Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП готово Иришка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
278.53 Кб
Скачать
  1. Техніко-екон оцінка впливу виробничих шкідливостей на ефективність праці.

Показ­ники:

  • випуск продукції за зміну;

  • сер тривалість виконання виробничої операції;

  • питома вага оперативного часу в змінному фонді роб часу;

  • питома вага допом часу в оператив часі;

  • частка втрат робочого часу в змінному фонді роб часу;

  • питома вага браку в загальному випуску.

К оеф впливу зниження шуму на ефективність праці:

а1 - величина показника після вжиття заходів;

а0 - величини показника до вжиття заходів.

Заг коеф впливу шуму на ефективність праці

М ожливе зростання продуктивності праці за рахунок зниження шуму

визначається за формулою:

---------------------------------------

  1. Стан травматизму та проф захворюв в у.

1) Виробничий травматизм у вугільній пром-ті ізза погіршення гірничо-геологічних умов видобутку вугілля, низький рівень виробн та технологічн дисципліни працівників, відсутність з боку керівників контролю за безпечним веденням робіт. Непослідовність реформ, нестача інвестицій.

2) Підп-ва гірничо-мета­лургійного комплексу. 3) агропромисловий комплекс.

Тривалий період роботи в шкідливих умовах спричиняє виник­нення проф захворювань.

Досягти істотного поліпшення ситуації з охороною праці мож­на лише за умови, коли одночасно із заходами щодо забезпечення поступового зростання економіки держави буде вжито ефективних заходів щодо усунення зазначених недоліків за обома напрямами.

------------------------------------------

  1. Виробничі травми та профзахворювання.

Вир травма - порушення анатомічної цілісності або фізіологіч функцій тканин чи органів людини внаслідок механічного, теплового, хім та іншого впливу факторів виробн середовища на організм людини у зв’язку з виконанням нею професійної праці. Травми поділяють на механічні, теплові, хімічні, елект­ричні, променеві, комбіновані. Сукупність виробн травм називають виробничим травматизмом. Унаслідок довготривалої або багатократної дії шкідливих речовин та небезпечних факторів вироб середовища і трудового процесу виникають проф захворювання. До проф. захворювання належить захворювання, що виникло внас­лідок проф діяльності виключно або переважно під впливом шкідливих речовин і певних видів робіт та інших факторів, пов’язаних з роботою.

Проф захворювання вважається виявленим з того момен­ту, коли захворілий працівник, змушений був уперше пройти курс лікування або втратив здатність працювати. Протягом 3 днів після встановлення зв’язку захворювання з умовами праці про це повідомляється обласному (міському) профпатологу, районній санепідемстанції, що курирує підп-во, де працював хворий, та адміністрації підп-ва для розслідування причин розвитку захворювання і запобігання виникненню його в інших.

  1. Порядок розслідування та обліку нещасних випадків на вир-ві.

Нещасний випадок - обмежена в часі подія або раптовий вплив що сталися в процесі виконання ним трудових обов’язків і внаслідок яких заподіяно шкоду здоров’ю або настала смерть. Класифікація: 1) без втрати працездатності; 2) групові (коли потерпілих одночасно 2 і більше); 3) з тимчасовою втратою працездатності; 4) зі смертельними наслідками; 5) зі стійкою втратою проф. працездатності.

Мета розслідування: з’ясування умов, причин, встановлення кола винуватих осіб і склад вини кожного; розробка заходів щодо попередження аналогічних випадків.

Комісія з розслідування нещасного випадку зобов’язана протягом 3 діб обстежити місце нещасного випадку, опитати свідків, визначити відповідність умов і безпеки праці вимогам нормативно-правових актів про охорону праці, з’ясувати обставини і причини, що призвели до нещасного випадку, скласти акти розслідування нещасного випадку за формами Н-5 і Н-1.

Затверджені акти протягом 3 діб над­силаються потерпілому або його довіреній особі, керівникові цеху чи іншого структурного підрозділу, відповідному органу виконавчої дирекції Фонду разом з копією акта розслідування нещасного випадку, територіальному органу Держнаглядохорон­праці, профспілковій організації, членом якої є потерпілий, керівникові служби ОП.

----------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]