Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_-Zagalna_chastina.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
986.11 Кб
Скачать

4. Закон про кримінальну відповідальність та її підстава.

Закон про кримінальну відповідальність (кримінальний закон) це сукупність юридичних норм, систематизованих в законодавчому акті Верховної Ради України, що визначають загальні положення, підстави і межі кримінальної відповідальності, види злочинних діянь і передбачені за них покарання, підстави призначення покарання, звільнення від від­повідальності чи покарання; а також це - сукупність положень міжна­родних договорів, введених в кримінальне законо­давство України як його невід'ємна частина.

Основні ознаки закону про кримінальну відповідальність (кримі­нального закону):

1) система (сукупність юридичних норм, визначених правил пове­дінки, встановлених в суспільстві);

2) його норми встановлюються вищим органом законодавчої влади України - Верховною Радою.

Структуру закону про кримінальну відповідальність (кримінально­го закону) становлять Загальна та Особлива частини.

Стаття 2 КК

1. Підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого цим Кодексом.

2. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

3. Ніхто не може бути притягнений до кримінальної відповідальності за той самий злочин більше одного разу.

5. Дія кримінального закону у часі, просторі, за колом осіб. Зворотна сила кримінального закону.

Дія Чинність закону про кримінальну відповідальність у просторі базу­ється на наступних принципах:

1) територіальний полягає в тому, що особи, які вчинили злочин на території України, підлягають кримінальній відповідальності на під­ставі КК України. Винятком є так звані особи, які володіють диплома­тичним імунітетом.

Злочин визнається вчиненим на території України, якщо його на території України було:

- почато;

- продовжено;

- закінчено;

- припинено.

Злочин визнається вчиненим на території України, якщо його вико­навець або хоча б один із співучасників діяв на території України (ч. 2, З ст. 6 КК);

2) національний (громадянства) - полягає в тому, що громадяни України та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, котрі вчинили злочини за її межами, підлягають кримінальній відпові­дальності за КК України, якщо інше не передбачено міжнародними до­говорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Ра­дою України (ч. 1 ст. 7 КК). Якщо вказані вище особи, за вчинені злочини зазнали кримінального покарання за межами України, Вони не можуть бути притягнені в Україні до кримінальної відповідальності (ч. 2 ст. 7 КК);

3) універсальний (космополітичний) - полягає в тому, що згідно ст. 8 КК іноземці або особи без громадянства, що не проживають по­стійно в України та вчинили злочини за її межами, підлягають в Україні відповідальності за КК України у випадках, передбачених міжнародни­ми договорами;

4) реальний - полягає в тому, що згідно тієї ж ст. 8 КК іноземці або особами без громадянства, що не проживають постійно в України, під­лягають в Україні відповідальності за КК України якщо вони вчинили передбачені цим кодексом особливо тяжкі злочини проти прав і свобод громадян України або інтересів України

Зворотна дія закону про кримінальну відповідальність означає, що приписи цього закону у певних випадках поширюються на право відносини, що виникли до набрання ним чинності.

Згідно ч. 1 ст. 5 КК закон про кримінальну відповідальність, який скасовує злочинність діяння або пом'якшує кримінальну відповідальність, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, що вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння або посилює кримінальну відповідальність, не мас зворотної дії в часі (ч. 2 ст. 5 КК).

Закон, який частково пом'якшує відповідальність, або частково її посилює, має зворотну дію в часі лише у тій частині, яка пом'якшує відповідальність (ч. 3 ст. 5 КК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]