Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_131.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Заняття 3

1. Результати розгляду справи апеляційним судом. Підстави для зміни вироку і ухвали суду 1 інстанції.

2. Підстави скасування вироку і ухвали і повернення справи для нового досудового слідства або судового розгляду. Підстави скасування вироків і ухвал і закриття кримінальної справи.

3. Вирок суду апеляційної інстанції, підстави, порядок його постановлення. Умови застосування апеляційним судом закону про тяжчий злочин, збільшення обсягу звинувачення, посилення покарання, скасування виправдувального вироку.

4. Підстави і умови винесення апеляційним судом нової постанови про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру.

5. Порядок винесення, зміст ухвали суду апеляційної інстанції, постанови або вироку, їх оголошення і звернення до виконання.

Рекомендовані нормативно-правові акти, судова практика і література:

  • Маляренко В.Т. Про подання апеляцій на судові рішення у кримінальних справах // Вісник Верховного Суду України. - 2002.– №1(29).

  • Маляренко В.Т. Про розгляд кримінальної справи в апеляційному порядку // Вісник Верховного Суду України. - 2002.– №2(30).

  • Нове у кримінально-процесуальному законодавстві України: [Навч. посібник для студентів юрид. спеціальностей вищих закладів освіти / За ред. Ю.М. Грошевого. – Харків., 2002.

  • Шевченко Т.В. Нагальні проблеми апеляційного розгляду кримінальних справ // Вісник Верховного Суду України. - 2003.– №4(38).

Задача 200. У місцевому районному суді була розглянута кримінальна справа за звинуваченням неповнолітніх Малініна і Гаранько в здійсненні ряду квартирних крадіжок. У судовому засіданні брала участь в якості законного представника підсудного Малініна його мати. Як законний представник неповнолітнього Гаранько була привернута його мати, проте, суд визнав, що її участь в судовому засіданні може заподіяти шкоду інтересам підсудного Гаранько (мати зловживає горілчаними напоями, виганяла сина з квартири). Відповідно до ч. 4 ст. 441 КПК суд своєю ухвалою відсторонив її від участь в судовому засіданні. Як законний представник був викликаний батько Гаранько, який з сім'єю не проживав, але він в судове засідання не прибув, не дивлячись на неодноразові виклики. Суд визнав можливим розглянути справу у відсутності законного представника неповнолітнього Гаранько.

Своїм вироком суд визнав Малініна винним за всіма епізодами злочинної діяльності і визначив йому міру покарання у вигляді 4 років позбавлення волі. Із звинувачення Гаранько суд виключив три епізоди, визнавши, що за цими епізодами Малінін здійснював крадіжки спільно з невстановленим обличчям. З урахуванням пом'якшувальних обставин суд засудив Гаранько до 3 років позбавлення волі і відповідно до ст. 104 КК звільнив від покарання з випробуванням.

На цей вирок потерпілий Самсонов приніс апеляцію, в якій просив визначити засудженому Гаранько строгіше покарання. Апеляція відповідає вимогам, вказаним в ст. 350 КПК.

Який порядок розгляду даної апеляції, які особи повинні бути викликані в засідання апеляційного суду? Яке рішення може ухвалити апеляційний суд, якщо визнає, що апеляція потерпілого обгрунтована?

Задача 201. У місцевому районному суді розглядалася кримінальна справа за звинуваченням Авасапова у вбивстві, здійсненому за необережністю (ст.119 КК). На початку судового слідства при обговоренні питання про об'єм і порядок дослідження доказів підсудний заявив, що він визнає себе винним і не оспорює фактичні обставини, викладені в обвинувальному висновку. Вислухавши учасників судового розгляду, які висловили думку про недоцільність дослідження доказів, суд на підставі ч. 3 ст. 299 КПК ухвалив рішення обмежитися допитом підсудного і відмовитися від дослідження інших доказів. Допитавши Авасапова, виконавши вимоги ст.317 і 318 КПК, суд ухвалив вирок, яким визнав підсудного винним у вбивстві за необережністю і призначив йому покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі.

На цей вирок засуджений подав апеляцію, в якій вказав, що суд неточно виклав у вироку фактичні обставини і внаслідок цього засудив його дуже строго. На апеляцію прокурор подав заперечення, вказавши, що апеляція не підлягає розгляду, оскільки відповідно до ч. 3 ст. 299 КПК засудженому був роз'яснено, що, відмовившись від дослідження доказів, він позбавляється права оспорювати фактичні обставини справи.

Чи підлягає розгляду апеляція засудженого Авасапова?

Задача 202. Неруда і Вєтров були притягнуті до відповідальності за замах на вбивство за ст. 15 і ч. 1 ст. 115 КК України. Після закінчення досудового слідства справа була направлена в місцевий районний суд, який, розглянувши справу, визнав Неруду і Вєтрова винними в замаху на вбивство; з урахуванням пом'якшувальних обставин суд, застосувавши ст. 69 КК, призначив Неруді покарання у вигляді 8 років позбавлення волі, а Вєтрову - 5 років позбавлення волі.

На цей вирок захисник засудженого Неруди подав апеляцію, в якій просив понизити призначене його підзахисному покарання.

При розгляді справи в апеляційному порядку судді апеляційного суду дійшли висновку про те, що всі обставини справи місцевим судом встановлені достатньо повно, але кваліфікація дій засуджених невірна, в справі немає доказів, що свідчать про наміри винних вчинити вбивство, тому їх дії слід кваліфікувати по ч.2 ст. 121 КК і понизити міру покарання.

Чи має право апеляційний суд ухвалити рішення про перекваліфікацію дій засуджених і зниження їм заходи покарання з урахуванням того, що в апеляції захисника Неруди питання про перекваліфікацію не ставилося, а Вєтров взагалі не звертався до апеляційного суду?

Задача 203. Місцевим судом Корнуковіч засуджений за ч. 2 ст. 186 КК (грабіж, сполучений з насильством) до трьох років позбавлення волі із звільненням засудженого від покарання з випробуванням. Потерпілий, вважаючи цей вирок надмірно м'яким, подав по цій підставі апеляцію.

При розгляді справи в апеляційному порядку суд дійшов висновку про те, що судом 1 інстанції всі обставини справи встановлені повно і правильно, дії засудженого кваліфіковані правильно, але міра покарання дуже м'яка.

Яке рішення має право ухвалити апеляційний суд, в якому процесуальному акті повинне бути сформульоване рішення?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]