препарата.

14. ЕВТАНАЗІЯ - (від грец. — добре і -смерть) — навмисне позбавлення життя невидужно хворої людини з метою припинення її страждань.

15. Епідемія (від грец. epi- — «серед» і demos — «народ») або пошесть — тип захворювання, яке є новим для даної популяції протягом періоду збереження імунної «пам'яті» та розповсюджується зі швидкістю, що значно перевищує очікувану, засновуючись на нещодавньому попередньому досвіді (тобто числі нових випадків за одиницю часу).

16. епідемічна ситуація - показник епідемічного благополуччя території (об'єкта) у певний час, що характеризується рівнем і динамікою захворювання людей на інфекційні хвороби, наявністю або відсутністю відповідних факторів передачі інфекції та іншими обставинами, що впливають на поширення інфекційних хвороб;

16. заклад охорони здоров'я - юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, основним завданням яких є забезпечення медичного обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників;

17. здоров'я - стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних вад;

Здоров’я — стан живого організму, при якому організм у цілому і всі органи здатні виконувати свої життєві функції.

18. Ізолятор (Спеціальна палата, бокс) — Використовується для карантину та лікування хворих на висококонтагіозні захворювання. Має герметичні двері, або має окремий вхід з вулиці, окремий санвузол, витяжну вентиляцію.

19. Інкубаці́йний пері́од — проміжок часу між початковим зараженням і появою перших симптомів інфекційного захворювання. Інша назва — прихований або латентний період хвороби: людина вже заражена, але хвороба себе ще не проявила. Тривалість інкубаційного періоду може варіюватися від декількох хвилин (харчова токсикоінфекція) до десятків років (хвороба Крейцфельдта-Якоба). Тривалість інкубаційного періоду також залежить від стану імунітету зараженого організму, від кількості бактерій, вірусів або інших інфекційних агентів, що потрапили в організм, і від їх активності. Протягом цього періоду шкода, що наноситься організму, непомітна через невелику кількість або недостатню активність інфекційних агентів. Але із ростом їх числа виявляється хвороба. Як правило, під час інкубаційного періоду хвора людина не заразлива для тих, що оточують, але при деяких хворобах (наприклад, вітряна віспа) виділення мікробів із слиною, при кашлі і чханні починається за 1-3 дні до прояву симптомів хвороби.

20. Інфекці́йні хворо́би — розлади здоров'я людей, що викликаються живими збудниками (вірусами, бактеріями, рикетсіями, найпростішими, грибками, гельмінтами, кліщами,патварвапогенними паразитами), продуктами їх життєдіяльності (токсинами), патогенними білками (пріонами), передаються від заражених осіб здоровим і схильні до масового поширення.

21. Календар профілактичних щеплень. З метою забезпечення епідемічного благополуччя населення України та попередження інфекцій, керованих засобами специфічної профілактики, наказом МОЗ № 276 від 31.10.2000 року затверджено календар профілактичних щеплень. Батьки та медичні працівники повинні неухильно дотримуватись календаря, від цього залежить здоров'я дитини та стан її імунітету.

22. Каранти́н (від італ. quaranta — сорок) — адміністративні та медико-санітарні заходи на обмеження контактів інфікованої або підозрілої на інфікування особи (осіб), тварини, вантажу, товару, транспортного засобу, населеного пункту, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.

23. Лікарська помилка - це добросовісна омана лікаря, яка підірвала здоров'я хворого, У цьому визначенні важливо підкреслити два моменти. По-перше, йдеться тільки про добросовісні омани лікаря. Халатне ставлення до роботи, поява в стані алкогольного сп'яніння тощо належать до лікарських злочинів, які підлягають судовому розгляду. По-друге, помилка не обов'язково призводить до виникнення певних ускладнень. Наприклад, хворому встановлено діагноз "гострий апендицит", під час операції відзначено, що червоподібний відросток не змінений, але виявлено запалений дивертикул Меккеля, який і було видалено. Пацієнт не постраждав, усе виконано правильно, але помилка є.

