Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_131.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Заняття 2

1. Підстави для скасування і зміни судових рішень, що не вступили в законну силу.

2. Порядок подачі апеляцій. Дії суду у зв'язку з надходженням апеляції.

3. Суди, що розглядають справи в апеляційному порядку. Склад суду апеляційної інстанції.

4. Підстави, порядок, результати попереднього розгляду справи апеляційним судом.

5. Рішення, що приймаються у зв'язку з підготовкою справи до апеляційного розгляду. Підстави і порядок напряму доручень суду 1 інстанції. Строки розгляду справи апеляційним судом.

6. Порядок розгляду справи в суді апеляційної інстанції. Підстави і порядок проведення судового слідства апеляційним судом. Межі апеляційного перегляду справи.

Рекомендовані нормативно-правові акти, судова практика і література:

  • Маляренко В.Т. Про подання апеляцій на судові рішення у кримінальних справах // Вісник Верховного Суду України. - 2002.– №1(29).

  • Маляренко В.Т. Про розгляд кримінальної справи в апеляційному порядку // Вісник Верховного Суду України. - 2002.– №2(30).

  • Нове у кримінально-процесуальному законодавстві України: [Навч. посібник для студентів юрид. спеціальностей вищих закладів освіти / За ред. Ю.М. Грошевого. – Харків., 2002.

  • Шевченко Т.В. Нагальні проблеми апеляційного розгляду кримінальних справ // Вісник Верховного Суду України. - 2003.– №4(38).

Задача 196. Місцевим районним судом розглянуто по першій інстанції кримінальну справу за звинуваченням Іванчука і Пріхно в пограбуваннях і розбоях (ч. 3 ст. 186, ч. 3 ст. 187 КК). Суд визнав підсудних винними і визначив їм покарання. На цей вирок засуджений Іванчук подав апеляцію, в якій просив відмінити вирок у зв'язку з істотним порушенням процесуального законодавства, яке виразилося, на думку засудженого, в наступному. У підготовчій частині судового засідання підсудний Іванчук заявив клопотання про повну фіксацію судового процесу за допомогою звукозаписної апаратури. Суд відмовив в цьому клопотанні, мотивуючи свою відмову відсутністю в суді необхідної апаратури; крім того, суд вказав, що секретар судового засідання веде протокол, в якому будуть детально зафіксовані всі дії суду, всі зібрані докази.

Чи є в даному випадку підстави до відміни вироку?

Задача 197. 17-річний Столбов притягнутий до кримінальної відповідальності за здійснення за попередньою змовою з двома іншими особами дій, які були кваліфіковані за ч. 2 ст. 355 КК (примушення до виконання цивільно-правових зобов'язань). Розглянувши дану кримінальну справу, суд 1 інстанції своїм вироком визнав Столбова винним і призначив покарання у вигляді двох років позбавлення волі.

На вирок захисник засудженого Столбова подав апеляцію, в якій вказав, що Столбов раніше ніяких правопорушень не здійснював, випадково потрапив в компанію осіб, які були значно старші за нього і залучили його в свою злочинну діяльність. Після скоєння злочину Столбов щиро розкаявся, сприяв розкриттю злочину і викриванню співучасників. Захисник просить відмінити вирок в частині засудження Столбова і закрити відносно нього кримінальну справу, звільнивши Столбова від кримінальної відповідальності відповідно до ст. 9 КПК.

Розглянувши апеляцію, апеляційний суд дійшов висновку про те, що Столбов, дійсно, щиросердо розкаявся і через подальшу бездоганну поведінку він не потребує застосування покарання.

Яке рішення у зв'язку з вказаними обставинами має право прийняти апеляційний суд?

Задача 199. Вироком місцевого суду Терещук визнаний винним і засуджений за умисне вбивство за ч. 1 ст. 115 КК до 12 років позбавлення волі, а Адомайтіс засуджений за ст. 396 КК за наперед не обіцяне приховування злочину, здійсненого Терещуком, до 1 року позбавлення волі. На вирок суду Адомайтіс подав апеляцію в якій просив перекваліфіковувати дії Терещука на ст. 116 КК - умисне вбивство, здійснене в стані сильного душевного хвилювання. Подачу такої апеляції засуджений Адомайтіс обгрунтував посиланням на те, що зміна кваліфікації дій Терещука у даній справі складає його законний інтерес. Прокурор, якому була направлена копія апеляції, подав заперечення, в яких вказав, що засуджений може подати апеляцію тільки в частині, що стосується кваліфікації його власних дій, а також стосовно вибраного йому покарання.

Чи обгрунтовані заперечення прокурора, чи підлягає розгляду апеляція?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]