Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP_pitannya-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
393.22 Кб
Скачать

60.Дайте характеристику обов’язковому страхуванні від нещасних випадків на транспорті і порядок виплати страхових сум.

Транспорт - джерело підвищеної небезпеки щодо осіб, які експлуатують його та тих, що ним користуються. Саме тому, за чинними в Україні умовами, обов'язко­вому страхуванню від нещасних випадків підлягають:

• пасажири залізничного, морського, внутрішнього водного, авто­мобільного і електротранспорту (крім внутрішнього міського) під час поїздки або перебування на вокзалі, в порту, на станції, пристані;

• працівники транспортних підприємств незалежно від форм влас­ності та видів діяльності, які безпосередньо зайняті на транспортних перевезеннях

Пасажири вважаються застрахованими з моменту оголошення по­садки в транспор­тний засіб до моменту завершення поїздки, а водії – тільки на час об­слуговування поїздки.

Страхув-ми з цього виду страхування виступають самі па­сажири, які сплачують страх платіж додатково при оплаті про­їзного квитка, а для водіїв — юридичні особи і громадяни — власники т/з, які страхують водіїв на час обслуговування поїздок.

Страховий платіж становить для пасажирів у межах однієї області в розмірі до 2%, а на маршрутах приміського сполучення до 5% вартості проїзду. Страховий платіж за водіїв визначається у розмірі до 1% страхової суми за кожного застрахованого. У разі перевищення обсягів надх-нь стр премій над виплатами стр-ки відрах-ть тр орг-ціям до 50% зазначених сум на фін-ня запобіжних заходів.

Страхову ∑ встановлено в розмірі 500 н.м. доходів громадян.

До страхових випадків належать:

• загибель або смерть застрахованого внаслідок нещасного випад­ку на ТР;

• одержання застрахованим травми внаслідок нещасного випадку на ТР при встановленні йому інвалідності;

• тимчасова втрата застрахованим працездатності внаслідок неща­сного випадку на ТР.

Розмір виплати стр суми залежить від ступеня втрати праце­здатності чи смерті застрах-го.

61.Страхування вантажів, що перевозяться автомобільним транспортом,»авто-карго»

Страхування вантажів – один з найпопулярніших видів страхування в світі, при чому особливе місце в світовій практиці страхування займає страхування вантажів, що перевозяться морським транспортом, зважаючи на важливість, а водночас і ризиковість даного виду транспорту.

При страхуванні вантажів (або багажу) страховиком надається покриття за наступними умовами, які, в Правилах страхування багатьох як вітчизняних, так і зарубіжних страховиків, співпадають з, так званими, Оговорками інституту страховиків Ллойду щодо страхування вантажів, згідно яких виділяють три окремі групи ризиків: “ З відповідальністю за всі ризики” (покриття всіх ризиків: погане паркування, природні властивості товару, військові ризики, заворушення, страйки), “З відповідальністю за окрему (незагальну) аварію”, ”Без відповідальності за пошкодження , крім випадків катастрофи”. На цих умовах відшкодовуються збитки, які сталися внаслідок випадковостей та небезпек перевезення (транспортування), а саме:

1. Від пошкодження чи повної загибелі застрахованого вантажу (багажу) чи його частини , в наслідок:

2.Загибель чи пошкодження застрахованого вантажу (багажу), що стало наслідком:

3.Витрати по загальній аварії і рятуванню

4. Всі необхідні і цілеспрямовано проведені витрати по рятуванню вантажу (багажу),

Страхова сума визначається на підставі документів, що підтверджують вартість вантажу (багажу).

Страхові тарифи визначається виходячи з покриття, обраного Страхувальником, причому покриття А – найбільш дороге, а С, відповідно, - найбільш дешеве.

Відповідальність Страховика починається з моменту, коли вантаж (багаж) буде взятий на складі в пункті відправки для перевезення і продовжується на протязі всього перевезення по визначеному маршруту.

Відповідальність Страховика закінчується: коли вантаж (багаж) доставлений на склад вантажоодержувача чи остаточне (кінцеве) місце зберігання в обумовленому в Договорі страхування при цьому пункті призначення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]