Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
разом.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
477 Кб
Скачать

42. Містобудівні проблеми сша та Зх. Європи. Нові ідеї містобудування.

Швидкий розвиток капіталізму і перетворення США в високорозвинуту капіталістичну країну, сприяли швидкому розвитку США, яка. вийшли на перше місце серед індустріальних країн.  Швидким розвитком промисловості визначалося швидкий розвиток міст, в якому виділяються такі напрямки: 1) розширення старих міст, на периферії яких будувалися великі заводи, 2) розвиток виробництва та будівництво нових міст, 3) створення залізничних міст, які будувалися компаніями головним чином з метою створення залізниць; 4) реконструкція центрів найбільших міст.

Більшість найбільших американських міст отримали планувальне розвиток на основі прямокутної сітки Прямокутна планування давала можливість робити це найпростішим способом. Зручна орієнтація сітки дозволяла вдало розміщувати житлові будинки по відношенню до сонця. 

У другій половині XX відбувалося активний розвиток великої промисловості, формувалися потужні фірми, які займалися металургією, машинобудуванням, текстильної індустрією. Підприємці вважають вигідним для себе створювати міста разом з новими заводами. В 1884-1885 рр.. в місті з'явився перший хмарочос, автором проекту якого був У. Дженні, що застосував каркасну конструкцію. Перші великі будівлі міста - це будівлі контор ділових фірм, страхових товариств, згодом великі готелі, а також великі будівлі, де розміщувалися одночасно контори і готелі. Робилися також спроби створення багатоквартирних житлових будинків.

 Значним поштовхом у розвитку американського містобудування послужила все-мирна промислова виставка в Чикаго в 1893 р., . Вона показала, наскільки великі можливості просторової композиції у формуванні міст, необхідність розвитку в Америці містобудівного проектування, розробки планів розвитку міст і проектів міських центрів, районів, кварталів.

43. СІАМ положення афінської хартії СІАМ міжнародне об'єднання архітекторів. Засновано в 1928. СІАМ виступав проти консерватизму і еклектичності академічних архітектурних шкіл того часу і закликав до впровадження принципів «нової архітектури» на основі досягнень науки і техніки 20 століть (вимоги СІАМ були викладені в так званій Афінській хартії, 1933 опублікована в 1943). Ідейно-теоретичними лідерами СІАМ були архітектори Ле Корбюзье (Франція), Е. Май (Німеччина), X. Л. Серт (Іспанія), В. Гропіус (Німеччина), З. Гидіон (Швейцарія). Після 1959 СІАМ припинив існування.

АФІНСЬКА ХАРТІЯопрацьована Ле Корбюзьє та опублікована 1934 підсумкова резолюція IV з'їзду СІАМ (Афіни, 1933), де подається визначення сучасного функціонального міста, гол. функціями якого є житло, праця та відпочинок.

Перший конгрес суспільства відбувся в 1928 році в замку Ла Сара у швейцарському кантоні Цо. Потім для обговорення проблем раціонального будівництва учасники товариства зібралися в 1930 році в Штутгарте. У 1933 році в Афінах суспільство обговорювало проблеми містобудування. Результати цієї роботи лягли в основу книги Ле Корбюзье «Афінська хартія». У 1937 році в Парижі СІАМ обговорювало проблему «Житло і відпочинок».