Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
разом.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
477 Кб
Скачать

18.Архітектура епохи раннього феодалізму.Візантія.Формування типів перекриттів культових споруд.Розбудова Константинополя.Храм Св.Софіїї

В епоху феодалізму архітектура розвивається на основі більш раціональним поділом праці. Праця рабів змінюється діяльністю ремісників - професіоналів.  Феодальні війни змушували до широкого розвитку фортифікаційних споруд, які захищали міста та ін європейських країн)

Після занепаду Римс.імперії віз.імперя намагалась перевершити попередню столицю.вкладаюяі великі кошти в буд.- Нового риму.(стол – Константинополь)

В ізантійська архітектура пройшла в своєму розвитку три етапи: +ранньо - візантійський (5-8 ст.) - становлення купольних конструкцій і композиційних принципів центричні будівель; +средневизантийский (8-13 ст.) з виробленням хрестовокупольного типу культової будівлі; +пізньовізантійський (XIII - XV ст.), характерний відмовою від монументальних храмів і переходом до будівництва невеликих споруд вишуканої архітектури.

Формування візантійських систем перекриттів: а - римський хрестовий звід: б -вспарушенниі звід на чотирьох опорах: в - вспарушенного звід на восьми опорах, м- купол на парусах; д - купол на парусах з погашенням розпору боковиминапівкуполами; е - хрестовокупольної система перекриття

Константинополь розбудовувався надзвичайо швидко.Одне з найбільшх міст,найб.порталів ,який відкривав шляхи у сус.країни.Буд. лазні, дороги, мости.,вежі,У центр. Частині –храми.За 5 р. -150гект. Також надавалося значення обороному буд.Місто мало променеву лучеву план.схему. Місто не мав проточної води, тому для його водопостачання споруджувалися акведуки та підземні водосховища - цистерни, що служили пізніше складами.

Стіни будівель в Константинополі зводилися цегляною кладкою на товстих шарах вапняного розчину з додаванням товченого цегли - цем'янки. Цегла мала вигляд тонкої, близько 5 см, широкої пластини - плінфи.(33,5*33,5) (віз ант. Кладка).Але цей процес довгий тому винайшли- Цемент.розчин- вапно,пісок,цегла.Бетонна технікка- забута.

В2 пер. Буд. Великі храми.з’являється базиліка. До Звичайної базиліки додається поперечний неф- Трансепт.У сер. Розт невеличка водойма для хрещення.

Храм Сф..Константенопол.

Купольна базиліка.Центр.купол спирається за допомогою вітрил на потужні опори.втсота з куполом- 57м.,шир сер нефу – 31м Собор св. Софії в Константинополі, задуманий як ідеологічний центр величезної імперії, мав своєю пишністю затьмарити римський Пантеон. Але сміливийконструктивний задум і продумана композиція храму (архітектори Ісидор з Мілета таАнфимий із Трал) втілювалися в життя з великими труднощами з - за відсутностідосвіду зведення таких грандіозних споруд, недосконалості будівельної техніки тамасивності конструкцій.

Найю.успіху Конят. Досяг під час правління Юстіона.»золот.вік»Поч. буд церкви,монастирі,мали свої школи.

З втратою Константинополем всіх своїх великих територій багато християнські церкви опинилися на землях, захоплених турками, - їх перетворили на мечеті, вонибули перебудовані відповідно до вимог ісламу, розписи та мозаїки на біблійнісюжети були знищені. Після падінняКонстантинополя до собору св. Софії прибудували мінарети.