Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП готово Иришка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
278.53 Кб
Скачать
  1. Професійний добір працівників.

Проф добір - одна з найважливіших складових комплексу профілактичних заходів щодо забезпечення безпеки праці, який включає також контроль за проектуванням нових технологій та виробничого устаткування, застосування раціонал режимів праці й відпочинку і засобів індивідуального захисту, ефективне медичне обслуговування, зниження можливих економ втрат у зв’язку з травматизмом та профзахворюваністю. Значення цих заходів тепер зростає у зв’язку з впровадженням соціального страхування від нещасних випадків і профзахворювань. Тому для широкого введення профдобору на підприємствах необхідні наукове обґрунтування та детальна розробка механізму реалізації його у вигляді заходів. Напрями профдобору є:

- підвищення успішності проф. діяльності;

- профілактика травматизму;

- профілактика профзахворювань.

-----------------------------------------------

  1. Законод акти, що регулюють оп людини на вир-ві.

Законодавство У про ОП являє собою сис-му взаємозв’язаних норматив актів, що регулюють відносини у галузі реалізації держ політики щодо правових, соц-ек і лікувал-профілактич заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці. Складається із загальних законів У та спец законодактів. Загальні - Конституція, Кодекс законів про працю У та ЗУ «Про ОП».

Кодекс законів про працю (КЗпП) України проголошує правові засади та гарантії здійснення громадянами України права розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної та творчої праці; регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ незалежно від форм власності, виду діяльності й галузевої належності.

------------------------------------------------

  1. Державні нормативні акти з оп.

Спеціал законодавчими актами є державні нормативні акти з охорони праці (ДНАОП). Це  правила, стандарти, норми, положення, інструкції та інш документи, яким надано чинність правових норм, обов’язкових для виконання.

Вимогам норматив актів з ОП мають відповідати:

- умови праці на кожному роб місці;

- безпека технологічних процесів, машин;

- стан засобів колектив та індивідуал захисту;

- санітарно-побутові умови.

Державні нормативні акти з ОП за сферою дії поділяються на міжгалузеві та галузеві.

Міжгалузевий – дія поширюється на всі підп-ва, установи незалежно від галузевої належності та форм власності. Галузевий - на підприємства, установи, організації певної галузі.

Держі міжгалузеві та галузеві нормативні акти про ОП переглядаються в міру впровадження досягнень науки і техніки, що сприяють поліпшенню безпеки, гігієни праці та виробнич середовища, але не рідше 1 разу на 10 років.

---------------------------------------------------

  1. Особливості оп жінок і неповнолітніх.

Наявність на роб місці хім речовин першого і другого класів небезпеки, патогенних мікроорганізмів, а також речовин, що володіють алергічною, канцерогенною, мутагенною дією, протипоказана для праці жінок дітородного віку.

Дозволяється виконання жінками робіт з підіймання, переміщення вантажів масою, яка перевищує 7 кг, але не більше 10 кг при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину). В обох випадках сумарна маса вантажу, який переміщується протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати 350 кг з робочої поверхні і 175 кг — з підлоги.

Забороняється використовувати жіночу працю в нічний час і надурочно. Щоправда, сучасне законодавство вже дозволяє залучати жінок до роботи в нічний час, але тимчасово й лише в тих галузях, де це необхідно.

Забороняється також залучати неповнолітніх до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

-------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]