Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
118.16 Кб
Скачать
  1. Синтетичний і аналітичний облік за податками і платежами

Облік податків, зборів і платежів ТзОВ «Фірма-Либідь» веде на рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами».

Рахунок 64 «Розрахунки за податками й платежами» призначено для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, що справляються в дохід бюджету.

Порядок справляння таких платежів регулюється чинним законодавством.

За кредитом рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежами» відображаються нараховані платежі до бюджету, за дебетом - належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо.

Рахунок 64 «Розрахунки за податками й платежами» має такі субрахунки:

  • 641 «Розрахунки за податками».

  • 642 «Розрахунки за обов'язковими платежами».

  • 643 «Податкові зобов'язання».

  • 644 «Податковий кредит».

На субрахунку 641 «Розрахунки за податками» ведеться облік податків, які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного законодавства (податок на прибуток, податок на додану вартість інші податки).

На субрахунку 642 «Розрахунки за обов'язковими платежами» ведеться облік розрахунків за зборами (обов'язковими платежами), які справляються відповідно до чинного законодавства та облік яких не ведеться на рахунку 65 "Розрахунки з страхування".

На субрахунку 643 «Податкові зобов'язання» ведеться облік суми податку на додану вартість, визначену, виходячи із суми одержаних авансів (попередньої оплати) за готову продукцію, товари, інші матеріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню (виконанню).

На субрахунку 644 «Податковий кредит» ведеться облік суми податку на додану вартість, на яку підприємство набуло право зменшити податкове зобов'язання.

Аналітичний облік ведуть в розрізі кожного виду податку. Наприклад, податок на додану вартість треба обліковувати окремо від податку на прибуток тощо. Облік розрахунків за податками і платежами треба організувати таким чином, щоб за кожним із них окремо можна було мати дані про нараховані і сплачені суми, заборгованість на кінець місяця. Тому до перших двох субрахунків треба відкрити аналітичні рахунки за назвою податків і платежів.

Згідно робочого плану рахунків Товариства до рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежам» відкрито наступні аналітичні рахунки:

641 «Розрахунки за податками»;

643 «Податкові зобов’язання»;

644 «Податковий кредит».

Основним субрахунком для відображення податку на додану вартість є 641. Субрахунки 643 та 644 використовуються тільки за операціями, що пов’язані з попередніми оплатами для відображення податку на додану вартість. Після того як відбудуться заключні операції (балансуючі) субрахунки закриваються. Субрахунок 643 призначений для обліку податку на додану вартість виходячи із суми одержаних авансів, передоплати за продукцію, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню в майбутньому. Субрахунок 644 обліковують податок на додану вартість виходячи з суми перерахованих, сплачених авансів за матеріальні цінності, роботи, послуги, що будуть надані постачальниками в майбутньому. Всі зведені дані по рахунку 64 переносяться в журнал-ордер №8 (додаток 20), де відображають поточне зобов’язання підприємства за податками.

Операції з ПДВ на підприємстві виникають у зв’язку з придбанням ТМЦ у постачальників та реалізацією наданих послуг громадським та державним установам, організаціям та підприємствам.

Дохід від реалізації послуг у ТзОВ «Фірма-Либідь» обліковується по субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг». По субрахунку ведеться відомість №16 (додаток 21), де записують нарахування і перерахування послуг від замовників. На надані послуги ТзОВ «Фірма Либідь» виписує покупцю наряд-заказ та податкову накладну (додаток 22,23). З відомості №16 всі зведені дані по субрахунку 703 переносяться в журнал-ордер №11 (додаток 24), де відображають поточне зобов’язання підприємства з податку на додану вартість по субрахунку 641.

Журнал-ордер №11 на підприємстві заповнюють за такими рахунками, як 15 «Капітальні вкладення», 27 «Готова продукція», 28 «Товари», 70 «Доходи від реалізації», 301 «Каса», 311 «Рахунки в банках», 37 «Розрахунки з різними дебіторами», 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками», 64 «Розрахунки за податками і платежами».

Крім реалізації послуг фірма надає в оренду приміщення. Оренда надається приватним підприємствам. Облік ведеться по субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами».

На оренду приміщення ТзОВ «Фірма-Либідь» виписує рахунок підприємцю на кількість орендної площі в приміщенні і на послуги якими він користується (додаток 25). Також підприємство до рахунку прикладає податкову накладну, яка є податковим зобов’язанням підприємства (додаток 26). Фірма зобов’язана сплатити в органи Державної податкової служби нарахований податок за надання оренди. Зведені дані по субрахунку 377 також переносяться в журнал-ордер № 11 і відображають поточне зобов’язання з ПДВ.

По закінченню звітного місяця всі дані записуються в Головну книгу у зведених рахунках.