Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP_pitannya-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
393.22 Кб
Скачать

54.Розвиток страхування депозитів

Стабільна банківська система дає потужний поштовх до стрімкого економічного зростання будь-якої країни, оскільки забезпечує безперебійне функціонування платіжної системи, стимулює до заощадження коштів, інвестиційних вкладень в економіку, сприяє розвитку фінансового посередництва.

Страхування депозитів полягає у створенні системи захисту грошових вкладів, що знаходяться на депозитних рахунках у комерційних банках, на випадок банкрутства цих банків. Запровадження СДС важливе для вирішення цілої низки економічних та соціальних проблем. А в умовах світової фінансової кризи це питання постає найбільш гостро.

В умовах фінансової кризи особливого значення набуває формування адекватної системи захисту вкладників. Нині понад 95 країн уже мають дієві інститути захисту вкладників банківських установ або активно працюють над їх упровадженням та вдосконаленням.

Необхідність удосконалення системи страхування банківських депозитів зумовлюється наступними причинами: загальним спадом довіри до банків; потребою надання допомоги тим банкам, які потрапили у скрутну фінансову ситуацію; потребою стабілізації фінансових ресурсів банків - усунення причин до передчасної ліквідації депозитів вкладниками, занепокоєними станом їх надійності; обов'язком захисту споживача-клієнта, який не завжди володіє достатньою інформацією про фінансове положення банку, якому довіряє свої заощадження.

Система страхування депозитів покликана вирішити два головних завдання: захистити насамперед дрібних вкладників від фінансових втрат; запобігти масовому вилученню вкладів, коли банк перебуває у тяжкому фінансовому становищі.

На сьогоднішній день в банківському секторі однією з найболючіших проблем є захист інтересів вкладників, особливо найбільш незахищених з них - фізичних осіб. Найбільш вагомим є аспект гарантування вкладів.

Існує ще ряд проблем, які потребують вирішення: адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу; необхідність удосконалення механізму фінансування системи страхування депозитів; врегулювання процедури виплати відшкодування вкладникам збанкрутілих фінансових установ; реалізація широкої кампанії інформування громадськості про переваги механізму захисту вкладів з метою підвищення довіри до банківської системи тощо.

З огляду на існуючі проблеми можна виділити основні міри, які доцільно впровадити щодо покращення системи страхування вкладів в Україні: доцільно поширити страховий захист на вклади фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, що реально сприятиме розвитку підприємництва в Україні; фонду та банкам необхідно проводити активну роз’яснювальну роботу з метою інформування громадськості про можливості надійного збереження заощаджень на депозитних рахунках завдяки ефективному функціонуванню вітчизняного інституту захисту вкладників;

55.Дайте ха-ку обов’язкових видів ст-ня від нещасних випадків.

Особисте с-ня від нещ випадків здійсн-ся у 2 формах: обов’язковій і добровільній. Метою обов форми с-ня, яку встановлює д-ва, є захист інтересів не лише окремих страхув-в, а й усього сусп-ва вцілому. Законодавчими док-ми визн-мя перелік об’єктів стр-ня, обсяги стр відпов-сті, норми стр забезп-ня, права та обов-ки учасників стр-ня, коло стр орг-цій, яким доруч-ся здійснення обов стр-ня. Обов особисте с-ня залежно від джерела сплати стр платежів поділ-ся на держ обов’язкове і обов’язкове.

Поняття "держ обов особисте с-ня" означає, що джерелом сплати стр платежів є Держ бюджет і в разі неплатоспром-ті стр-ка д-ва гарантує викон-ня зобов-нь перед страхув-ми.

Держ обов’язкове особисте страхування охоплює:

• військовосл-в і військовозоб-х, призваних на збори,

• осіб рядового, навчальн-го та вільнонайм-го складу органів і підрозділів внутр справ,

• працівників митних органів,

• працівників прокуратури,

• суддів,

• спортсменів вищих категорій тощо

Обов особисте стахування охоплює стахування:

• на транспорті,

• працівників відомчої та сільської пожежної охорони і членів добров і пожежн дружин,

• життя і здор-я спеціалістів ветерин медицини,

• членів екіпажу і авіац персоналу,

• ризикових професій н/г

Отже, при укладанні договору обов'язкового страхування ні у страховика, ні у страхувальника практично не лишається «свободи маневру», адже всі суттєві моменти будь-якого виду обов'язкового страхування, навіть сама форма договору, заздалегідь визначені законодавчими актами. Принцип обов'язковості однаково поширюється і на страхувальника, і на страховика. Перший має обов'язково застрахувати передбачений законодавством об'єкт, а другий не в праві відмовити йому в цьому. Право на здійснення обов'язкових видів страхування може отримати будь-який страховик, якщо він має відповідну ліцензію.

Винятки становлять державні види обов'язкового страхування. У Законі України «Про страхування» наведений перелік 27 видів обов'язкового страхування, які здійснюються (або мають здійснюватися) в нашій країні, і встановлено, що нові види обов'язкового страхування можуть бути введені лише шляхом внесення змін у цей Закон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]