Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPZK shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
475.65 Кб
Скачать

24. Юридичні наслідки актів конституційного контролю.

Конституційний контроль – це оцінка нормативно-правових актів на предмет їхньої відповідності конституції. Дві моделі: 1) конституційний контроль здійснюють суди загальної юрисдикції, за умов апеляції остаточне рішення приймає верховний суд: а) ф-я контроль належить тільки вищому апеляційному суду; 2) наявність спеціалізованого судового органу. Сама ж природа конст. Контролю полягає в тому, що оцінюючи конституційність законів, суди тлумачать конституцію. Суди загальної юрисдикції мають право давати оцінку конституційності судових рішень і нормативно-правових актів виконавчої влади, включаючи акти глав держав. До того ж суди здійснюють контроль за діяльністю органів виконавчої влади. Також, крім визначення конституційності актів, до повноважень органів, що здійснюють конс. Контроль входить вирішення багатьох ін. Питань. Значно ширші повноваження мають органи конституційної юстиції: встановлюють конституційність парламентських регламентів, розглядають юрисдикційні справи (питання, пов’язані з розмежуванням компетенції), контроль за фун-ям механізмів прямої і представницької демократії, безпосередній захит прав і свобод, також розглядають справи у зв’язку із застосуванням процедур, подібних до імпічменту. У цілому ряді країн органи конституційного контролю наділені повноваженням оцінювати відповідність основному закону укладених державою та від її імені міжнародних договорів. У федерації конст. Суди розмежовують компетенцію між фед. Та суб’єктами

25. Держава, як суб’єкт конст. Прав у зарубіжних країнах.

В конституції кожної країни закріплюються права і свободи людини і громадянина. Д є гарантом конституційних прав і свобод. Д. є суб’єктом конституційного права, є учасником відносин, які безпосередньо виражають її суверенітет. Як носій д. сама визначає коло відносин, учасником яких вона є. Д. в цілому є учасником конституційно-правовихї відносин у сфері судочинства. З цим пов’язані процесуальні гарантії прав і свобод, реалізація яких забезпечується авторитетом Д. такий підхід – демократичне ставлення у суспільстві до прав і інтересів людини. У зазначених правовідносинах держ. Органи і посадові особи виступають як представники Д. Ще одним випадком конст.- прав. відносин, суб’єктом яких виступає Д. є громадянство.

26. Конституційно-правові норми в заруб. Країнах.

Кон.-пр. норми - це загальнообов’язкові правила поведінки встановлені або санкціоновані державою з метою охорони і регулювання певних суспільних відносин. Вони мають внутрішню будову: 1)гіпотеза, 2)диспозиція, 3)санкція. Але не кожна кон.-пр. норма містить всі ці елементи. Особливості норм КПзк: 1)регулюють найбільш істотні сус-ні відносини; 2)визначають правові основи держави; 3)мають загальний характер; 4)характерна відсутність зв’язка між правами і обов’язками. Класифікація: І. За функціональною спрямованістю: 1)регулятивна, 2)охоронна. ІІ. За способом впливу на суб’єкта права: 1)правомочні, 2)зобов’язуючі, 3)заборонні. ІІІ. За дією у часі: 1)постійні, 2)тимчасові, 3)виняткові. ІV. За юр. силою: 1)норми в конституціях, 2)норми в законах, 3)норми в підзаконних актах. V. За характером сус-х відносин: 1)матеріальні, 2)процесуальні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]