Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_KUL_T (1).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
785.92 Кб
Скачать

57. Стан освіти та науки в Україні за доби незалежності .Субкультури.

Система освіти в Україні має складну структуру європейського типу і включає (рис. 1.1): дошкільну освіту, загальну середню освіту, позашкільну освіту, професійно-технічну освіту, вищу освіту, післядипломну освіту, аспірантуру, докторантуру, самоосвіту. Крім того, встановлені такі освітні рівні: початкова загальна освіта, базова загальна середня освіта, повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, базова вища освіта, повна вища освіта, а освітньо-кваліфікаційні рівні, в свою чергу, мають градацію: кваліфікований робітник, молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр [15]. Прийняття такої розгалуженої схеми має принципове значення, оскільки це гарантує людині вільність вибору і дає можливість отримати освіту відповідно до розумових і професійних здібностей.Відповідно до структури освіти навчальні заклади також мають розгалужену структуру: від дошкільних навчально-виховних закладів до університетів.Сьогодні в Україні функціонує понад 16 тисяч дитячих дошкільних закладів, в тому числі 1,7 тис. профільних дитячих садків з пріоритетним розвитком певного напряму діяльності, які запроваджують авторські програми, використовують досвід роботи видатних педагогів минулого і сучасності (тут і далі наводяться середні кількісні показники за 2003 – 2006 рр.).Національна система середньої освіти в Україні має у своєму складі понад 20 тис. загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі біля 13 тисяч ─ у сільській місцевості.

Для обдарованих дітей створені і функціонують понад

330 гімназій, 300 ліцеїв, 30 колегіумів, при цьому мережа таких закладів освіти збільшується щороку.Відповідно до зміни демографічної ситуації та соціально-економічних умов удосконалюється мережа інтернатних закладів, спеціальних шкіл-інтернатів для дітей з вадами фізичного або розумового розвитку, загальноосвітніх шкіл соціальної реабілітації тощо.

У системі професійно-технічної освіти України налічується понад 800 державних професійно-технічних навчальних закладів в яких навчається більше 500 тис. громадян, з них понад 300 тис. осіб поряд з професією здобувають повну загальну середню освіту. Система професійно-технічної освіти виконує важливі функції соціального захисту молоді. У навчальних закладах утримуються і навчаються сироти, напівсироти, діти з малозабезпечених та неблагополучних сімей.Структура вищої освіти України розбудована відповідно до структури освіти розвинених країн світу, яка визначена ЮНЕСКО та іншими міжнародними організаціями.

У системі вищої освіти функціонують ВНЗ державної та інших форм власності. До мережі входить понад 900 вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації (училища, технікуми, коледжі, інститути, академії, університети), ─ з них 350 вищих навчальних закладів III-ІV рівнів акредитації, у тому числі 236 – державної форми власності, з яких 82 мають статус національних. Для порівняння – у Франції всього 80 ВНЗ, з них національних – 4. Всього у ВНЗ України навчається близько 2,7 млн студентів, а показник чисельності студентів на 10 тис. населення досяг значення 578, що відповідає показникам розвинутих країн світу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]