Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP_pitannya-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
393.22 Кб
Скачать

12.Необхідність,розвиток і суч стан мед страх

Важливим елементом системи страхової медицини є медичне страхування. Медичне страхування – вид особистого страхування на випадок втрати здоров’я від хвороби або внаслідок нещасного випадку. Медичне страхування застосовується з метою мобілізації та ефективного використання коштів на покриття витрат на медичне обслуговування страхувальників.

Медичне страхування пов'язане із компенсацією витрат громадян, які обумовлені одержанням медичної допомоги, а також інших витрат, спрямованих на підтримку здоров'я.

Об'єктом страхування є майнові інтереси, які не суперечать чинному законодавству України, пов'язані із здоров'ям страхувальника (застрахованої особи), а саме – витрати, які пов’язані із отриманням медичної допомоги або медичних послуг при порушенні стану здоров’я, хворобою та втратою працездатності застрахованої особи. Отже, об'єктом медичного страхування є життя і здоров'я громадян. Мета його проведення полягає в забезпеченні громадянам у разі виникнення страхового випадку можливості одержання медичної допомоги за рахунок накопичених коштів і фінансування профілактичних заходів.

У сучасних умовах у страховій медицині необхідно сформувати продуману державну й регіональну політику цін, оскільки штучне страхування їх на послуги охорони здоров'я знижує якість медичної допомоги населенню. Але в цьому має підтримуватись відповідність між темпами зростання доходів населення, показниками стану суспільного та індивідуального здоров'я й темпами зростання цін на медичні послуги. регулювання цін необхідно здійснювати економічними методами, недопускаючи введення штучних обмежень та адміністративного тиску. Найважливіше питання – це готовність страхових організацій забезпечити реальну ефективно діючу систему медичного страхування. Суть цієї системи полягає в організації медичного забезпечення, оскільки в даному контексті поєднані бюджетне фінансування страхової медицини шляхом обов'язкового комерційного страхування, а також страхової медицини добровільного страхування. Поєднання цих трьох складових дасть досить ефективну систему медичного забезпечення, яка по суті своїй повинна будуватись на гарантіях бюджетного фінансування, обов'язкового медичного страхування. Ці дві складові мають забезпечити не менше 80% всіх потреб у наданні медичних послуг.

13.Показники якості страх прод та сервісу при реаліз стах послуг

Страховий продукт - поняття більш складне, ніж безпосередньо страхова послуга. І включає в себе наступні основні параметри: об'єкт та предмети страхування, перелік страхових ризиків та виключень, страхова сума, страхова премія (страхові внески); страхові тарифи та можливість їх коригування залежно від параметрів страхування та факторів страхового ризику; додаткові та супутні послуги; технології просування послуги; післяпродажні послуги; організація системи страхових виплат. При цьому можна ставити питання про впровадження системи менеджменту якості на всіх стадіях життєвого циклу страхового продукту: • планування якості страхової послуги - застосовується при розробці нових страхових продуктів; • управління якістю страхового продукту - виконання всього комплексу заходів, спрямованих на виконання вимог до якості; • забезпечення якості страхового продукту - діяльність, спрямована в першу чергу на створення впевненості у досягненні цілей управління якістю з найменшими витратами; • підвищення якості страхового продукту - діяльність, спрямована на збільшення здатності страхової організації виконати вимоги до підвищення якості при незмінності ціни. Слід зазначити, що багато з цих завдань вирішуються при розробці та впровадженні концепції страхового маркетингу в страховій організації, однак, мають і свою специфіку. Так, виходячи з даних цілей і завдань з управління якістю страхового продукту, можна сформулювати поняття «управління якістю страхового продукту» як діяльність з керівництва та управління страховою організацією стосовно до необхідної якості надаваних споживачам страхових і супутніх їм додаткових послуг, пов'язаних зі страхуванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]