Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
118.16 Кб
Скачать

Журнал реєстрації господарських операцій

з/п

Зміст господарських операцій

Кореспондуючі рахунки

Д-т

К-т

1.

Виплачена заробітна плата або виданий аванс за першу половину місяця.

661

301

2.

Утримано Єдиний соціальний внесок.

661

651

3.

Утримано податок з доходу фізичних осіб.

661

641

4.

Профспілкові внески.

661

685

5.

Депонована заробітна плата.

661

662

Податковим кодексом України (п.165.1.19) передбачено виключення з доходу коштів або вартості майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця, в тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівника згідно Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань в період загрози епідемій у відповідності із Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» за наявності відповідних підтвердних документів. Виключенням є витрати, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування.

Крім того, згідно з пп. 164.2.18 Податкового кодексу України, до загального місячного оподатковуваного доходу платника включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо. Останнє існує у вигляді вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, наданих платнику податку в безоплатне користування.

Згідно з пп. 162.1 Податкового кодексу України платниками податку на доходи є:

  • фізична особа — резидент, яка отримує доходи як із джерелом їх походження в Україні, так й іноземні доходи;

  • фізична особа — нерезидент, яка одержує доходи із джерелом їх походження в Україні, за винятком нерезидента, який має дипломатичні привілеї та імунітет, установлені чинним міжнародним договором України, стосовно доходів, які він отримує безпосередньо від здійснення дипломатичної та прирівняної до неї діяльності;

  • податковий агент.

Об'єктом оподаткування є:

  • загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;

  • доходи з джерела їх походження в Україні, що остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);

  • іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України, - для резидентів.

Податок з доходу фізичних осіб сплачується (перераховується) до бюджету при виплаті оподатковуваного доходу (пп. 168.1.2 Податкового кодексу України). Як і раніше, банки прийматимуть платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування податку на доходи.

При наданні фізичній особі доходу в не грошовій формі або виплаті готівкою з каси податок підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем такого нарахування (виплати, надання) (пп. 168.1.4 Податкового кодексу України).

У Податковому кодексі України відсутня пряма норма, згідно з якою в разі невиплати нарахованого доходу податок на доходи має бути перераховано протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, за який нараховано, але не виплачено дохід.

На сьогодні, ТзОВ «Фірма-Либідь» подає відомості про виплачені платникам податків доходи та утриманий податок з доходів щокварталу у вигляді Податкового розрахунку за формою № 1ДФ (додаток 17), що не має статусу податкової декларації.

Згідно Податкового кодексу на ТзОВ «Фірму-Либідь» покладається обов'язок:

  • подавати у строки, установлені для податкового кварталу (протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу), податковий розрахунок, що має статус податкової декларації. Зазначені в ньому суми податку, що сплачуються до бюджету, є узгодженими сумами податкових зобов'язань податкового агента і в разі неповної або несвоєчасної сплати стягуються до бюджету разом зі сплатою штрафів та пені;

  • подавати у строки, установлені для податкового місяця (протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб про загальні суми доходів, які нараховано (виплачено, надано) на користь платників податків, та загальні суми податку на доходи фізичних осіб, утримані з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету. Форму такої декларації має бути встановлено центральним податковим органом.

Щоквартальний податковий розрахунок і щомісячна податкова декларація повинні подаватися незалежно від того чи виплачує Товариство доходи фізичним особам.

Підприємство несе відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності про суми доходів нарахованих (виплачених) на користь платників податків та суми утриманого з них податку.