Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
разом.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
477 Кб
Скачать

38.Роль промислових виставок у формуванні архітектури капіталізму.

Проведення промислових виставок в Парижі та Лондоні показували будування і конструювання індустріальних,технічних та інженерних споруд (Машинна виставка в Парижі,Кришталевий палац в лондоні). Массово зростало житлове будівництво,будувались нові види технічних споруд,таких як заводи,фабрики,мости,електричні станції,вокзали,банки,біржі,інститути і т.д. Головною рисою і надалі залишається функціональність. Велику роль починають грати нові матеріали: залізо, скло, пізніше - залізобетон, цемент різних марок. Все це відкриває нові можливості для розвитку будівництва. Поряд з чистим утилітаризмом, коли враховуються тільки функціональні завдання того чи іншого будови, з'являється надмірна і несмачна розкіш особняків нуворишів, індивідуалізм замовників призводить до створення фантастичних будівель, в яких можуть бути змішані стилі всіх епох. З'являється тип багатого особняка. Головні завдання архітектури цього часу - будівництво цілих міст, міських ансамблів, виконання державного замовлення планування. Архітектура епохи капіталізму стає виразницею індивідуалістичних інтересів буржуа, засобом реклами і вирази престижу. Звідси претензійність, незвичність деяких споруд епохи. На місце дворянської садиби приходить тип буржуазного особняка, в якому основна увага приділяється побутовому комфорту.

Виставка в Лондоні 1851р.-де було побудовано Кришталевий палац (Д. Пекстон)-споруду було зведено за 4 місяці-збірно-розбірний каркасний будинок. Опори-чугунні колони; балки-стальні градчасті,та деревинні ригелі,балки,ферми. Площа-74тис.400 м2.Покриття зі скло металу. Виставка окупилась в 3 рази.Його тричі перевозили і не вцілів під час 2 світової війни.

Виставка машин у Франції 1889 р. –галерея машин,Площа 421х145 м - арочна конструкція,опора перевернута, перекриття скло металеві. .Прольот арки-110 м. автори галереї- інженер Контамен і архітектор Дютер.

39.Архітектура північної Америки. Чикагська школа. Творчість Л. Саллівена Професійний розвиток архітектури Америки в колоніях Нового світу почалося з середини XVIII століття під впливом європейських мотивів і насамперед англійського неокласицизму. Найбільш характерними архітекторами цього періоду є Ч. Булфінч і Т. Джеффесон. Динаміку архітектури Америки відрізняє від європейської бурхливий розвиток промислового і житлового будівництва, необхідне в ситуації.

В кінці XIX століття з винаходом каркасної системи, застосуванням металевих конструкцій бетону та залізобетону, а так само винаходом ліфта, архітектура Америки подарувала світові специфічну конструкцію будівлі: так званий «хмарочос», що став символом великих міст США. Хмарочос Емпайр-Стейт-Білдінг довгий час був візитною карткою Манхеттена і увійшов до списку Національних історичних надбань. У Чикаго чи Нью-Йорку налічується більше сотні хмарочосів.

Не варто також забувати про те, що мова йде про країну приватних будинків та сільських садиб, і їх зовнішній вигляд складає значну частину архітектури Америки. У XVIII столітті архітектура сільських садиб тільки почала набувати свої риси, створивши стиль, званий палладійскім, в XX-му ж столітті найбільшим архітектором приватних будинків Америки став Ф. Л. Райт, творець «органічної» школи в архітектурі.

У рамках модерну кінця XIX ст. у США виникла так звана чиказька школа архітектури, найбільш помітною фігурою якої став Луїс Саллівен, який запропонував тип висотної офісної будівлі з мінімумом декору — хмарочос. Хмарочос — потворна форма в архітектурі США, викликана шаленими цінами на землі в престижних районах міст Чикаго, потім Нью-Йорку. Хмарочоси сильно контрастували з так званою провінційною «одноповерховою Америкою», якою довго ще залишалась масова забудова усіх штатів. Модерн, так би мовити, завершив творчі пошуки будівельників XIX ст. і став сходинкою до архітектури сторіччя ХХ-го.

Луіс СаллівенАмериканський архітектор. Навчався в Масачусетському технологічному інституту і в Школі витончених мистецтв в Парижі. в 1880 почав архітектурну діяльність в Чикаго; з 1881 по 1900 працював разом з Д.Адлером. Саллівен став першовідкривачем у галузі сучасної архітектури, одним з перших будівельників небоскребов.Архітектор вивчав проблеми акустики і каркасної конструкції, але найбільше його цікавила служба з абстрактними формами. Його будівлі відрізняють конструктивну досконалість і функціональність. Один з перших хмарочосів - Уейнрайт-білдінг в Сент-Луїсі (1890) - був побудований Салливеном спільно з Д.Адлером зі скла і теракотових плит на сталевому каркасі. Ця споруда послужила зразком для висотних будівель, що з'явилися в подальшому всюди в США. У числі інших знаменитих споруд Саллівен: Аудіторіум в Чикаго (1889, ...