Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_131.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Тема 14. Касаційне провадження. Заняття 1

1. Поняття, значення, ознаки та види касаційної перевірки судових рішень у кримінальних справах.

2. Суди, що розглядають в касаційному порядку скарги.

2. Порядок подання касаційних скарг на ті рішення, що не набули чинності. Дії суду у зв'язку з поданням касаційних скарг і подань. Строки розгляду справи в касаційному порядку.

3. Порядок розгляду справи судом касаційної інстанції. Прийняття і витребування касаційним судом нових матеріалів.

4. Обсяг перевірки справи касаційним судом.

5. Результати розгляду касаційним судом справ, за якими рішення не вступили в законну силу.

Рекомендовані нормативно-правові акти, судова практика і література:

  • Нове у кримінально-процесуальному законодавстві України: [Навч. посібник для студентів юрид. спеціальностей вищих закладів освіти / За ред. Ю.М. Грошевого. – Харків., 2002.

  • Маляренко В.Т. Про окремі питання касаційного перегляду кримінальних справ за новими правилами // Вісник Верховного Суду України.– 2001.– №4(26).

Задача 204. Шпілько звинувачується в тому, що шляхом обману і зловживання довірою неодноразово одержувала від Донцової значні суми грошей. Розглянувши кримінальну справу, місцевий суд своїм вироком визнав Шпілько винною за трьома епізодами злочинної діяльності, а два епізоди виключив із звинувачення у зв'язку з недоведенністю. Мірою покарання їй за ч. 3 ст. 190 КК суд визначив 3 роки позбавлення волі. На вирок потерпіла Донцова подала апеляцію за мотивами неповноти і однобічності досудового і судового слідства унаслідок чого, на думку потерпілої, суд необгрунтовано виключив із звинувачення два епізоди. Крім того, потерпіла вважає, що покарання, вибране судом, є дуже м'яким, і просить застосувати до Шпілько строгіше покарання. Апеляційний суд, розглянувши справу в апеляційному порядку, задовольнив вимоги потерпілої частково і своїм вироком визначив Шпілько покарання у вигляді 4 років позбавлення волі.

На вирок апеляційного суду потерпіла принесла касаційну скаргу, в якій просить відмінити вирок у зв'язку з неповнотою і однобічністю, які виразилися в тому, що апеляційний суд не перевірив обгрунтованість виключення із звинувачення двох епізодів судом 1 інстанції. Крім того, потерпіла вважає покарання у вигляді 4 років позбавлення дуже м'яким.

Чи підлягає розгляду касаційна скарга потерпілої?

Задача 205. Апеляційним судом переглядалася кримінальна справа за звинуваченням Грішко, Мухіна і Крилатського в розбійних нападах і замаху на вбивство (ч. 2 ст. 187, п.6 ч. 2 ст. 115 КК). У судовому засіданні підсудний Крилатській визнав себе винним тільки в розбійних нападах, а в замаху на вбивство винним себе не визнав, заявив, що 12 травня в 23 години, коли його співучасники Грішко і Мухін зробили це діяння, він з ними не був, а знаходився в будинку у свого приятеля Лімонова, з яким вони випивали. Суд перевірив це судження Крилатського і вирішив, що воно спростовується наявними в справі доказами. Викликати і допитати в суд Лімонова суд не міг, оскільки останній виїхав з свого будинку, і встановити місце його знаходження не було можливим. Суд своїм вироком визнав всіх трьох підсудних винними в розбійних нападах і замаху на вбивство і призначив їм міру покарання. На цей вирок захисник засудженого Крилатського приніс касаційну скаргу, в якій поставив питання про відміну вироку відносно Крилатського в частині засудження його за замах на вбивство і закриття справи в цій частині за недоведеністю. Як додаткові матеріали захисник надав письмові пояснення сусідів Лімонова, Журкина і Пеньковської, в яких вони підтверджували, що 12 травня увечері Крилатській знаходився у Лімонова, вони обидва випили багато горілки, і Крилатській залишився ночувати в будинку Лімонова. Підписи цих осіб були завірені у нотаріуса.

Чи повинен касаційний суд прийняти додаткові матеріали, надані захисником? Чи можливо закриття справи в частині засудження Крилатського за замах на вбивство на підставі додаткових матеріалів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]