Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
118.16 Кб
Скачать
    1. .Екологічний податок

Одним із численних нововведень Податкового кодексу України є прихід загальнодержавного екологічного податку на заміну колишньому збору за забруднення навколишнього природного середовища.

Кодексом передбачається справляння екологічного податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення через податкових агентів, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю паливом.

Таким чином, екологічний податок сплачується платниками податку під час придбання палива, а податковими агентами, які реалізують паливо, цей податок утримується і сплачується до бюджету.

Обчислення екологічного податку проводиться податковими агентами самостійно. Тобто, платники податку, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення у разі використання ними палива, не складають звітів з цього податку.

Платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, фізичні та юридичні особи на території України, що здійснюють:

  • викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення ;

  • скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;

  • розміщення відходів у спеціально для цього відведених місцях, крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини;

  • утворення радіоактивних відходів;

  • тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Не є платниками податку за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) суб'єкти діяльності у сфері використання ядерної енергії, які:

  • до останнього календарного дня (включно) звітного кварталу, у якому придбано джерело іонізуючого випромінювання, уклали договір щодо повернення відпрацьованого закритого джерела іонізуючого випромінювання за межі України до підприємства - виробника такого джерела;

  • здійснюють поводження з радіоактивними відходами, що утворилися внаслідок Чорнобильської катастрофи, в частині діяльності, пов'язаної з такими відходами.

Не є платниками податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк, державні спеціалізовані підприємства з поводження з радіоактивними відходами, основною діяльністю яких є зберігання, переробка та захоронення тих радіоактивних відходів, що знаходяться у власності держави, а також дезактивація радіаційно-забруднених об'єктів.

Не є платниками податку за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах суб'єкти господарювання, які мають ліцензію на збирання і заготівлю відходів як вторинної сировини, провадять статутну діяльність із збирання і заготівлі таких відходів, що розміщуються на власних територіях (об'єктах), та надають послуги у цій сфері.

Об'єктом та базою оподаткування є:

  • обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами;

  • обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються безпосередньо у водні об'єкти;

  • обсяги та види (класи) відходів, що розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах протягом звітного кварталу, крім обсягів та видів (класів) окремих відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання, які мають ліцензію на збирання і заготівлю окремих видів відходів як вторинної сировини і провадять статутну діяльність із збирання і заготівлі таких відходів;

  • обсяги та види палива, реалізованого податковими агентами;

  • обсяги та категорія радіоактивних відходів, що утворюються внаслідок діяльності суб'єктів господарювання та/або тимчасово зберігаються їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк;

  • обсяги електричної енергії, виробленої експлуатуючими організаціями ядерних установок (атомних електростанцій).

ТзОВ «Фірма-Либідь» сплачує суму нарахованого податкового зобов’язання з екологічного податку за звітний квартал за такими показниками:

  • викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин безпосередньо водні об’єкти та розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах;

  • викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення;

  • розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (таблиця 2).

ТзОВ «Фірма-Либідь» сплачує нарахований податок за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, а саме:

  • Оксиди азоту;

  • Окис вуглецю;

  • Теперахлоретилен (таблиця 3).

Таблиця 2

№ з/п

Показник

Значення

1

Сума порахованого податкового зобов’язання з екологічного податку за звітний квартал, гривень з копійками, у тому числі:

1.1

за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин безпосередньо водні об’єкти та розміщення відходів у

135,16

Продовження таблиці 2

спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (далі - податок) (р.1.1.1+ р.1.1.2+ р.1.1.3+ р.1.1.4)

1.1.1

за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (р. 1додатка 1)

37,96

1.1.4

за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (р. 1додатка 4)

97,20

Таблиця 3

№ з/п

Назва забруднюючих речовин

Фактичні обсяги викидів, тонн

Ставки податку в поточному році, грн..коп./т

Суму нарахованого податкового зобов’язання, грн..коп.(к.3*к.4)

1

Нараховано податку за звітний квартал, усього

(р.1.1+ р.1.2)

37,96

1.1

оксиди азоту

0,026

610,50

15,87

1.2

окис вуглецю

0,004

23,00

0,09

1.3

теперахлоретилен

0,022

1000,00

22,00

ТзОВ «Фірма-Либідь» сплачує екологічний податок, у зв’язку з тим, що викиди від звичайної діяльності підприємства забруднюють навколишнє середовище, а саме атмосферне повітря.

При нарахуванні екологічного податку обов’язково заповнюється податкова декларація екологічного податку (додаток 11). Податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником податку здійснювати таке заповнення.

До податкової декларації додаються додатки 1-7, які є її невід’ємною частиною. В разі відсутності у платника необхідних об’єктів оподаткування необхідні додатки не додаються, а рядки податкової декларації прокреслюються.

Податкова декларація, до якої додаються додатки 5,6 або 7, подається разом з копією звітності, передбаченою пунктом 250.7 статті 250 розділу VIII Податкового кодексу України.

Інформація наведена в декларації, додатках, поясненнях (розкриттях), доповненнях є достовірною.

Після заповнення податкової декларації ТзОВ «Фірма-Либідь» зобов’язана самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначеного в поданій податковій декларації, яка надається щоквартально. Сума, що перераховується підприємством зараховується на банківський рахунок органу Державної податкової служби, після надходження податкової декларації.

Підприємство має право звернутися запитом до відповідного органа Державної податкової служби з проханням надати роз’яснення щодо заповнення річної податкової декларації, а орган Державної податкової служби зобов’язаний надати послуги за таким зверненням. Після того як Товариство сплатило податок, банк надає їм банківську виписку (додаток 12), в якій зазначено, що кошти перераховані до бюджету повністю.