Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP_pitannya-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
393.22 Кб
Скачать

33.Етапи проходження страх угоди.

Загальне поняття угоди визначено Цивільним кодексом України. У статті 41 Кодексу зазаначено, що угодами визначаються дії громадян та організацій, спрямовані на встановлення, зміну або припинення цивільних прав або обовязків.

Таким чином, угода розглядається як процес. Особливо характерним є наявність процесу для страхової угоди, оскільки ця угода, як правило, в часі.

Етапи страхової угоди:

  1. подання страхувальником заяви;

  2. андерайтинг, тобто вирішення питання про прийняття запропонованого ризику на страхування, а також визначення основних умов страхування стосовно даного ризику;

  3. укладання договору страхування, тобто узгодження всіх істотних моментів договору між сторонами, встановлення взаємних прав та обовязків;

  4. врегулювання претензій страхувальника і виплата страхового відшкодування або закінчення дії договору, якщо страхова подія не настала.

Кожен з цих етапів має своє конкретне значення і відіграє свою особливу роль у проходженні страхової угоди, хоча не завжди на практиців рамках однієї годи мають місце всі чотири етапи. Це залежить від характеру страхової угоди і виду страхування. Наприклад, у масових видах страхування, таких як страхування туристів, що відїжджають за кордон, або при страхуванні цивільної відповідальності власників транспортних засобів заява страхувальником не подається і не проводиться андерайтинг, оскільки всі моменти договору визначені страховиком або законодавством. Страхувальнику залишається або погодитися на умови страхування і купити страховий поліс, або відмовитися.

34.Особливості ст-ня монтажних ризиків

Страхувальники: - виробник чи постачальник монтажного об`єкта; - фірми-підрядчики; - покупець монтажного об`єкта; - кредитор.

Об`єкти стр-ня: монтаж та пробний пуск усіх видів машин, механізмів та конструкцій.

Страх. випадки: - пожежа … (як в CAR); - стихійні явища … (як в CAR); - злом, крадіжка; - помилки під час монтажу; - халатність, необережність, злий намір; - коротке замикання, надмірна напруга, електричні дуги, тиск, пошкодження внаслідок відцентрової сили; інші аварійні ситуації тощо.

Винятки: - воєнні, ядерні та страйкові ризики; намір або груба необережність страхувальника або його представників; - недоліки в конструкції, дефекти матеріалу чи помилки при виготовленні; - пошкодження спричинені не зовнішніми факторами; - претензії та неустойки за недоліками наданих послуг.

Термін стр-ня: починається після вивантаження матеріалу на монтаж. майданчику, закінчується в момент завершення всіх робіт з монтажу об`єкту та пробного пуску.

Страхова сума: вартість установок згідно з договором постачання, в тому числі витрати по перевезенню, митний збір, інші збори, витрати з монтажу.

Страхові тарифи: використ. посібники з тарификації, в яких приведена передбачають звичайні ризики, ступінь яких не збільшений. Як і в CAR немає можливості встановити тверді ставки. 35.Діх страховика при настанні страх вип.. розслідування ха-ру і розмірів збитків, оформлення страх акту.

У разі настання страхового випадку страхувальник повинен в обумовлений строк оповістити страхову компанію про випадок. Страхова організація повинна надіслати свого експерта (аварійного комісара) на місце події. Експерт страховика складає аварійний сертифікат (страховий акт). Крім зазначених документів, стравик має право вимагати від страхувальника медичні довідки, довідки з банку, пожежних органів, міліції.

Виплата проводиться страховиком в обумовлений термін (10 днів після надання всіх документів) і за кожен прострочений день страхова компанія несе майнову відповідальність. Після виплати відшкодування до страховика переходять всі права щодо застрахованого об’єкта (принцип регресу).

Якщо є спірні питання про факт, розмір або строк виплати, то страхувальник має право звернутися до суду.

Перед виплатою відшкодування страховик повинен перевірити, що:

 договір страхування був в силі на момент настання страхової події (сплата внесків є обовязковою),

 особа, яка заявляє про претензії, є страхувальником або його представником,

 саме цей обєкт був прийнятий на страхування і він був на місці страхування,

 страхувальник вжив всіх необхідних заходів для зменшення своїх витрат,

 до даного страхового випадку не можна застосувати ніяких винятків,

 страхувальник правильно визначив і заявив розмір збитків.

На розмір сплати відшк-ня впливає с-ма забезпечення, а також наявність франшизи.

Сама процедура задоволення претензій стр-ника щодо виплати с. відшк-ня залежить від виду стр-ня, від розміру і обсягу с. покриття, від розміру збитків і від того, чи є це с-ня індивідуальним або комерційним.

Невеликі за розміром збитки не потребують складної с-ми задоволення претензій стр-ника, і це можуть робити навіть с. посередники. Для них може бути встановлений граничний розмір виплат і сам процес виплат здійснюється досить швидко. А управління більшістю претензій на великі суми здійснює, як правило, спеціальний відділ СКо. Ця робота може бути досить клопітною, тому залучають експертів.

Порядок виплати відшкод-ня проводиться згідно з договором с-ня, або законодавством, на підставі заяви стр-ника (його представника) або 3-х осіб, визначених у договорі с-ня, і с. акту (аварійного сертифікату), який склад-ся стр-виком або уповноваженою ним особою (аварійним комісаром) у формі, визначеній стр-виком.Стр-вик має право відмовити у виплаті стр-нику.в певних вип.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]