Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ситуації.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
665.6 Кб
Скачать

22. Визначити обсяги і ціну об’єктів діяльності підприємства в умовах конкуренції.

При  визначенні  обсягів виробництва не можна не  враховувати виробництво цього ж товару іншими виробниками — конкурентами.  При рішенні цього питання важливо визначити міру насиченості ринку,  а також  насиченість господарської сфери підприємницькою ініціативою й  діяльністю. Якщо ці показники невисокі, то можна сподіватися на успішний  пошук виробничої ніші. Методи визначення цих мір  різне: вивчення   довідкових  рекламних  видань,  статистики,  конкретний аналіз.

Для того, щоб продукція завоювала свою нішу на споживчому ринку, крім гарних якостей та відмінного зовнішнього вигляду, вона повинна мати помірковану ціну, прийнятну для більшості покупців.

Сьогодні підприємство взяло курс на такі ціни, які дають змогу насамперед збільшувати обсяги виробництва продукції і що в найближчій перспективі дасть змогу завоювати втрачені позиції на Житомирському ринку, а також розвивати ринки інших областей України і зовнішній ринок.

Основним методом ціноутворення являється метод заснований на витратах виробництва. Хоча керівництво підприємства керується тим станом кон’юнктури ринку, який склався на даний момент (попит на продукцію, ціни які встановлюють головні конкуренти, реальна купівельна спроможність споживачів тощо).

На ВАТ «Електровимірювач» складовою частиною системи ціноутворення є широко поширена система знижок з встановлених прейскурантних цін. Знижки – це своєрідна відповідь на дії конкурентів, коли вони почмнають знижувати ціни. Знижки використовуються для залучення нових споживачів та зкорочення великих запасів.

Всім підприємцям, хто вболіває за розширення масштабів своєї справи, слід привернути особливої уваги системі знижок. Для цього є цілий ряд причин.

Знижка сама собою створює у покупця переконання і впевненість про те, що фірма – продавець ( відповідно прямий виробник ) йде саме йому на зустріч, що, звичайно, підкреслює значення покупця-споживача у власних переконаннях.

У покупця складається враження, що фірма - продавець є безумовно солідною та стабільною організацією, оскільки вона може собі дозволити певне зниження цін. Справжню ж користь з всіх цих заходів отримує перш за все фірма – продавець через те, що вона прискорює товарорух та збільшує об’єм продажу.

Таким чином, на підприємстві розрізняють слідуючи види знижок:

  1. За оплату товару готівкою (загальна чи проста знижка). Така форма платежу покращує фінансове положення підприємства з точки зору готівкових грошей, оскільки зазвичай в практиці ринкових відносин строки оплати рахунків за відгружену продукцію коливаються від 30 до 90 днів. В залежності від суми угоди такі знижки складають від 3 до 6 %.

  2. Кількісна – зниження ціни за купівлю великих партій товару. Продаж і транспортування продукції такими партіями знижують збутові витрати. Такі знижки вигідні, так як одночасно знижується і собівартість продукції по мірі збільшення об’єму партії, що виробляється.

  3. Дилерська надається дилерам чи посередникам за послуги, пов’язані з просуванням продукції до кінцевого споживача. Слід відмітити, що такий вид знижок також досить важливий для підприємства, оскільки просування товарів таким чином перекладається на плечі посередників.

Дотримання оптимального співвідношення ціни та якості дозволяє «Електровимірювач» успішно реалізовувати свою продукцію як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках

Слід також зазначити, що порядок встановлення та застосування цін, повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо встановлення та регулювання цін, а також контролю за цінами і ціноутворенням визначаються законом про ціни і ціноутворення, іншими законодавчими актами.