Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
f_nanal_z%28Olq%292.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

21. Основні пок-ки оцінки ліквідності під-ва

Показники ліквідності використовуються для оцінки здатності фірми виконувати свої короткострокові зобов’язання. Вони дають уявлення не тільки про платоспроможність фірми на даний момент, але і у випадку надзвичайних подій.

Загальну оцінку платоспроможності дає коефіцієнт покриття, котрий в економічній літературі називають також коефіцієнтом поточної ліквідності, коефіцієнтом загального покриття. Коефіцієнт покриття дорівнює відношенню поточних активів до короткостроковим зобов’язанням і визначається наступним образом:

Коефіцієнт покриття вимірює загальну ліквідність і показує, у якій мірі поточні кредиторські зобов’язання забезпечуються поточними активами, тобто скільки грошових одиниць поточних активів припадає на 1 грошову одиницю поточних зобов’язань. Якщо співвідношення менше, ніж 1:1, то поточні зобов’язання перевищують поточні активи. Встановлено норматив цього показника, який дорівнює 2, для оцінки платоспроможності та задовільної структури балансу. Якщо коефіцієнт покриття високий, то це може бути зв’язано з уповільненням оберненості засобів, вкладених у запаси, невиправданим ростом дебіторської заборгованості. Постійне зниження коефіцієнта означає збільшення ризику неплатоспроможності. Доцільно цей показник порівнювати з середніми величинами по групах аналогічних підприємств. Однак цей показник є досить укрупненим, оскільки у ньому не враховується ступінь ліквідності окремих елементів оборотного капіталу.

Коефіцієнт швидкої ліквідності (суворої ліквідності) являється проміжним коефіцієнтом покриття і показує, яка частина поточних активів за мінусом запасів і дебіторської заборгованості, платежі по котрій очікуються більш ніж через 12 місяців після звітної дати, покривається поточними зобов’язаннями. Коефіцієнт швидкої ліквідності розраховується за формулою:

Він допомагає оцінити можливість погашення фірмою короткострокових зобов’язань у випадку її критичного положення, коли не буде можливості продати запаси.

Цей показник рекомендується у межах від 0,8 до 1,0, але може бути надзвичайно високим через невиправданого росту дебіторської заборгованості. У роздрібній торгівлі цей коефіцієнт може знижуватися до 0,4 – 0,5.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності визначається відношенням найбільш ліквідних активів до поточних зобов’язань і розраховується за формулою

Цей коефіцієнт являється найбільш жорстким критерієм платоспроможності і показує, яку частину короткострокової заборгованості фірма може погасити найближчим часом. Його величина має бути не нижче 0,2.

Різні показники ліквідності важливі не тільки для курівників і фінансових робітників підприємства, вони представляють інтерес для різних споживачів аналітичної інформації: коефіцієнт абсолютної ліквідності – для постачальників сировини і матеріалів, коефіцієнт швидкої ліквідності – для банків; коефіцієнт покриття – для покупців і власників акцій та облігацій підприємства.

Якщо у фірми показники відхиляються від значень, що рекомендовані, то аналітик повинен з’ясувати причину цього.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]