24. Лікарські засоби, фармацевтичні засоби, лікувальні препарати, ліки або медикаменти — речовини або суміші речовин, що вживаються для профілактики, діагностики, лікування захворювань, запобігання вагітності, усунення болю, отримані з крові, плазми крові, органів і тканин людини або тварин, рослин, мінералів, хімічного синтезу або із застосуванням біотехнологій.

25. Медицинские правонарушения-нарушения медицинскими работниками при исполнении своих профессиональных обязанностей правовых норм — законов и подзаконных актов, направленных на охрану здоровья и жизни человека.

26. Медико-санітарна допомога — комплекс цілеспрямованих дій та заходів щодо сприяння поліпшенню здоров'я, підвищення санітарної культури, запобігання захворюванням та інвалідності, проведення ранньої діагностики, лікування осіб з гострими і хронічними захворюваннями, реабілітації хворих та інвалідів.

26.медичне обстеження - оцінювання стану здоров'я особи з метою

визначення її потенційного ризику для інших осіб шляхом проведення

медичного огляду працівником охорони здоров'я;

27. медичний (санітарний) огляд - огляд членів екіпажів (бригад),

пасажирів за клініко-епідеміологічними показаннями шляхом їх

опитування та перевірки морської медико-санітарної декларації,

медико-санітарної частини загальної декларації повітряного судна,

свідоцтва про звільнення судна від санітарного контролю, свідоцтва

про проходження судном санітарного контролю, міжнародного

свідоцтва про вакцинацію або профілактику та проведення

неінвазивних досліджень;

27. Наркоманія (від грецьких слів narke — заціпеніння, сон, і mania — божевілля, пристрасть, потяг) — група хвороб, що виникає внаслідок систематичного, у наростаючій кількості вживання речовин, які включені до затвердженого на офіційному рівні списку наркотиків (такий поділ передумовлений передовсім правовими, а не медичними чинниками, - адже з клінічних позицій наркоманії та токсикоманії патогенетично досить схожі). Проявами наркоманії є психічна і фізична залежність від цих речовин, а також розвиток абстиненції внаслідок припинення їх прийому.

28. Небезпечні інфекційні хвороби - інфекційні хвороби, що характеризуються важкими та (або) стійкими розладами здоров'я в окремих хворих і становлять небезпеку для їх життя та здоров'я.

29. Неблагополучна епідемічна ситуація - рівень захворювання людей на інфекційні хвороби перевищує середні багаторічні показники, реєструються спалахи інфекційних хвороб.

З А К О Н У К Р А Ї Н И Про захист населення від інфекційних хвороб (Стаття 1.)

30. Нестійка епідемічна ситуація

- рівень захворювання людей на інфекційні хвороби не перевищує середні багаторічні показники, проте є сприятливі умови для поширення цих хвороб.

31. Бактерионоситель - Человек или животное, в организме которого находятся бактерии - возбудители какой-л. инфекционной болезни.

32.Обмежувальні протиепідемічні заходи - це комплекс організаційних, медико-санітарних, ветеринарних, інженерно-технічних, адміністративних та інших заходів, що здійснюються з метою запобігання поширенню інфекційних хвороб, локалізації та ліквідації їх осередків, спалахів та епідемій.

32. осередок інфекційної хвороби - місце (об'єкт, територія), де виявлено джерело інфекції та відповідні фактори передачі інфекції;

33. обсерватор - спеціалізований заклад охорони здоров'я, призначений для госпіталізації осіб, які виявили бажання покинути територію карантину, з метою їх обстеження та здійснення медичного нагляду за ними;

34. особливо небезпечні інфекційні хвороби - інфекційні хвороби (у тому числі карантинні: чума, холера, жовта гарячка), що характеризуються важкими та (або) стійкими розладами здоров'я у значної кількості хворих, високим рівнем смертності, швидким поширенням цих хвороб серед населення;

34.Особа, яка є носієм збудників інфекційних захворювань - особа, яка переносить

інфекційний агент, що становить ризик для здоров'я населення;

35. Охорона здоров'я — галузь діяльності держави, метою якої є організація та забезпечення доступного медичного обслуговування населення.

