Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_-Zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
986.11 Кб
Скачать

43. Незаконне заволодіння транспортним засобом (ст. 289 кк).

Родовий об'єкт - врегульовані законом суспільні відносини власності.

Родовий об'єкт – суспільні відносини що забезпечують безпеку руху та експлуатацію транспорту.

Об'єктом - контрольоване використання транспортних засобів - всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби.

Додат­ковим обов'язковим або факультативним об'єктом — залежно від конкретного способу вчинення цього злочину - можуть виступати життя та здоров'я особи, власність, інші блага.

Об'єктивна сторона

1. Незаконне заволодіння транспортним засобом

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинені з проникненням у приміщення чи інше сховище, або якщо вони завдали значної матеріальної шкоди

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або поєднані з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони завдали великої матеріальної шкоди

4. Звільняється від кримінальної відповідальності судом особа, яка вперше вчинила дії, передбачені цією статтею (за винятком випадків незаконного заволодіння транспортним засобом із застосуванням насильства до потерпілого чи погрозою застосування такого насильства), але добровільно заявила про це правоохоронним органам, повернула транспортний засіб власнику і повністю відшкодувала завдані збитки.”

Об'єктивна сторона злочину полягає у незаконному заволодінні транспортним засобом

Закінченим злочин вважається з моменту, коли винний отримав можливість керувати транспортним засобом і здійснювати рух на ньому.

Суб'єктом злочину є осудні особи особа, які досягли 16-річного за ч. 1 ст. 289, а за ч. 2 та 3 ст. 289, - 14-річного віку.

Суб'єктивна сторона злочину характеризується умислом. Обов'язковою ознакою суб'єктивної сторони злочину є мета - як заволодіння ним з наміром ніколи не повертати його власникові (законному володільцю), так і з наміром використати його для проїзду у певний пункт або для прогулянки, а потім повернути власникові (законному володільцю) чи кинути на дорозі.

Кваліфікуючими ознаками незаконного заволодіння транспортним засобом є вчинення цього діяння:

1) за попередньою змовою групою осіб;

2) повторно – 289 або один із185, 186, 187, 189-191, 262, 410;

3) у поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя або здоров'я потерпілого, або погрозою застосування такого насильства;

4) з проникненням у приміщення чи інше сховище або

5) завдання значної матеріальної шкоди потерпілому (100-200 НМДГ).

44. Грабіж (ст. 186 кк)

Родовий об'єкт - врегульовані законом суспільні відносини влас­ності.

Безпосередній об'єкт - право власності на майно.

Предмет - чуже майно - речі матеріального світу, що мають специфічні ознаки фізичного, економічного та юридичного характеру.

Об'єктивна сторона

„1. Відкрите викрадення чужого майна (грабіж)

2. Грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинений повторно, або за попередньою змовою групою осіб

3. Грабіж, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдав значної шкоди потерпілому

4. Грабіж, вчинений у великих розмірах

5. Грабіж, вчинений в особливо великих розмірах або організованою групою.”

Об'єктивна сторона передбачає вчинення суспільно небезпечних дій у формі відкритого викрадення чужого майна.

Викрадення - дії (активна поведінка), що полягають у незаконному, безоплатному вилученні чужого майна поза волею власника.

Відкритим викрадення визнається тоді, коли воно здійснюється у присутності інших осіб, які розуміють протиправний характер дій вин­ного, а він у свою чергу, усвідомлює цю обставину.

За особливостями конструкції - матеріальний, оскільки вважається закінченим з моменту вилучення майна і реальної можливості розпоряджатися ним як своїм власним: продати, сховати, подарувати, використати на свої потреби тощо.

Суб'єкт злочину - фізична, осудна особа, якій виповнилось 14 років.

Суб'єктивна сторона характеризується умисною формою вини у вигляді прямого умислу.

Обов'язковою ознакою суб'єктивної сторони грабежу є корисливий мотив - спонукання до незаконного збагачення за рахунок чужого май­на та корислива мета — незаконно збагатитися самому чи збагатити таким чином третіх осіб.

Кваліфікуючими ознаками грабежу є вчинення його:

-ч.2 ст.186 КК:

а) у поєднанні з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства.

б) повторно (у ст. 185, 186 та 189-191 повторним визнається злочин, вчинений особою, яка раніше вчинила будь-який із злочинів, передбачених цими статтями або статтями 187, 262);

в) за попередньою змовою групою осіб (див. ч.2 ст.28 КК);

- ч.3 ст. 186 КК:

а) у поєднанні з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище (див. cт. 185 КК);

б) із завданням значної шкоди (індивідуально або від 100 до 250 НМДГ);

- ч.4 ст.186 КК - у великих розмірах (>=250 НМДГ);

- ч.5 ст.186 КК:

а) в особливо великих розмірах (>=600 НМДГ);

б) організованою групою (див. ч.3 ст.28 КК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]