Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_ekzamen.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
452.61 Кб
Скачать

30.Поняття та ознаки правовідносин

Правові відносини — це суспільні відносини, врегульо­вані нормою права, змістом яких є суб'єктивні юридичні права та обов'язки їх учасників. Правові відносини є юри­дичним виразом економічних, політичних, майнових, культурних та інших суспільних відносин. Разом з тим правові відносини є найбільш поширеною і виразною фор­мою реалізації права, втілення в життя його приписів.

Ознаки правових відносин:

правові відносини є різновидом суспільних відносин,тобто можуть виникнути тільки в людському суспільстві, між конкретними суб'єктами — володарями певних юри­дичних якостей (правоздатність та дієздатність);правові відносини виникають на основі норми права. Немає відповідної норми права — немає й правових відно­син;між учасниками правових відносин виникає специфіч­ний юридичний зв'язок у вигляді су б' єктивного права однієї особи і відповідного йому обов'язку іншої особи;правові відносини мають вольовий характер, тобто для їх виникнення необхідна воля (бажання) як мінімум одного з учасників. Люди вступають у правові відносини зпевною метою — наприклад, одержати спадок, взяти участьу виборах, придбати товар;правові відносини виникають з приводу реального блага (матеріальних або нематеріальних цінностей), яке виступає як передумова та структурний елемент правовід­носин;

6) правові відносини охороняються і забезпечуються силою державного примусу. Як правило, учасники право­відносин добровільно виконують покладені на них обов'яз­ки. Інакше уповноважений учасник правовідносин має право звернутися до компетентних органів держави з метою примусити протилежну сторону до виконання.

Різноманіття правових відносин викликає необхідність класифікувати їх за певними ознаками на види. Це дає можливість повніше визначити суть і призначення право­вих відносин.

31.Поняття правосвідомості та її структура

Правосвідомість — це сукупність ідей, поглядів, уяв­лень, почуттів, оцінок і установок, що виражають ставлен­ня людей і соціальних спільнот до чинного, минулого і ба­жаного права.

Правосвідомість є одним з різновидів суспільної свідо­мості; вона відображає правову дійсність. Об'єктом пізнан­ня правосвідомості, як правило, є чинне право у всьому різноманітті його проявів. Разом з тим вона може включа­ти оцінку минулого права або формувати уявлення про право бажане, майбутнє.

Носіями правосвідомості є різні суб'єкти права: особа, громадські об'єднання, політичні партії, державні органи та їхні посадовці, юристи-учені, юристи-практики, суспіль­ство в цілому.

Будучи однією з форм суспільної свідомості разом з мо­раллю, релігією, мистецтвом, наукою, правосвідомість виступає як спосіб духовного пізнання дійсності.

Структура правосвідомості:

1) правова психологія — переживання, почуття, на­строї, звички, стереотипи, які виникають у людей у зв'язку з правовими нормами і практикою їх реалізації. Вона є стихійним пластом правової свідомості. Так, проявами правової психології є почуття справедливості, повага до прав і свобод людини, нетерпимість або, навпаки, байду­жість до беззаконня, страх перед відповідальністю, емоцій­ на реакція на правові явища.

2) правова ідеологія — ідеї, теорії, погляди, які відобра­жають та оцінюють правову реальність. Це більш глибоке осмислення суб'єктами правових явищ, що характеризує раціональний рівень правових оцінок.

Для правової ідеології характерним є цілеспрямоване наукове, зокрема філософське, осмислення права не на рівні його окремих проявів, а як цілісного явища, яке має свою власну цінність. Прикладом правової ідеології є учен­ня природно-правових, позитивістських, історичних та інших шкіл права. Частину цієї ідеології складають сучас­ні наукові погляди на право.

У правовій ідеології можуть відображатися інтереси великих соціальних спільнот (класів, професійних, релі­гійних, етнічних груп), хоча конкретна правова теорія або концепція завжди формулюється безпосередньо тим або іншим мислителем.

Правова ідеологія — головний елемент у структурі пра­восвідомості. Відмінність правової ідеології від правової психології полягає в наступному. Правова психологія но­сить емоційний характер, складається стихійно, переваж­но на основі повсякденного досвіду людей. Правова ідеоло­гія є перш за все знанням про право, складається на основі досліджень нормативно-правового матеріалу, наукової та навчальної літератури. Правова ідеологія прагне, виявивши суть і закономірності в бутті права, представити ці знання у вигляді певної догми. Разом із тим правова психологія і правова ідеологія тісно взаємопов'язані. Правова психоло­гія є необхідним фоном, на якому складаються правові погляди, ідеї, теорії.

Правова свідомість виконує ряд основних функцій, а саме:

гносеологічна (пізнавальна) функція, яка передбачає накопичення знань про право і осмислення правових явищ;

регулятивна функція, яка реалізується через систе­му мотивів, ціннісних орієнтацій, правових установок, котрі виступають специфічним регулятором (внутрішнім регулятором) поведінки людей;

3) оцінна функція, яка передбачає оцінку правових явищ: правової поведінки людей (зокрема власної поведін­ки), правових норм, правозастосовчих органів та їхньої діяльності. Оцінки можуть бути позитивними і негативни­ми. Негативна оцінка права може носити конструктивний характер, коли пропонуються заходи з удосконалення пра­ва і юридичної практики, і деструктивний характер, коли право відкидається як таке.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]