36. Психотропні засоби – це лікарські засоби, які впливають на психічний і емоційний стан людини.

37. психічні розлади - розлади психічної діяльності, визнані такими згідно з чинною в Україні Міжнародною статистичною класифікацією хвороб, травм і причин смерті;

38. психіатрична допомога - комплекс спеціальних заходів, спрямованих на обстеження стану психічного здоров'я осіб на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами, профілактику, діагностику психічних розладів, лікування, нагляд, догляд та медико-соціальну реабілітацію осіб, які страждають на психічні розлади;

39. Прекурсори – це речовини, які є сировиною для виготовлення наркотиків (етиловий ефір, сірчана  та соляна кислоти, ацетон, толуол, марганцівка та деякі ін.).

40. препарати, ліки або медикаменти — речовини або суміші речовин, що вживаються для профілактики, діагностики, лікування захворювань, запобігання вагітності, усунення болю, отримані з крові, плазми крові, органів і тканин людини або тварин, рослин, мінералів, хімічного синтезу або із застосуванням біотехнологій.

41. Протиепідемічні заходи - це комплекс організаційних, медико-санітарних, ветеринарних, інженерно-технічних, адміністративних та інших заходів, що здійснюються з метою запобігання поширенню інфекційних хвороб, локалізації та ліквідації їх осередків, спалахів та епідемій.

42. Профілактичні щеплення або імунізація - створення штучного імунітету у людини до певних інфекційних хвороб шляхом введення вакцини чи анатоксину.

43. примусове лікуванняце застосування щодо особи, яка вчинила злочин, проти її волі медичних засобів з метою припинення наявної в неї небезпечної хвороби.

Примусове лікування може бути застосоване судом, незалежно від призначеного покарання, до осіб, які вчинили злочини та мають хворобу, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб. У разі призначення покарання у виді позбавлення волі або обмеження волі примусове лікування здійснюється за місцем відбування покарання. У разі призначення інших видів покарань примусове лікування здійснюється у спеціальних лікувальних закладах.

44. Реципие́нт — это объект, получающий (принимающий) что-либо от другого объекта, называемого донором. В медицине реципиентом крови или органов называется пациент, получивший переливание крови от донора или подвергнутый операции пересадки органа от донора.

45. Саніта́рні но́рми- обов'язкові для виконання нормативні документи, що визначають критерії безпеки та (або) нешкідливості для людини факторів навколишнього середовища і вимоги щодо забезпечення оптимальних чи допустимих умов життєдіяльності людини.

46. санітарна охорона території України - це правила,що визначають механізм здійснення організаційних медико-санітарних, санітарно-гігієнічних,

лікувально-профілактичних та протиепідемічних заходів, спрямованих

на запобігання занесенню та поширенню на територію України

особливо небезпечних, інфекційних хвороб та ввезенню на територію

України товарів, хімічних, біологічних і радіоактивних речовин,

відходів та інших вантажів, небезпечних для життя та здоров'я

людини.

47. Санітарно-протиепідемічні правила і норми (санітарні норми) - обов'язкові для виконання нормативно-правові акти центрального органу виконавчої влади в галузі охорони здоров'я, що встановлюють медичні вимоги безпеки щодо середовища життєдіяльності та окремих його факторів, недотримання яких створює загрозу здоров'ю і життю людини та майбутніх поколінь, а також загрозу виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб та масових неінфекційних захворювань (отруєнь) серед населення.

48. Спа́лах інфекці́йної хворо́би — декілька захворювань на інфекційну хворобу, пов'язаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції.

49. Судова експертиза  -  це  дослідження  експертом  на   основі спеціальних  знань  матеріальних  об'єктів,  явищ і процесів,  які містять  інформацію  про  обставини   справи,   що   перебуває   у провадженні органів дізнання, досудового та судового слідства.

