Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_131.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

МПВ, ЦГЮ

Тема 13. Апеляційне провадження Заняття 1

  1. Поняття, значення перевірки судових рішень, що не набрали законної сили, у кримінальних справах. Форми перегляду судових рішень, що не набрали законної сили.

  2. Поняття, значення, ознаки апеляційної перевірки судових рішень, що не набрали законної сили.

  3. Судові рішення, щодо яких здійснюється апеляційне провадження.

  4. Суб'єкти права на подання апеляцій.

  5. Строки подання апеляцій. Порядок відновлення пропущених строків.

  6. Вимоги до змісту апеляції, наслідки їх невиконання.

  7. Доповнення, зміна, відкликання апеляцій.

Рекомендовані нормативно-правові акти, судова практика і література:

 Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним уявленням 62 народних депутатів України про відповідність Конституції України (конституційності) пункту 3 частини другої статті 18, статей 32, 33, 34, 35, 36, 37, підпункту 5 пункту 3 розділу VII "Завершальні і перехідні положення" Закону України "Про судовий устрій України" (справа про Касаційний суд України) від 11.12.2003 р. Справа N 1-38/2003.

  • Маляренко В.Т. Про окремі питання касаційного перегляду кримінальних справ за новими правилами // Вісник Верховного Суду України.– 2001.– №4(26).

  • Маляренко В.Т. Про подання апеляцій на судові рішення у кримінальних справах // Вісник Верховного Суду України. – 2002. - № 1

  • Морщакова Т.Г., Петрухин И.Л. Оценка качества судебного разбирательства по уголовным делам.– М., 1987.

  • Нове у кримінально-процесуальному законодавстві України: [Навч. посібник для студентів юрид. спеціальностей вищих закладів освіти / За ред. Ю.М. Грошевого. – Харків., 2002.

  • Проверка законности и обоснованности приговора (сравнительное исследование).– К., 1991.

  • Темушкин О.П. Организационно-правовые формы проверки законности и обоснованности приговоров.– М., 1978.

Задача 193. Солоник засуджений судом 1 інстанції за ч. 2 ст. 115 КК України до 15 років позбавлення волі. Він має намір оскаржити цей вирок

У який суд, в якому порядку, в який термін він може звернутися? Який суд, в якому складі, в якому порядку розгляне його скаргу?

Задача 194. У місцевий суд надійшла кримінальна справа за звинуваченням Соколова за ч. 2 ст. 121 КК (умисне тяжке тілесне ушкодження, що призвело смерть потерпілого). При попередньому розгляді справи суддею захисник Соколова заявив клопотання про напрям справи на додаткове розслідування у зв'язку з істотними порушеннями, які мали місце на досудовому слідстві. Прокурор заперечував, вважаючи, що окремі порушення, допущені слідчим, не можна визнати істотними. Суддя виніс постанову про направлення справи на додаткове розслідування. Прокурор має намір поставити питання про скасування даної постанови судді.

У якому порядку, в які терміни прокурор може поставити таке питання?

Задача 195. Слідчим прокуратури порушена кримінальна справа за ознаками ч. 3 ст. 152 КК (згвалтування неповнолітньої). Після закінчення розслідування справу з обвинувальним висновком слідчий передав прокурору району Ліходєєву, який затвердив обвинувальний висновок і направив справу в суд. У судовому засіданні звинувачення підтримував помічник прокурора Кроль. В кінці судового слідства він виніс ухвалу про зміну звинувачення на ч. 1 ст. 152 КК (зміна звинувачення була мотивована посиланням на докази, які, на думку державного обвинувача, свідчили про те, що підсудний помилявся відносно віку потерпілої, вважаючи, що їй 20 років). Потерпіла проти зміни звинувачення не заперечувала. Суд засудив підсудного за ч. 1 ст. 152 КК до 3 років позбавлення волі.

На вирок суду потерпіла подала апеляцію, в якій вказала, що звинувачення було змінено в судовому засіданні необгрунтовано, дії засудженого слід було кваліфікувати за ч. 3 ст. 152 КК. Свою згоду з ухвалою прокурора про зміну звинувачення в суді першої інстнциі потерпіла пояснила тим, що, не розбираючись в питаннях кваліфікації злочинів, вона вважала, що йдеться про юридичну тонкість, яка не має принципового значенні. Тільки після ознайомлення з вироком вона зрозуміла, що з кваліфікацією дій підсудного не згодна.

Чи підлягає розгляду апеляція потерпілої?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]