Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_ekzamen.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
452.61 Кб
Скачать

76. Верховенство права у системі правових цінностей ( не повністю!! не знайшла)

Цінність права — це його позитивна значущість (роль) у задоволенні потреб суб'єкта1.

Верховенство (панування, пріоритет) права. У правовій державі праву підпорядковуються не тільки громадяни та організації, а й сама держава, діяльність державних органів грунтується на нормах права. При цьому закони та інші правові акти повинні бути правовими, тобто повинні відповідати основним принципам права (пріоритету прав людини, справедливості, демократичності, гуманності, розумності).

77.Поняття та види правової поведінки

Правова поведінка –. Правова поведінка — це передбачена нормами об'єктивного права соціально значуща свідомо-вольова поведінка індивідів або їхніх об'єднань, яка, як правило, спричиняє або здатна спричинити певні юридичні наслідки.Ознаки:1.передбаченість нормами права.2.соціальна значущість.3вольовий і свідомий характер.4.здатність правової поведінки викликати юридичні наслідки. Види:1.правомірна поведінка-відповідає приписам права; 2.неправомірна поведінка (правопорушення) – порушує приписи права;3.зловживання правом – правомірна,але соціально шкідлива;4.обєктивно неправомірне діяння – неправомірне, соціально шкідливе діяння, що не містить складу правопорушення.

78Правомірна поведінка .Типологія правомірної поведінки. Правом повед - діяльність у сфері соц-пр регулювання, заснована на виконанні вимог норм права,яка виражається в їх дотриманні, виконанні і використанні. Залежно від характеру мотивації варіанту поведінки: 1. Соц-активна поведінка, при якій правові норми сприймаються як найбільш доцільні орієнтири поведінки.2. Конформистське. Поведінка за принципом: роблю як всі або роблю як більшість. 3. Маргінальне. Поведінка, заснована на страху перед покаранням. Загроза примусу здатна привести дії певних осіб з деформованими поведінковими установками у відповідність до вимог правових приписів. У залежності від ступеня соціальної значущості 1. Соціально-корисну поведінку породжує суттєві позитивні правові наслідки. 2. Соціально-байдужа поведінка - поведінка, при якому сусп користь практично дорівнює нулю, хоча така поведінка цілком допустимо і, до того ж, регламентовано правовими нормами. Наприклад, відправлення релігійних культів, утримання тварин і т.п. У залежності від обсягу витраченої енергії: 1. Активна правом повед, що виражається в ініціативній діяльності, пов'язаної з додатковими витратами часу, енергії або матеріальних коштів. 2. Пасивна правомірна поведінка, що виявляється при навмисному невикористанні належать суб'єкту прав і свобод.

79. Поняття та ознаки правопорушення. Правопорушення — протиправне, винне, таке, що завдає шкоди особі, суспільству або державі, діяння деліктоздатної особи, за яке передбачена юридична відповідальність. Ознаки: 1)протиправність.Правопорушення суперечить конкретному правовому припису і є невиконанням обов'язку або порушенням заборони;2)винність як ознака правопорушення виявляється у внутрішньому ставленні суб'єкта до здійснюваного ним діяння та його наслідків.3)шкідливість,тобто нанесення шкоди особі, суспільству, державі, природі або, у ряді обумовлених законом випадків — реальна загроза нанесення такої шкоди. 4)правопорушення — це завжди діяння яке має форму дії або бездіяльності. 5)відповідальним за правопорушення може бути тільки особа, здатна нести відповідальність за свої дії (деліктодатна особа);6)караність.За правопорушення передбачені конкретний вигляд і міра юридичної відповідальності, хоча не завжди реально вона застосовується до правопорушника.

Види правопорушень. Залежно від ступеня небезпеки і заподіяної шкоди право поруш поділ на злочини(сусп. небезпечні право поруш,що посягають на життя,здоровя індивіда,власність та проступки(сусп. шкідливі право поруш-порушення правил торгівлі,невикон цивіл-правового договору).Залежно від виду юр відповід: кримін (передбачені кримін законом сусп.-небезпечні,винні,карані діяння,що посягають на права людини) адмін. (протиправні діяння,що посягають на держ або громад порядок, власність,права громад,за що передбач адмін. відповід).цивіл-правові( об’єктом посягання є майнові і пов’язані з ними особисті немайнові відносини,врегул нормами сивіл права); дисциплінарні(протиправні діяння,що порушують норми трудового права) матеріальні(винне спричинення матер збитку працівником підприємству, установі) процесуальні(порушення процедур відправлення правосуддя,провадження в юр справах) конституційні(невикон або перевищення повноважень повноважень,порушення порядку організації і діяльності орг. держ влади) міжнародні(дії або без діяння суб’єктів між нар права,які суперечать нормам і принципам між нар права).

80. Зловживання правом. Зловживання правом—це соці шкідлива повед суб'єкта,яка здійснюється в рамках правових норм. Ознаки:1)наявність у суб'єкта суб'єктивного права;2)діяльність суб'єкта з реалізації цього права;3)викор суб'єктивного права всупереч його соц призначенню і спричинення цим використанням шкоди сусп інтересам або інтересам інших осіб;4)відсутність правопорушення,тобто порушення конкретних юр заборон або невикон обов'язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]