Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
f_nanal_z%28Olq%292.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

18.Аналіз структури та динаміки капіталу підприємства

Вплив фінансового леверіджу (DFL) - процентні зміни у доходах на акцію (власний капітал), які мають місце внаслідок процентних змін у розмірі прибутку до сплати процентів і податків - EBIT.

DFL=(процентні зміни у EPS)/(процентні зміни у EBIT).

Для практичних розрахунків використовують наступну формулу

Фактично ця формула визначає величину фінансового ризику при використанні боргу. Чим більше DFL тим більше:

  • для банкіра ризик неповернення кредиту з процентами,

  • для інвестора ризик падіння дивіденду і ціни акцій.

Підвищення фінансового леверіджу призводить до зростання доходу на акцію і у свою чергу - до зростання ціни акцій. У той же час, використання фінансового леверіджу підвищує ризик, що впливає на зменшення ціни акцій. Завдання фінансового менеджера у процесі аналізу - визначити зміну співвідношення між ризиком і очікуваним доходом.

Як відомо, підприємець використовує борг для того, щоб додатковий прибуток - різниця між прибутковістю активів і ставкою проценту по боргу, збільшувала прибутковість власного капіталу. Отже приріст прибутковості власного капіталу (EPS) залежить від двох чинників:

а) різниці між прибутковістю активів і процентом по боргу помножена на рівень податкового щита - так званий диференціал леверіджу - приблизно

d = (2/3) *(прибутковість активів - процент по боргу),

б) співвідношення між боргом і власним (акціонерним) капіталом - так зване плече леверіджу - D/S.

19. Аналіз оборотності та тривалості обороту капіталу.

Коефіцієнт оборотності = виручка/капітал

Тривалість 1 обороту = (капітал*360)/виручка

 

 

 

відхилення

Виручка від реалізації продукції

620,00

440,00

-180,00

Середня сума капіталу

4552,00

5260,50

708,50

Коефіцієнт оборотност капіталу

0,14

0,08

-0,06

Тривалість 1 обороту

2643,096774

4304,045455

1660,95

Сума залучення коштів з обігу в зв’язку з уповільненням оборотності капіталу =

= (Виручка факт*∆тривалість обороту)/ 360

=(440*1660,95)/360 = 2030,05 тис грн.

Сума недоотримання прибутку підприємством= ∆Коефіцієнт оборотності*Коеф рентабельності продажу план*Капітал факт

Сума недоотримання прибутку підприємством= (-0,06)*0,27*5260,5 = -85,22 тис грн

Отже, в результаті сповільнення тривалості 1 обороту підприємство недоотримало 85,22 тис грн..

20.Сутність ліквідності під-ва та її значення для оцінки фін. Стану

Ліквідність фірми – це здатність фірми перетворювати свої активи у гроші для покриття усіх необхідних платежів поступово, як настає строк сплати. Фірма, оборотний капітал якої складається переважно з грошових коштів та короткострокової дебіторської заборгованості, як правило вважається більш ліквідною, ніж фірма, оборотний капітал якої складається переважно з запасів. Всі активи фірми в залежності від ступеня ліквідності, тобто швидкості перетворення у грошові кошти, можна умовно підрозділити на наступні групи.

1. Найбільш ліквідні активи (A1) – суми по всіх статях грошових коштів, які можуть бути використані для виконання поточних розрахунків негайно. До цієї групи включають також короткострокові фінансові вкладення (цінні папери). 2. Активи, що швидко реалізуються2) – активи, для обернення яких у готівку необхідне певний час. До цієї групи можна включити дебіторську заборгованість (платежі по котрій очікуються протягом 12 місяців після звітної дати), інші оборотні активи. Ліквідність цих активів різна і залежить від суб’єктивних та об’єктивних факторів: кваліфікації фінансових робітників фірми, взаємостосунків з платниками та їх платоспроможності, умов надання кредитів покупцям, організації вексельного обернення. 3. Активи, що повільно реалізуються (Аз) – найменш ліквідні активи – це запаси, дебіторська заборгованість (платежі по котрій очікуються більш ніж через 12 місяців після звітної дати), податок на додану вартість по придбаним цінностям. Бажано, використовуючи дані аналітичного обліку, зменшити податок на додану вартість на суму, що буде відновлена з прибутку фірми. Товарні запаси не можуть бути продані до тих пір, поки не буде знайдено покупця. Запаси сировини, матеріалів і незавершеної продукції можуть вимагати попередньої обробки, перш ніж їх можна буде продати та перетворити у готівкові кошти. Варто звернути увагу на те, що стаття «Розходи майбутніх періодів» не включаються до цієї групи. 4. Активи, що важко реалізуються4) – активи, які призначені для використання в господарській діяльності протягом відносно тривалого періоду часу. До цієї групи можна включити статті I розділу активу балансу «Позаоборотні активи».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]