Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP_pitannya-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
393.22 Кб
Скачать

39.Необхідність страхового захисту життя та пенсій громадян

Стр-ня життя є підгалуззю особистого стр-ня.

Ризики, які існують при страхуванні життя, пов'язані з невизначе­ністю тривалості для кожного окремого страхувальника.

Страхування життя передбачає відповідальність страхової компанії в разі смерті страхувальника (застрахованого) під час дії договору страхування або дожиття до певного обумовленого в договорі строку.

Як показує світовий досвід, страхування життя завжди розглядало­ся як вигідне вкладення грошей. Страхувальник (застрахований) за до­говором страхування життя може розраховувати на страхову ∑ або пенсію у разі дожиття до закінчення договору, що є засобом накопи­чення коштів. Страхування життя може бути й захистом спадщини страхувальника, оскільки дає йому змогу передбачити наслідки своєї смерті для близьких і визначити частку спадщини, що призначається кожному з них.

При проведенні страхування життя основними випадками є дожит­тя до закінчення строку страхування або смерть страхувальника (застрахованого) протягом його дії. Саме тому страховій компанії по­трібно визначити ймовірність цих подій.

Існують такі види стр-ня життя: змішане стр-ня життя, стр-ня дітей, стр-ня до вступу в шлюб (весільне), довічне стр-ня, стр-ня додаткової пенсії.

Пенсійне забезпечення може бути здійснене шляхом купівлі інди­відуальних страхових полісів у страхових компаній. Договори страхування укладаються як індивідуально, так і з гру­пою осіб.

Пенсійне стр-ня передбачає, що СК здійснює застрах особі виплати, які пов'язуються з виходом на пенсію (страхування додаткової пенсії) або віком, установленим договором стр-ня. Відповід-сть СК за договорами стр-ня дод пенсії може бути розширена за домовленістю сто­рін. Так, додатково до умов договору стр-ня дод- пенсії СК може взяти на себе відповід-сть здійснити ви­плати в разі настання нещ випадку або смерті страхув-ка (застрах). СК може надати страхувальникові можливість укласти договір страхування на користь іншої особи.

Індив договори стр-ня дод пенсії уклад-ся з дієздатними особами з урах віку, статі і незалежно від стану здоров’я.

Страхова сума обумов-ся при уклад-ні договору. При її визначенні врах-ся розмір поточних виплат, які має здійснити СК, а також додатк виплати.

Страхув-ві надається право сплатити стр платежі за 1раз або періодичними внесками. Розмір стр внесків залежить від стр суми, віку і статі страхув-ка (застрах-го).

40.Охарактеризуйте ст-ня «делькредере» кредитних ризиків автотранспортних засобів громадян

Історичний прообраз страхування кредитів убачається в комісійній операції, за умовами здійснення якої укладалася додаткова угода, названа делькредере. Комісіонер за відповідну додаткову винагороду, яка вважалася платою за взяття ризику комісійної операції, гарантував комітентові, що вексель на проданий у кредит товар буде викуплено у визначений термін. Отже, угода делькредере набувала характеру вексельної поруки, згідно з якою в разі неповернення боргу третьою стороною комісіонер зобов’язаний був виплатити відшкодування комітентові у повному обсязі заборгованості. Це означає, що широковідома комісійна операція являла собою початкову форму страхування кредитів з усіма необхідними атрибутами страхової операції: ризиком неповернення кредиту, визначеним обсягом відповідальності, страховою премією у формі додаткової винагороди та реальним відшкодуванням збитків.Таке страхування може здійснюватися у двох варіантах. У першому кредитор (страхувальник) страхує загалом усю заборгованість до повернення всіма його боржниками. У другому варіанті кредитор страхує заборгованість кожного позичальника зокрема. Щоправда, істотним недоліком другого варіанта є можливість селекції ризиків, тобто передання на страхування лише «поганих» ризиків, а тому страховики звертаються до нього дуже неохоче.У разі делькредерної форми організації страхових відносин кредитори (банки, інвестори та інші) відіграють роль страхувальників і застрахованих одночасно, а тому страхові відносини обмежуються лише стосунками між двома сторонами — страховиком і страхувальником. Делькредерне страхування складається з двох груп страхових відносин: страхування товарних кредитів і страхування фінансових (грошових) кредитів. У першій групі страховий захист забезпечується як внутрішньому, так і зовнішньому (експортно-імпортному) товарообігу, який здійснюється на кредитній основі. Другу групу делькредерного страхування становлять операції зі страхування фінансових кредитів, тобто переважно тієї частини споживчих кредитів та кредитів під інвестиційні потреби, яка видана у грошовій формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]