Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
f_nanal_z%28Olq%292.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

4. Показники фінансової стійкості підприємства.

Фінансова стійкість характеризує ступінь фінансової незалежності підприємства щодо зволодіння своїм майном і його використання; можна оцінювати за різними критеріями:

-рівнем покриття матеріальних обігових коштів (запасів) стабільними джерелами фінансування;

-платоспроможністю підприємства;

часткою власних або стабільних джерел у сукупних джерелах фінансування.

Сутність фінансової стійкості підприємства у термінах платоспроможності постає у забезпеченості запасів і витрат джерелами фінансування. Джерелами формування матеріальних запасів (МЗ) виступають: власні оборотні кошти (ВОК), короткострокові кредити і позики (КК), розрахунки з кредиторами по товарних операціях (КЗ). У залежності від співвідношення між запасами і джерелами їх формування виділяють наступні типи фінансової стійкості:

  • Абсолютна фінансова стійкість МЗ<ВОК. Це означає, що усі матеріальні запаси і витрати повністю покриваються власними оборотними коштами, а підприємство не залежить від зовнішніх джерел фінансування. Подібна позиція не тільки практично не зустрічається, вона є у певній мірі програшною, оскільки не використовує переваг фінансового леверіджу.

  • Нормальна фінансова стійкість ВОК<МЗ<(ВОК+КК+КЗ). У даній ситуації підприємство використовує нормальні власні й залучені джерела фінансування.

  • Нестійке фінансове положення МЗ=(ВОК+КК+КЗ+Д), де Д – джерела, що перекривають нестачу звичайних джерел фінансування матеріальних запасів і витрат.

Кризове фінансове положення МЗ>(ВОК+КК+КЗ+Д) – підприємство знаходиться на межі банкрутства, оскільки грошові кошти, короткострокові цінні папери і дебіторська заборгованість не покриваються кредиторською заборгованістю і простроченими позиками.

Сукупність покзників, що характеризують фінансову стійкість підприємства щодо самостійності, незалежності у викоритсанні власних коштів.

  1. Коефіціент автономії (к.концентрації власного капіталу) К (авт) = Власний капітал / пасиви

  2. коефіціент фінансової залежності К (ф з) = Пасиви / Власний капітал

  3. Коефіціент співвідношення залучених і власних коштів К (з/в) = Залучені кошти / Власний капітал

  4. коефіціент мобільності К (о/н) = оборотні активи / Необоротні активи

  5. К. Маневренності власного капіталу = Власні обігові кошти / Власний капітал

  6. К. Забезпечення власними обіговими коштами запасів К(зап) = ВОК / запаси

  7. К.довгострокового залучення позикових коштів К (д.з.) = Довгострокові зобовязання / (Довгостр зобовязання + Власний капітал)

  8. К. Структури довгострокових вкладень К (с.д.в.) = ДЗ / Необоротні активи

  9. К. Короткострокової заборгованності К (к.з) = короткостр зобовязання / зобовязанняї

  10. К. Кредиторської заборгованності К (кр.з) = Кред заборгованність / зобовязання

  11. Співвідношення між КЗ та ДЗ К (к/д) = Деб заборгованність / Кред заборгованність

5. Аналіз наявності власних оборотних коштів підприємства. Забезпеченність власними оборотними коштами.

Аналіз стану оборотних коштів підприємства передбачає виконання наступних дій:

  • оцінку відхилення суми оборотних коштів від їх планової (нормативної) величини, що є фактично оцінкою забезпеченості підприємства оборотними коштами,

  • аналіз причин, що обумовили зміни загальної суми власних оборотних коштів і причин формування надлишку (нестачі) власних оборотних коштів.

  • аналіз іммобілізації оборотних коштів підприємства.

  • Аналіз забезпеченості підприємства власними оборотними коштами

  • Абсолютна фінансова стійкість МЗ<ВОК. Це означає, що усі матеріальні запаси і витрати повністю покриваються власними оборотними коштами, а підприємство не залежить від зовнішніх джерел фінансування.

  • Нормальна фінансова стійкість ВОК<МЗ<(ВОК+КК+КЗ). У даній ситуації підприємство використовує нормальні власні й залучені джерела фінансування.

  • Нестійке фінансове положення МЗ=(ВОК+КК+КЗ+Д), де Д – джерела, що перекривають нестачу звичайних джерел фінансування матеріальних запасів і витрат. Кризове фінансове положення МЗ>(ВОК+КК+КЗ+Д) – підприємство знаходиться на межі банкрутства, оскільки грошові кошти, короткострокові цінні папери і дебіторська заборгованість не покриваються кредиторською заборгованістю і простроченими позиками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]