Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_-Zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
986.11 Кб
Скачать

45. Розбій (ст. 187 кк).

Родовий об'єкт - врегульовані законом суспільні відносини власності.

Безпосередній об'єкт основний - право власності на майно.

Безпосередній об'єкт додатковий - життя та здоров'я особи.

Предмет - чуже майно - речі матеріального світу, що мають специфічні ознаки фізичного, економічного та юридичного характеру.

Об'єктивна сторона

„1. Напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства (розбій),

2. Розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм

3. Розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище

4. Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень”

Об'єктивна сторона передбачає вчинення суспільно небезпечних дій у формі нападу з метою заволодіння чужим майном, поєднаним із насильством небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства.

Головним критерієм реальності такої погрози є суб'єктивне сприй­няття її потерпілим.

За особливостями конструкції - усічений, оскільки вважається закінченим з момен­ту нападу з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильст­вом небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства, незалежно від того, чи заво­лоділа винна особа чужим майном.

Суб'єкт злочину - фізична, осудна особа, якій виповнилось 14 років.

Суб'єктивна сторона характеризується умисною формою вини у вигляді прямого умислу. Обов'язковою ознакою суб'єктивної сторони розбою є корисливий мотив - спонукання до незаконного збагачення за рахунок чужого майна та корислива мета, з якою здійснюється напад - заволодіння чужим майном.

Кваліфікуючими ознаками розбою є вчинення його:

- ч.2ст. 187 КК:

а) за попередньою змовою групою осіб (див. cт. ч.2 ст.28КК);

б) особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм (див. cт.257КК).

- ч.3 ст.187 КК - у поєднанні з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище (див. cт. 185 КК);

- 4.4 ст.187 КК

а) із спрямуванням на заволодіння майном у великих (=>250 НМДГ) чи особливо великих розмірах (>=600 НМДГ);

б) організованою групою (див. ч.3 cт.28 КК);

в) у поєднанні із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень (див. ст.121 КК).

46. Вимагання (ст.. 189 кк)

Родовий об'єкт - врегульовані законом суспільні відносини власності.

Безпосередній об'єкт основний - право власності на майно.

Безпосередній об'єкт додатковий обов'язковий - психічна та фізична недоторканість особи, її особиста свобода, здоров'я.

Безпосередній об'єкт додатковий факультативний - честь, гідність, право на таємницю приватного життя і права громадян

Предметом злочину може бути як майно, так і право на нього, а також будь-які і дії майнового характеру.

Особливість предмета вимагання: ним може бути не тільки майно, що в момент посягання знаходиться у потерпілого, але й майно, що перебуває у фактичному володінні винного (взяте у борг, для зберігання).

Об'єктивна сторона

1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання)

2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому

3. Вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, або таке, що завдало майнової шкоди у великих розмірах

4. Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження”

З об'єктивної сторони вимагання характеризується двома взаємопов'язаними діями: 1) пред'явленням майнової вимоги; 2) погрозою застосування насильства, зни­щення або пошкодження майна, заподіяння іншої шкоди.

Вимога як ознака вимагання означає викладену в рішучій формі пропозицію винно­го до потерпілого про передачу майна, права на майно або вчинення останнім інших дій майнового харак­теру.

Ст. 189 називає чотири види погроз: 1) погроза насильством; 2) погроза обмеження прав, свобод або законних інтересів; 3) погроза знищенням чи пошкодженням майна; 4)погроза розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі бажають зберегти в таємниці.

За особливостями конструкції - формальний, оскільки вважається закінченим з мо­менту пред'явлення вимоги, поєднаної з вказаними вище погрозами не­залежно від досягнення винною особою поставленої мети.

Суб'єкт злочину - фізична, осудна особа, якій виповнилось 14 років.

Суб'єктивна сторона характеризується умисною формою вини у вигляді прямого умислу. Обов'язковою ознакою суб'єктивної сторони розбою є корисливий мотив — спонукання до незаконного збагачення за рахунок чужого майна та корислива мета — заволодіння чужим майном, правом на нього або домогтися вчинення потерпілим інших дій майно­вого характеру.

Кваліфікуючими ознаками вимагання є вчинення його:

- ч.2 ст.189 КК:

а) повторно - (у ст. 185, 186 та 189-191 повторним визнається злочин, вчинений особою, яка раніше вчинила будь-який із злочинів, передбачених цими статтями або статтями 187, 262);

б) за попередньою змовою групою осіб (див. ч.2 ст.28 КК);

в)службовою особою з використанням свого службового становища;

г) з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень;

д) із завданням значної шкоди (індивідуально або від 100 до 250 НМДГ);

- ч.3ст. 189 КК:

а) у поєднанні з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи;

б) із завданням майнової шкоди у великих розмірах (>= 250 НМДГ);

- ст.4 ст.189 КК

а) із завданням майнової шкоди в особливо великих розмірах (>= 600 НМДГ);

б) організованою групою (див. ч.3 ст.28 КК);

в) у поєднанні із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень (див. cт. 121 КК).

Вимагання, вчинене з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушко­джень, означає, що винна особа, пред'являючи майнову вимогу, висловлює погрозу позбавити життя чи нанести тяжкі тілесні ушкодження потерпілому або його близьким родичам у випадку невиконання пред'явленої вимоги.

Вимагання, поєднане з пошкодженням чи знищенням майна, має місце тоді, коли у зв'язку з пред'явленою вимогою робиться непридатним майно, у збереженні якого заінтересований потерпілий.

Поняття насильство, небезпечне для життя чи здоров'я, у складі вимагання аналогічне поняттю такого насильства у складі розбою.

Як поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження вимагання слід визнавати тоді, коли в процесі його вчинення потерпілому або його близьким заподіяно тілесне ушкодження, яке належить до категорії тяжких.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]