(  Стаття  1  із  змінами,  внесеними  згідно  з Законом N 1992-IV від 09.09.2004 )

50. Судово-медична експертиза - це галузь практичної медицини, яка використовує знання судової медицини в правовій і судовій практиці. Судово-медична експертиза крім свого основного завдання передбачає надання допомоги органам здоров’я в справі підвищення рівня лікувально-профілактичної роботи.

51. Термін придатності лікарських засобів - час, протягом якого лікарський засіб не втрачає своєї якості за умови зберігання відповідно до вимог нормативно-технічної документації.

52. трансплантація — це перенесення живої чи мертвої тканини чи органа між особами одного чи різних видів (інколи вживають термін «ксенотрансплантація»).

53. Тяжкий психічний стан

тяжкий психічний стан чи психічний розлад - стан, що супроводжується затьмаренням свідомості, порушенням мислення, волі, емоцій, інтелекту або пам'яті, які перешкоджають сприйняттю особою навколишньої дійсності, свого стану або поведінки.

54. Тяжкий психічний розлад - це стан, що супроводжується затьмаренням свідомості, порушенням мислення, волі, емоцій, інтелекту або пам'яті, що перешкоджає сприйняттю особою навколишньої дійсності, свого стану або поведінки. 55. Усвідомлена згода особи - це згода, вільно висловлена особою, здатною зрозуміти інформацію, що надається доступним способом, про характер її психічного розладу та прогноз його можливого розвитку, мету, порядок та тривалість надання психіатричної допомоги, методи діагностики, лікування та лікарські засоби, що можуть застосовуватися в процесі надання психіатричної допомоги, їх побічні ефекти та альтернативні методи лікування.

56. фактори передачі збудників інфекційних хвороб (далі - фактори передачі інфекції) - забруднені збудниками інфекційних хвороб об'єкти середовища життєдіяльності людини (повітря, грунт, вода, харчові продукти, продовольча сировина, кров та інші біологічні препарати, медичні інструменти, предмети побуту тощо), а також заражені збудниками інфекційних хвороб живі організми, за участю яких відбувається перенесення збудників інфекційних хвороб від джерела інфекції до інших осіб.

57. Фактори середовища життєдіяльності

будь-які біологічні (вірусні, пріонні, бактеріальні, паразитарні, генетично модифіковані організми, продукти біотехнології тощо), хімічні (органічні і неорганічні, природні та синтетичні), фізичні (шум, вібрація, ультразвук, інфразвук, теплове, іонізуюче, неіонізуюче та інші види випромінювання), соціальні (харчування, водопостачання, умови побуту, праці, відпочинку, навчання, виховання тощо) та інші фактори, що впливають або можуть впливати на здоров'я людини чи на здоров'я майбутніх поколінь.

58. фармакопейна стаття - нормативно-технічний документ, який встановлює вимоги до лікарського засобу, його упаковки, умов і терміну зберігання та методів контролю якості лікарського засобу;

59. Фахіве́ць, спеціаліст, професіонал, майстер — людина, що володіє спеціальними знаннями й навичками в будь-якій галузі, що має спеціальність; людина, що добре знає будь що, майстер своєї справи.

60. Фетальні матеріали

- анатомічні матеріали мертвого ембріона (плода) людини;

61.Чинники  передачі збудників інфекційних хвороб (далі - фактори передачі інфекції) - забруднені збудниками інфекційних хвороб об'єкти середовища життєдіяльності людини (повітря, грунт, вода, харчові продукти, продовольча сировина, кров та інші біологічні препарати, медичні інструменти, предмети побуту тощо), а також заражені збудниками інфекційних хвороб живі організми, за участю яких відбувається перенесення збудників інфекційних хвороб від джерела інфекції до інших осіб.

62. Якість лікарського засобу - сукупність властивостей, які надають лікарському засобу здатність задовольняти споживачів відповідно до свого призначення і відповідають вимогам, встановленим законодавством.