Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП готово Иришка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
278.53 Кб
Скачать
  1. Відповідальність за порушення законодавства про оп.

Дисциплінарна відповідальність регулюється Кодексом законів про працю і передбачає такі види покарання, як догана та звільнення.

Адміністративна - відповідальність посадових осіб і працівників перед органами держ нагляду, що полягає у застосуванні до них штрафних санкцій. Умови притягнення до адміністративної відповідальності передбачені Кодексом України про адмін правопорушення. Макс розмір штрафу, що накладається на підп-во, не може перевищувати 2 % місячного фонду зарплати.

Підприємство також сплачує штраф за кожний нещасний випадок на вир-ві та проф захворювання, що сталися з його вини.

Порушення може виявитися в непроведенні відповідного інструктажу, відсутності або несправності спец засобів для безпечної роботи.

  1. Міжнар співробітництво у галузі оп.

Полягає у вивченні, узагальненні та впровадженні світового досвіду з орг-ції ОП, поліпшення умов і безпеки праці; у виконанні міжнар договорів та угод з ОП; проведенні й участі в наукових та науково-практичних конференціях і семінарах з ОП. Значне місце серед міжнар договорів, якими регулюються трудові відносини, займають конвенції Міжнар організації праці (МОП). Метою МОП є сприяння встановленню миру на основі соц справедливості, поліпшення умов праці і життя працівників усіх країн. Напрями діяльності: - участь у міжнар-правовому регулюванні праці шляхом розробки та ухвали нормативних актів з питань умов праці і життя працівників; - розробка й здійснення міжнар цільових програм, спрямованих на вирішення важливих соц-трудових проб­лем;

- надання допомоги державам - членам МОП в удосконаленні націон трудового законодавства, професійно-тех­нічної підготовки працівників.--

38. Суть і завдання управління оп.

Концепція управління ОП

Управл.ОП.- підготовка, прийняття і реалізація правових, організац, сан-гігіенічних та лікувально-профілакт заходів,спрямованих на збереження життя і здоровя людини в процесі труд діяльності. Осн.завдання: опрацювання заходів щодо здійснення держ політики з ОП і підготовка і прийняття, реалізація заходів спрямованих на забез-ня належних умов праці, утримання в належному стані будівлі споруди устаткування, пропаганду ОП, облік, аналіз і оцінку стану умов праці, забезп. страхування працівників від нещасного випадку.

Управління ОП в ринкових умовах полягає в тому, що: держава створює законодавство в галузі ОП, комплекс наглядових інспекцій, у завдання яких входить забезпечення застосування прийнятих нормативно-правових актів, власник підприємства економічно заінтересований у тому, щоб його працівники не травмувалися і не хворіли, кожний працівник повинен дбати про здоровий стиль життя і праці, постійно підвищувати свій кваліфікаційний, фізичний та психофізіологіч стан, програмувати шлях здорового довголіття, Комплексне управління охороною праці з боку держави, власника і працівника забезпечить підвищення ефектив­ності цієї діяльності.

Концепція спрямована на реалізацію положень Конституції та ЗУ щодо забезпечення охорони життя й здоров’я працівників. Мета реалізація конституційного права працюючих на належні, безпечні й здорові умови праці. Складається з розділів: -Заг положення. -Держ політика управління ОП. -Реформування у сфері У ОП.

Принципи: добровільності й прийнятності ризику, правового регулювання ризику; доступності й відкритості інформації ОП.

-------------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]