Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
f_nanal_z%28Olq%292.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать
  1. Аналіз стану нормативних оборотних коштів по статтях

Ефективне використання фінансових ресурсів визначається їх оборотністю. Термін "оборотний капітал" (або в практиці роботи українських підприємств "оборотні кошти") характеризує поточні активи підприємства.

Аналіз нормованих оборотних коштів проводиться як в цілому, так і за окремими балансовими статтями, всередині статей - за групами, усередині груп - за видами для виявлення змін або недостач цінностей. Стан виробничих запасів аналізують за даними аналітичного обліку сировини, матеріалів, палива та інших цінностей, що його ведуть на складах матеріально відповідальні особи і бухгалтерія. Необхідно визначити запас за кожним видом оборотних коштів у днях. Для цього наявний залишок ділять на їх середню витрату. Часто нормативів оборотних коштів не дотримуються через їх недостатню обґрунтованість. Тому у випадках, коли відхилення від нормативів неможливо точно пояснити, потрібно перевірити правильність розрахунку нормативів. Для ліквідації понаднормативних запасів необхідно скоротити закупівлю тих матеріалів, що є в надлишку, реалізувати непотрібні матеріали, зменшити незавершене виробництво, ужити необхідних заходів для забезпечення відвантаження покупцям усієї готової продукції.

Методика аналізу оборотності оборотних коштів полягає в порівнянні показників оборотності оборотних коштів підприємства за звітний період з аналогічними показниками за минулий звітний період. У такий спосіб виявляються тенденції поліпшення або погіршання. Ця інформація корисна для акціонерів, можливих інвесторів, потенційних покупців, постачальників та ін. такі показники оборотності оборотних коштів: 1. Середній залишок оборотних коштів у цілому (або будь-якого з їх видів) обчислюється за формулою середньої хронологічної. Для цього беруть підсумки залишків 2-го розділу активу балансу і за формулою середньої арифметичної визначають середньорічний залишок. 2. Коефіцієнт оборотності - це кількість оборотів, що їх роблять оборотні кошти за період, який аналізується. Цей коефіцієнт характеризує розмір обсягу виручки від реалізації в розрахунку на одну гривню оборотних коштів. Коефіцієнт оборотності засобів - це фондовіддача оборотних коштів. 3. Тривалість одного обороту в днях (То) - визначається за формулою: То=Д:Од, де То - тривалість одного обороту в днях; Д- кількість днів періоду, що аналізується (90, 360); Од - оборотність оборотних коштів у днях. 4. Коефіцієнт завантаження коштів в обороті (Кз). Він показує суму оборотних коштів, що авансуються на 1 грн виручки від реалізації, і визначається за формулою: Кз=[СЗ:Р]100, де Кз -коефіцієнт завантаження коштів в обороті; СЗ - середній залишок оборотних коштів, грн; Р - виручка від реалізації продукції, грн; 100 - переведення грн у коп. Коефіцієнт завантаження коштів в обороті (Кз) - величина, обернена до коефіцієнта оборотності оборотних коштів (Ко). Що менший коефіцієнт завантаження коштів, то ефективніше використовуються оборотні кошти.

  1. Аналіз кредиторської та дебіторської заборгованності.

ДЗ становить значну питому частку в складі поточних активів та істотно впливає на фінансовий стан підприємства. Джерелом аналізу ДЗ є баланс підприємства; для внутрішнього аналізу використовують також дані аналітичного обліку.

У найзагальнішому вигляді зміни в обсязі ДЗ та КЗ за звітний період можуть бути охарактеризовані даними горизонтального та вертикального балансу.

Особливу увагу в аналізі ДЗ приділяють статті “Деб заборгованність за товари, роботи, послуги”, яка становить найбільшу питому частку в загальній сумі ДЗ.

З метою аналізу розрахунків з покупцями і замовниками вкладаються аналітичну такблицю. За даними такої таблиці визначають :

1)загальну суму ДЗ

2)заборгованність окремих покупців, замовників, заборгованність строком понад один рік.

За даними бухгалтерської звітності можна визначити низку показників, що характеризують стан ДЗ:

  1. оборотність ДЗ = виручка від реалізації / середня величина ДЗ

  2. період погашення ДЗ = 360 днів / оборотність ДЗ

  3. частка ДЗ у загальному обсязі поточних активів = (частка ДЗ в поточних активах / ДЗ)*100

  4. відношення середньої величини ДЗ до виручки від реалізації = сер величина ДЗ / виручка від реалізації

  5. частка сумнівної дебіторської заборгованнсті у загальному обсязі заборгованності , %.

Аналіз КЗ починається з вивчення складу і сруктури КЗ за даними форми 1 “Баланс”.

Для цього розраховують питому частку кожного виду кредиторської заборгованності у загальній сумі. Такі показники обчисоюються за звітом і за планом, а порівнюючи їх , визначають відхиленя в структурі кредиторської заоргованості, встановлюють причини змін її окремих складових і розробляють заходи до врегулювання заборгованності, особливо тих її складових, які негативно впливають на діяльність підприємства.

Деталізація аналізу КЗ може проводитися з використанням запропонованної вище методики аналізу ДЗ.

Оборотність КЗ розраховується за такою ж формулою, з тією лише відмінністю, що в знаменнику відображають суму обороту для закупівлі сировини, матеріалів тощо.

Аналіз стану ДЗ та КЗ на кінець звітного періоду передбачає також порівняльний аналіз їх.

Результатом такого аналізу може бути виявлення:

-збільшення або зменшення ДЗ;

-збільшення або зменшення КЗ.

Як збільшення, так і зменшення ДЗ та КЗ можуть призвести до негативних наслідків для фінансового стану підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]