Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіологія дистантних аналізаторів Документ Mic...doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Сенсорні функції таламуса

Однією з найважливіших структур ЦНС, задіяних у виконанні сенсор­них функцій, є таламус - своєрідний колектор сенсорних шляхів, якими проводяться майже усі види чутливості, за винятком частини нюхових шляхів, які досягають кори великого мозку, минаючи його.

У таламусі на­раховують понад 40 пар ядер, переважна більшість яких отримує аферен­тацію від різних чутливих шляхів. Між усіма нейронами таламуса існує широка мережа контактів, яка забезпечує як обробку інформації від окре­мих специфічних сенсорних систем, так і їх міжсистемну інтеграцію.

На рівні спинного мозку і таламуса відбувається первинний і вторин­ний центральний аналіз інформації, швидке її проведення за точною адресою та без спотворення.

Сенсорні функції кори великого мозку

Відповідні ядра таламуса пов'язані висхідними шляхами з корою вели­кого мозку, де утворюються кіркові центри сенсорних систем. Сюди ідуть також ті шляхи нюхової системи, що обминають таламус.

Переважна більшість нейронів, які утворюють кору великого мозку, ви­конують аналітико-синтетичну функцію, що забезпечує оцінку аферент­ної інформації (її аналіз) і вироблення програми цілеспрямованої діяль­ності (синтез). Надалі ці програми реалізуються через рухову і вегетативну системи мозку.

Відповідні зони кори можна поділити на дві групи: сенсорні та асоціативні :

  1. Сенсорні зони кори. До них спрямовуються сигнали від ядер таламуса. Розрізняють три основні зони:

- соматосенсорні (на постцентральній звивині і на верхній стінці бічної борозни, що розділяє тім'яну і скроневу частки);

- слухові, знаходяться у скроневій,

- зорові - у потиличній частці.

У сенсорних зонах відбувається розпізнавання подраз­ника, його ідентифікація і формування відповідного відчуття.

  1. Асоціативні зони. Сюди насамперед надходять сигнали від асоціативних ядер таламуса, тобто від різних подразників. Тут відбувається точна і всебічна оцінка сигналів, визначення їх цінності та біологічної значущості, завершується формуван­ня відповідних відчуттів.

З функцією асоціативних зон пов'язані процеси навчання, пам'яті і мислення.

Аналіз інформації, що надходить у кору, є основою формування прог­рам цілеспрямованої поведінки.

Ураження асоціативних зон призводить до пору­шення оцінки навколишнього середовища та неадекватності реакцій на конкретну життєву ситуацію.

Неспецифічні системи мозку

У сенсорно­му аналізі подразників велике значення мають так звані неспецифічні структури мозку, збудження яких не спричинює виникнення конкретного відчуття, але регулює активність інших структур мозку, в то­му числі й тих, що беруть участь в обробці сенсорної інформації.

Неспецифічні структури головного мозку відповідають за сенсорну інтеграцію (повідомляють про значення того, що відбувається).

Серед неспецифічних систем найбільше вивчені дві - ретикулярна формація мозкового стовбура та аміноспецифічні утвори мозку.