Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
118.16 Кб
Скачать
  1. Організаційна характеристика та облікова політика підприємства ТзОв «фірма-Либідь»

Розпочинаючи дослідження «Обліку податків за платежами на підприємстві» перш за все потрібно дати загальну характеристику підприємства на якому воно проводиться.

Товариство з обмеженою відповідальністю – «Фірма-Либідь» діє на підставі Статуту та Свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб’єкта підприємницької діяльності (додаток 1,2), Законів України «Про власність», «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про господарські товари», Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України та чинного законодавства України.

Підприємство створене в результаті реорганізації, шляхом перетворення колективного підприємства фірми «Либідь» є правонаступником всього його майна, прав та обов’язків.

ТзОВ «Фірма-Либідь» є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки у банківських установах, круглу печатку, кутовий штамп з власним найменуванням, бланки, знак для товарів та послуг, іншу атрибутику юридичної особи, може від свого імені укладати договори, набувати майнові та пов’язані з ним немайнові права, нести обов’язки, бути позивачем та відповідачем в суді.

Підприємство у своїй діяльності керується чинним законодавством України, цим Статутом, а також внутрішніми правилами, регламентами та іншими локальними актами ТзОВ «Фірми-Либідь».

Товариство може відкривати філії та представництва з правом відкриття рахунків, затверджувати відповідні положення про них.

Учасниками ТзОВ «Фірми-Либідь» є :

  • Бедричук Людмила Павлівна;

  • Болкуневич Федір Дмитрович;

  • Боровець Надія Петрівна ;

  • Герман Юхим Якович;

  • Данилюк Неоніла Миколаївна;

  • Захарук Галина Василівна.

Майно фірми становлять основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності вартість яких відображається на самостійному балансі.

Джерелами формування майна ТзОВ «Фірми-Либідь» є:

  • майнові та інші внески Учасників;

  • доходи від господарської діяльності;

  • доходи від цінних паперів;

  • добровільні внески та пожертвування юридичних та приватних осіб;

  • інші джерела, що не заборонені чинним законодавством.

Органами управління ТзОВ «Фірми-Либідь» є:

  • вищий орган – Збори Учасників;

  • дирекція;

  • ревізійна комісія.

Керівництво поточною діяльністю фірмою «Либідь» здійснює Дирекція. Дирекцію очолює Генеральний директор – Герман Юхим Якович.

Прибуток підприємства утворюється з надходження від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат.

З балансового прибутку фірми сплачуються проценти по кредитах банків та по облігаціях, а також вносяться передбачені законодавством податки та інші обов’язкові платежі. Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків залишається в повному розпорядженні підприємства.

Напрями використання чистого прибутку визначаються зборами Учасників. По результатам роботи чистий прибуток розприділяється між Учасниками пропорційно їх часткам в Статутному фонді товариства.

Забезпечення створюють на відшкодування наступних (майбутніх) операційних витрат на:

  • виплату відпусток працівникам;

  • додаткове пенсійне забезпечення;

  • виконання гарантійних зобов'язань;

  • реструктуризацію;

  • виконання зобов'язань щодо обтяжливих контрактів тощо.

Треба мати на увазі, що заборонено створювати забезпечення для покриття майбутніх збитків від діяльності підприємства.

ТзОВ «Фірма Либідь» складається з таких підрозділів:

  1. Приймальних пунктів.

  2. Ательє.

  3. Пральні.

Облік на підприємстві ведеться за журнально-ордерною формою обліку.

Журнально-ордерна форма бухгалтерського обліку є найбільш прогресивною серед інших форм обліку. Вперше основні принципи журнально-ордерної форми обліку були сформульовані у 4400-Х роках ХІХ ст. Необхідність в ї виникненні і застосуванні була викликана вимогами удосконалення управління, підвищення оперативності бухгалтерської звітності. Були знайдені нові форми регістрів і принципово поміняна методика відображення господарських операцій у цих регістрах. Було запроваджено два види бухгалтерських регістрів – журнали-ордери і допоміжні відомості.

Основними регістрами бухгалтерського обліку на підприємстві є журнали-ордери. Вони являють собою накопичувальні відомості, в яких систематизації і групування документів ведуться в хронологічному порядку по кореспондуючих рахунках.

Для узагальнення і первинного групування деяких облікових даних, крім основних реєстрів, застосовуються допоміжні реєстри, які господарські операції відображаються на підставі первинних документів по необхідних аналітичних показниках. Записи в облікових регістрах проводять в міру надходження документів або підсумками за місяць залежно від характеру і змісту операції.

