Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
f_nanal_z%28Olq%292.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

30. Аналіз ділової активності підприємств

Коефіцієнти ділової активності дозволяють проаналізувати, на скільки ефективно підприємство використовує свої кошти. Як правило, до цієї групи відносяться різні показники оберненості.

Показники оберненості мають більше значення для оцінки фінансового становища фірми, оскільки швидкість оберту коштів, тобто швидкість перетворення їх в грошову форму, справляє безпосередній вплив на платоспроможність підприємства. Крім того, збільшення швидкості оберту коштів за інших рівних умов відбиває підвищення виробничо-технічного потенціалу підприємства.

В фінансовому менеджменті найбільш часто використовуються наступні показники оберненості:

Коефіцієнт оберненості активів

Коефіцієнт оберненості активів – це відношення виручки від реалізації продукції до всього підсумку активу балансу – характеризує ефективність використання фірмою всіх наявних ресурсів, незалежно від джерел їх залучення, тобто показує, скільки разів за рік відбувається повний цикл виробництва та обігу, що приносить відповідний ефект у вигляді прибутку, або скільки грошових одиниць реалізованої продукції принесла кожна грошова одиниця активів.

К об.акт = Чиста виручка / Середньорічна сума активів

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

За цим коефіцієнтом відслідковують, скільки разів в середньому дебіторська заборгованість перетворювалась в грошові кошти протягом звітного періоду.

Коефіцієнт розраховується шляхом ділення виручки від реалізації продукції на середньорічну вартість чистої дебіторської заборгованості:

К обор.деб.заб. = 365 / (Чиста виручка від реалізації / Чиста середньроіч. деб. заборгованість)

Коефіцієнт оборотності матеріально-виробничих запасів

Даний коефіцієнт відображає швидкість реалізації цих запасів. Він розраховується діленням собівартості реалізованої продукції на середньорічну вартість матеріально-виробничих запасів. Для розрахунку коефіцієнта в днях необхідно 360 або 365 днів поділити на відношення собівартості реалізованої продукції до середньорічної вартості матеріально-виробничих запасів. Тоді можна взнати, скільки днів потрібно для продажу (без оплати) матеріально-виробничих запасів.

К обор.мат.зап. = 365 / (Собіварт. реаліз. прод. / Середньоріч. варт. мат.-вир. запасів)

Чим вищий показник оберненості запасів, тим більш ліквідну структуру мають оборотні кошті і тим стабільніший фінансовий стан підприємства.

  1. Оборотність активів, ресурсовіддача, коефіцієнт трансформації (Кт)=Чиста виручка від реалізації продукції/Активи

  2. Фондовіддача (Фо.ф.)=ЧВ/Основні виробничі фонди

  3. Коефіцієнт оборотності обігових коштів (Ко)=ЧВ/Обігові кошти

  4. Період одного обороту обігових коштів (днів) (Чо)=360/Ко

  5. Коефіцієнт оборотності запасів (Ко.з.)=Собівартість реалізації/Середні запаси

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]