Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнар.ек.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
668.67 Кб
Скачать
  1. Світовий ринок: виникнення, структура, основні риси

Міжнародний поділ праці та міжнародне кооперування стали основою для виникнення світового ринку. Його виникнення і становлення є наслідком дуже тривалого історичного розвитку. Сутність світового ринку та його структуру можна зобразити схемою, н аведеною на рис.

Внутрішній ринок – форма госп взаємодії, за якої все, що має продатися збувається виробником самостійно всередині країни.

Національний ринок – внутрішній ринок, частина якого орієнтована на закордонних споживачів.

Міжнародний ринок – частина національних ринків, яка безпосередньо пов’язана з іноземними ринками.

Світовий ринок – сфера стійких товарно-грошових відносин між країнами, що ґрунтуються на МПП та інших факторів виробництва.

Основні риси світового ринку:

  • Є категорією товарного виробництва

  • Має прояв у міждержавному русі товарів, робіт, послуг

  • Оптимізує використання факторів виробництва

  • Виконує сануючу роль

  1. Зміст процесу перетворення світового ринку у світове господарство та міжнародну економіку

Характерною рисою світового ринку є міжнародний рух товарів. При переході товарного виробництва до стадії світового господарства виникає міждержавний рух не тільки товарів, але й факторів їх виробництва. Категорія світового господарства включає в себе не тільки сферу обігу, але й сферу виробництва . Світове господарство – це сукупність національних економік світу, що пов’язані між собою мобільними факторами виробництва. Світове госп-во є більш високою стадією ринкового розвитку, що включає в себе окрім традиційної торгівлі вивіз капіталу, міжнародну міграцію роб сили, торгівлю технологіями та міжнародні під-ва, що виникли на цій основі. Світове господарство регулюється за допомогою національної та міжнародної економічної політики.

  1. Сутність міжнародної торгівлі, основні показники участі країни у міжнародній торгівлі.

МТ – історично перша форма міжнародних економічних відносин, що являє собою обмін товарами і послугами між державами.

МТ можна розглядати з двох позицій: Державно-політична: МТ – це особливий тип суспільних відносин, які виникають у світовій системі госп-ва в процесі обміну товарів та послуг між державами, які мають власні зовнішню та зовнішньо-торговельну політики. Суб’єкти МТ – держави та міжнародні організації. Об’єкт: весь торговельний обіг. Предмет: організація торговельного обігу. Мета: Досягнення економічних та політичних інтересів держави. Операційна: МТ – процес безпосереднього обміну товарами та послугами між господарськими суб’єктами різних держав, державами та міжнародними організаціями. Субєкти: всі суб’єкти міжнародно-економічних відносин. Обєкти: операції з експорту та імпорту. Предмет: організація виконання експортно-імпортних операцій. Мета: задоволення потреб у товарах та послугах при імпорті та реалізація комерційного інтересу при експорті.

Стан зовнішньої торгівлі країни хар-ться за допомогою наступних показників:

Торгівельне сальдо – різниця вартісних обсягів експорту та імпорту. TC = Ex – Im = Nx

Торгівельний оборот – сума вартісних обсягів експорту та імпорту TO = Ex+Im

Частка країни у світовому обороті:

Експортна та імпортна квоти: :

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]