В основу побудови журнально-ордерної форми обліку у ТзОВ «Фірми Либідь» покладені такі принципи:

  • здійснення записів у журналах-ордерах у порядку реєстрації операцій тільки по кредиту рахунка кореспонденції з дебетом інших рахунків;

  • поєднання в єдиній системі записів синтетичного та аналітичного обліку;

  • відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій в розрізі показників, необхідних для здійснення контролю, аналізу і складання періодичної і річної бухгалтерської звітності;

  • застосування журналів-ордерів по декількох рахунках, які мають між собою економічний і обліковий зв’язок;

  • застосування облікових регістрів заздалегідь зазначеною кореспонденцією рахунків та показниками, які необхідні для складання періодичної і річної бухгалтерської звітності, а в окремих випадках – з номенклатурою статей аналітичного обліку;

  • застосування місячних, квартальних і річних журналів-ордерів з використанням необхідної кількості вкладених аркушів.

Головним організаційно обліковим документом ТзОВ «Фірми Либідь» є Наказ про облікову політику (додаток 3).

Облікова політика – це сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання і подання фінансової звітності. Товариство самостійно за погодженням із власником або уповноваженим ним органом згідно з установчими документами визначає облікову політику.

Отже, наказ про облікову політику необхідно погоджувати з тим органом, повноваження якого на погодження облікової політики передбачені в статуті.

Проект наказу у ТзОВ «Фірми Либідь» складає головний бухгалтер і подає його на затвердження керівнику підприємства. Керівник уважно ознайомлюється із проектом, дозволяє реально впливати на оподаткування операцій. При затвердженні наказу строк його дії не зазначають. Пов’язано це з ти, що облікова політика повинна застосовуватися послідовно з року в рік, а значить вона встановлюється на підприємстві не на якийсь певний строк, а на весь період його діяльності.

Зміна облікової політики можлива лише у випадках, передбачених Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, і повинна бути обґрунтована та розкрита у фінансовій звітності. Облікова політика може змінюватися лише в тому випадку, якщо фірма змінює статутні вимоги, якщо змінюються вимоги органу, який здійснює функції державного регулювання методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності, або якщо зміна облікової політики забезпечить більш достовірне відображення подій (господарських операції) у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності.

Обов’язки щодо ведення бухгалтерського обліку на підприємстві покладено на бухгалтерію підприємства з штатом працівників 8 чоловік, під керівництвом головного бухгалтера.

Згідно Наказу про облікову політику на підприємстві застосовують форми та системи оплати праці згідно з умовами, передбаченими колективним договором.

Розподіл обов’язків між працівниками здійснює головний бухгалтер. Головний бухгалтер забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності, організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій; забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку на підприємстві. Проте законом передбачено, що керівник підприємства несе відповідальність за організацію обліку на підприємстві (рис. 1.1).

Рис.1.1. Організація обліку на підприємстві.

Бухгалтер з ведення податкового обліку несе відповідальність за ведення підрахунку валових доходів і витрат, складання декларації про прибуток фірми, облік місцевих податків та зборів, звірку розрахунків з бюджетом.

Відповідальність за правильне ведення обліку реалізованих послуг, нарахування податку на додану вартість на послуги прання та хімочищення покладено на бухгалтера по реалізації. Ведення обліку реалізованих матеріалів стороннім організаціям та послуг по оренді приміщень та нарахуванню податку на додану вартість покладено на заступника головного бухгалтера. За даними працівниками закріплено виписування податкових накладних з правом підпису.

Правильна організація бухгалтерського обліку вимагає складання плану документообороту, який повинен визначити порядок оформлення документів, надходження їх до бухгалтерії, опрацювання, використання для записів в облікові регістри та передачі до архіву. Для забезпечення рівномірного руху документів без затримок і накопичення на окремих місцях по кожному виду документів розробляють графік документообороту, в якому передбачається послідовність проходження документів, робота що виконується кожною ланкою, вказуються конкретні виконавці, відповідальність за дотримання встановленого порядку і строків оформлення та опрацювання документів. Документооборот і графік документообороту на кожному підприємстві розробляється головним бухгалтером і затверджується керівником. Проте у ТзОВ «Фірми-Либідь» не розроблені ні план документообороту, ні графік документообороту, що негативно позначається на організації бухгалтерського обліку. Адже, відсутність належного порядку в оформленні й опрацюванні документів є однією з причин відставання обліку складання звітності, неефективності використання облікової інформації для управління господарською діяльністю і контролю. При цьому одним із принципів бухгалтерського обліку є принципи послідовності – постійного (із року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики.

У ТзОВ «Фірми-Либідь» складено план робочих рахунків, який був створений з дня заснування підприємства та змінювався в процесі надання послуг населенню та затвердженням внутрішнього наказу керівником, який діє лише на території даного підприємства. На даний час згідно наказу № 11 від 16.01.2009 року «Про облікову політику» директором ТзОВ «Фірма-Либідь» затверджено робочий план рахунків на основі якого і здійснюється бухгалтерський облік (додаток 4).

ТзОВ «Либідь» складає і подає річну звітність за такими формами, як Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал та баланс (додаток 5,6,7,8). Згідно Звіту про фінансові результати у 2011 році товариство одержало доходів на суму 1674 тис. грн.